free download 78 travel guides written by experts

CinemaTePeca prezintă “Probă de microfon”, primul film românesc în care se vorbește omenește

Sâmbătă, 06 aprilie 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca vă invită la “Probă de microfon” (1980), cu Mircea Daneliuc, Gina Patrichi și Tora Vasilescu.

Filmul scris, regizat și interpretat de Mircea Daneliuc ocupă locul 9 în topul celor mai bune pelicule românești din toate timpurile.

“Mircea Daneliuc este autorul primului film românesc în care se vorbește omenește. Regizorul nu opune comunismului anti-comunismul, ci firescul; nu se folosește de critici, metafore sau parabole, ci de omenesc. Tora Vasilescu creează o ruptură în cinematografia românească, atunci când rostește: Mă ameninţi tu pe mine, bă amărăşteanule?”, arată criticul de film Cristian Tudor Popescu.

Tora Vasilescu, Proba de microfon

“Probă de microfon” și cinematografia lui Mircea Daneliuc au meritul de a fi reușit să strecoare prin sita cenzurii comuniste normalitatea și să le reamintească oamenilor propria identitate – prin personaje autentice care se exprimă autentic. În vreme ce propaganda politică lucra la popularizarea modelelor ideale ale comunistului, omul supus, muncitor, loial partidului etc, regizorul le propune oamenilor simpla lor umanitate, nici bună, nici rea.

Povestea de dragoste dintre personajele centrale ale dramei, Nelu (Mircea Daneliuc) și Ani (Tora Vasilescu) este lipsită de simbolistica obișnuită a genului romance. Cameramanul Nelu nu e salvatorul orfanei Anișoara, pe care o intervievează accidental în Gara de Nord, iar ea nu îl susține atunci când este nedreptățit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *