free download 78 travel guides written by experts

BusinessWeeek – Furtuna electrica se amana

Capacitati de productie noi de 20.000 MW si investitii de peste 20 de miliarde de euro – planuri pentru sectorul energetic sunt, insa putine proiecte au sanse reale de reusita. BusinessWeek Romania analizeaza perspectivele proiectelor energetice anuntate in ultima perioada in Romania.

La mijlocul anului trecut, Investitia Energy Holding, de 840 de milioane de euro intr-o centrala de 700 MW parea realizabila, in conditiile in care accesul la finantare era inca relativ facil. Sapte luni mai tarziu, incertitudinea planeaza asupra proiectului. “Suntem inca interesati de centrala din Gorj, dar nu avem nici un plan clar. Situatia actuala face dificila finantarea”, spune Roy Maybud, presedintele Energy Holding. Potrivit acestuia, compania analizeaza si proiecte eoliene de 50-100 MW, insa vor trece cel putin doi ani pana cand va lua o decizie concreta referitor la productia de energie.

Multi investitori au sesizat oportunitatea reprezentata de sectorul energetic romanesc si, convinsi ca au tras lozul castigator, s-au avantat in cursa pentru producerea de kilowati, fie pe cont propriu, fie in parteneriat cu statul. Mirajul cel mare l-au reprezentat centralele eoliene unde, atrase de un castig aproape sigur, companiile au anuntat intentii de investitii de 14.000 MW. Dar nimic nu este asa de usor precum pare la prima vedere si investitorii incep sa simta povara proiectelor la care s-au inhamat. Una dintre cele mai spinoase probleme este obtinerea finantarii, in conditiile in care bancile nu sunt dispuse sa acopere prin credite mai mult de 50% din valoarea unui proiect.

Incet-incet, cei 20.000 MW noi anuntati cu surle si trambite, care ar trebui construiti pana in 2016 pe baza unor investitii totale de peste 20 de miliarde de euro, devin o tinta indepartata, indiferent daca este vorba despre centrale nucleare, pe gaz, carbune sau eoliene. "Estimam ca aproximativ 5.000 MW vor fi in realitate realizati, in urma unor investitii de 8 miliarde de euro", spune Michael Weiss, manager la AT Kearney Romania.

Noul numar BusinessWeek Romania iti propune o analiza a modului in care criza financiara a schimbat planurilor companiilor energetice.

In acelasi numar BusinessWeek Romania: Noul regim fiscal: cu o mana se da, cu alta se ia"; “Producatorii si retailerii de mobila prezinta  primele simptome de criza”; "Cursa dobanzilor mari la depozite sporeste gradul de risc pentru anumiti clienti"; “Silicon Valley si-a pierdut magia?”.

Bucuresti, 04.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *