free download 78 travel guides written by experts

Ce este disbioza și cum o putem evita la copii

Disbioza intestinală este strâns legată de microbiota intestinală, și apare atunci când la nivelul intestinului bacteriile intestinale care sunt o componentă esențială a florei microbiene sunt atacate de substanțe din antibiotice sau de către sistemul imunitar.

Netratată, disbioza poate genera boli inflamatorii intestinale pentru că bacteriile patogene din intestinul uman au o relație de simbioză cu organismul și dacă dispar tot sistemul digestiv este afectat. În cazul în care un copil de exemplu a fost tratat cu antibiotice din cauza unei infecții, gripe puternice, sinuzite, organismul uman pierde în perioada tratamentului milioane de bacterii care locuiesc într-o anumită regiune a intestinului.

Ce este disbioza și cum o putem evita la copii

Atunci cand remarcăm diferite probleme la un copil, dacă remarcăm dureri de burtă, constipație, în mod normal asta poate să reprezintă o consecință a disbiozei. Pentru a a evita asta este bine să dăm la copii Protectis.

Altfel spus, trebuie să fim atenți la toate simptomele atunci când copiii ne spun de problemele lor stomacale. Și, cel mai important, înainte de a căuta remedii pentru constipație la copii trebuie să ne gândim la toate cazurile. Poate nu alimentele au cauzat asta și faptul că acel copil a fost pe tratament de antibiotice iar flora lor intestinală este afectată.

Ce se întâmplă când disbioza nu este tratată?

Trebuie știut de exemplu că disbioza crește riscul de diabet și obezitate la copil, prin dereglarea mecanismelor intime de la nivel digestiv și metabolic, acolo unde se petrece transformarea în nutrimente. Altfel spus, mai puține bacterii, mai puțină capacitate a organismului de a asimila nutrienții și de a digera preparatele și astfel ele se depun în formă brută și creează dereglări ale indicelui de masă corporal.

În plus disbioza crește riscul de alergii la copii, prin două mecanisme: pe de o parte scade capacitatea de apărare la porțile de intrare în corp a microbilor și, pe de altă parte, favorizează producerea de toxine prin proastă digestie; toxinele acestea, la rândul lor, devin substanțe cu potențial alergen pentru organism.

De ce se strică flora intestinală?

Infecțiile bacteriene și virale, toxicele din mediu și alimente, inflamațiile intestinale din diferite boli și greșelile alimentare – conduc invariabil la alterări nutriționale și de absorbție, pe tot traseul intestinal. Acest fapt determină formarea de ”resturi” nespecifice care irită mucoasa și strică flora intestinală.
În plus, și administrarea greșită de antibiotice sau o alimentație cu produse hiperprocesate și sterilizate duc la astfel de situații. În disbioză apare dizgrație între intestin și floră, fapt care generează infecții cu germeni patogeni, iar asta și favorizează boli alergice și inflamatorii cronice la copil. Netratată cauza, disbioza poate duce la dereglări hormonale și la dereglări în dezvoltarea normală a copilului.

Dintre toate cauzele disbiozei, antibioticele sunt ca o bombă care atacă fără discernământ și aliați și inamici, deopotrivă. Da, ele distrug și flora intestinală. Astea sunt efectele lor secundare. Însă ele se dau pentru tratamentul unor infecții cu potențial mortal.

Pentru a evita dezechilibrele, atunci când administrați antibiotice la copii e bine să facă asta cu iaurt simplu care conține culturi lactice și probiotice pentru a atenua impactul negativ și efectele medicamentului. În plus este bine ca în paralel cu antibioticele administrate la 6, 8 sau 12 ore să se administreze și probiotice pentru păstrarea echilibrului florei intestinale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *