free download 78 travel guides written by experts

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace la români?

Afecțiunile cardiace cuprind mai multe boli care afectează inima. Termenul de afecțiuni cardiace este deseori înlocuit cu cel de boli cardiovasculare care se referă și la afecțiuni care implică îngustarea sau blocarea vaselor sanguine, multe dintre acestea rezultând în infarct, angină sau accident vascular cerebral.

Conform ediției 2012 a European Cardiovascular Disease Statistics, bolile inimii și ale sistemului circulator reprezintă cauza principală de deces în Europa. Aceste afirmații sunt susținute și de Organizația Mondială a Sănătății care estimează un număr de aproximativ 17,9 milioane de vieți pierdute anual din cauza bolilor cardiovasculare.

cele mai frecvente afecțiuni cardiace la români

Sursa foto

3 dintre cele mai frecvente afecțiuni

Pe plan european, România se clasează printre primele țări cu numărul cel mai mare de vieți pierdute datorită bolilor cardiovasculare, acestea reprezentând 58,2% din totalul deceselor.

Hipertensiunea arterială

Într-un comunicat de presă din 2018, Societatea Româna de Cardiologie a menționat că în România aproximativ 45% dintre adulți suferă de hipertensiune arterială și că doar 59% dintre aceștia urmează un tratament.

Datorită complicațiilor sale, hipertensiunea arterială este responsabilă pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și pentru 51% dintre decesele cauzate de accidentele vasculare cerebrale.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea sângelui asupra pereților vasculari. Atunci când această presiune depășește limitele normale se consideră că este hipertensiune arterială.

Presiunea excesivă a sangelui poate afecta negativ atât vasele sanguine, cât și organele. Necontrolată, aceasta poate duce la complicații precum accident vascular cerebral, anevrism, sindrom metabolic și insuficiență cardiacă.

De cele mai multe ori persoanele afectate sunt asimptomatice. Pot trece mai mulți ani până când afecțiunea poate deveni atât de severă încât să prezinte simptome vizibile.

Simptomele hipertensiunii severe pot include dureri de cap, sângerări nazale, durere în piept și senzația de lipsă de aer.

Insuficiența cardiacă

“În spitalele din România, în fiecare oră moare un pacient cu insuficiență cardiacă”. Această afirmație a fost făcută într-un comunicat de presă din 2018 de către Societatea Româna de Cardiologie.

Specialiștii atenționează că rata de mortalitate din cauza insuficienței cardiace cronice este estimată a fi de două ori mai mare comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.

Mai mult decât atât, lipsa unui program pentru această boală ar înseamna că o persoană diagnosticată cu această afecțiune în 2014 ar avea 20% șanse să fie în viață în anul 2024.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai poate pompa adecvat sângele în organism. Acest lucru nu înseamnă că inima nu mai funcționează deloc, ci că are nevoie de asistență pentru a funcționa mai bine.

Insuficiența cardiacă cronică este o afecțiune pe termen lung care tinde să se agraveze treptat, odată cu trecerea timpului.

Cauzele acestei afectiuni sunt numeroase și includ hipertensiunea arterială, tahicardie, cardiomiopatie, malformații congenitale cardiace sau chiar alte afecțiuni precum diabet, HIV, hipertiroidism și hipotiroidism.

Boala coronariană

Această afecțiune apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este întreruptă sau blocată, arterele coronare fiind incapabile să ofere oxigenul și nutrienții necesari.

Îngustarea arterelor coronare este datorată depunerii plăcilor de aterom. Chiar dacă există mai multe tipuri de boală coronariană, cea mai frecventă este cauzată de ateroscleroză, procesul de formare a plăcilor în interiorul arterelor.

Cauzele acestei afecțiuni includ fumatul, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, stilul de viață sedentar și diabetul sau rezistența la insulină.

Este posibil ca în stadiile incipiente boala sa nu prezinte simptome, însă odată cu acumularea plăcilor pot apărea simptome precum angina pectorală, senzația de lipsă de aer sau chiar infarctul.

Boala coronariană nu poate fi vindecată, însă tratamentul ajută la gestionarea simptomelor. Acesta poate include schimbări ale stilului de viață prin renunțarea la fumat și efectuarea exercițiilor fizice, anumite medicamente, angioplastie coronariană sau tratament chirurgical.

Surse:

Cardiovascular Diseases. www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases/.
“Chapter 1: Mortality.” European Cardiovascular Disease Statistics, by Melanie Nichols et al., European Heart Network, 2012, pp. 10–11.“Comunicat De Presa: Ziua Mondială De Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.” Cardioportal, 6 June 2018, www.cardioportal.ro/comunicat-de-presa-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale/.
“Comunicat SRC: În Spitalele Din România, În Fiecare Oră Moare Un Pacient Cu Insuficiență Cardiacă.” Cardioportal, 5 Apr. 2018, www.cardioportal.ro/comunicat-src-in-spitalele-din-romania-in-fiecare-ora-moare-un-pacient-cu-insuficienta-cardiaca/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *