Shadow

Bradley C. Birkenfeld, despre avertizarea de integritate: „orice ilegalitate la care asistați trebuie raportată; tăcerea este complicitate și perpetuează infracțiunile”

Invitat ca speaker la conferința anuală organizată de Noerr în parteneriat cu Corporate Intelligence Agency, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, Bradley C. Birkenfeld a abordat pe larg subiectul fraudelor interne, subliniind tendințele actuale și provocările cu care se confruntă companiile atunci când abordează probleme legate de fraudă, precum și rolul avertizorului de integritate în combaterea fraudelor.

Ce este un avertizor de integritate?

Conform articolului 3 din Legea nr. 571/2004, cu privire la protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, avertizorul de integritate este orice persoană care este încadrată într-o autoritate publică, într-o instituție publică sau în alte unități (precum cele ale administrației publice centrale sau locale, ale autorităților administrative autonome,etc) și care face cu bună-credință o sesizare cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței.

23 June 2015 New Castle NH USA Brad Birkenfield whistleblower Swiss Bank. Foto: Pontus Höök
23 June 2015 New Castle NH USA
Brad Birkenfield whistleblower Swiss Bank.
Foto: Pontus Höök

De ce sunt importanți avertizori de integritate?

Întrebat despre importanța acestui rol, Bradley C. Birkenfeld, supranumit „Bancherul Diavolului” afirmă că avertizarea de integritate „este o extensie a aplicării legii, avertizorul contribuind la îmbunătățirea practicilor și a politicilor de aplicare a legilor din țara respectivă. (…) Avertizorii de integritate reprezintă esența eradicării fraudei și a corupției în societate.”.

Efectele pozitive ale activității întreprinse de avertizori sunt notabile. Pe lângă faptul că guvernele și companiile se vor bucura de o creștere a încrederii publice, se vor remarca îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește mediul de lucru, iar clienții și acționarii se vor simți mai încrezători.

Mai mult decât atât, guvernul va reuși să recupereze sume de bani ce pot fi redistribuite și alocate anumitor proiecte de care toți cetățenii pot beneficia: construirea de noi școli, drumuri, spitale etc.

Cum pot companiile să promoveze importanța avertizării de integritate?

Un pas important în demersul combaterii fraudei din companii și instituții este promovarea actului de semnalare al delictelor fiscale la nivelul angajaților.

În acest sens, Bradley C. Birkenfeld recomandă contactarea unor avertizori de integritate și a unor avocați în vederea realizării unor prezentări pe această temă. „Acest lucru ar trebui privit ca o investiție în compania lor, ajută compania de asigurări, iar clienții, colegii și acționarii lor vor fi mai fericiți, dacă fac acest lucru în mod corect.”

De asemenea, „Bancherul Diavolului” sugerează implementarea unei politici solide de avertizare, punerea acesteia într-o formă scrisă și instruirea angajaților în acest sens, astfel încât aceștia să poată înțelege abordarea valoroasă a unei organizații care procedează corect și care este văzută mai bine de către cei din jur.

Cum sunt protejați în România avertizorii de integritate?

România a fost prima țară europeană care a adoptat, în 2004, o lege pentru protecția avertizorilor de integritate, anume “Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice ce dezvăluie încălcări ale legii”, adesea numită și “legea română de protejare a avertizorilor”.

Această lege a apărut a apărut în urma unei campanii de lobby inițiate de către organizația nonguvernamentală Transparency International România, parte integrantă a unui proiect de amploare, ce își propune consolidarea și îmbunătățirea integrității din sectorul public.

Cu toate acestea, această lege se aplică numai la personalul din sectorul public, pe când salariații din sectorul privat nu sunt protejați. Aceștia pot fi în unele cazuri protejați de legislația generală a muncii sau de legislația de protecție a martorilor, atunci când aceștia întâmpină represalii sau obstacole din cauza informațiilor dezvăluite (cum ar fi concedieri abuzive sau în cazul în care sunt chemați ca martori pentru a raporta infracțiuni sau alte încălcări de lege).

Care sunt faptele care sunt sesizate de avertizorii de integritate?

Printre faptele care pot constitui subiectul unei avertizări de integritate se numără infracțiunile de corupție, cele de fals, de serviciu, cele împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, precum și practicile sau tratamentele preferențiale ori discriminatorii în exercitarea atribuțiilor autorităților și instituțiilor publice.

Pentru o listă comprehensivă, se poate consulta pagina web a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

„Nu contează amploarea cazului, ci faptul că expuneți frauda, risipa și corupția. Odată ce acest lucru va fi realizat, se va crea un efect domino pentru alte companii din același sector, din aceeași țară.”, susține Bradley C. Birkenfeld

Cum trebuie să procedeze un avertizor de integritate?

În cazul în care o persoană a asistat la o fraudă, este important ca aceasta să se asigure că declarațiile sale nu vor fi mușamalizate sau ascunse și că reclamațiile lor vor fi ascultate.

Adițional, persoana respectivă trebuie să fie pregătită cu documentații, o cronologie, nume, date, locuri, pentru a facilita transmiterea informațiilor unei persoane / unui grup care se ocupă cu aplicarea legii și pentru ca faptele să fie investigate în mod corespunzător.

Un alt element important este asigurarea unei consultanțe juridice de înaltă calitate, precum și utilizarea unor alte căi ce pot veni în sprijinul cauzei respective: organizații non-profit, instituții media de încredere, familia, chiar și prietenii.

La acestea se adaugă, bineînțeles, și politicile interne privind avertizarea de integritate ale instituției în cadrul căreia persoana în cauză lucrează, indiferent dacă este vorba despre o companie sau guvern.

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul, din partea Noerr, Alexandru Ene – Partener și coordonatorului Departamentului de Litigii și Compliance Noerr, Oana Piticaș – Coordonator al Departamentului de White Collar Crime, Iulian Sorescu – Coordonatorul Departamentului Financiar Noerr, Andrei Copil – expertul Noerr în consultanță în management, iar din partea CIA Gabriel Zgunea – CEO al Corporate Intelligence Agency și Dan Rusu – Partener Senior al Corporate Intelligence Agency.

Despre Bradley C. Birkenfeld

Bradley C. Birkenfeld este un investitor retras din activitate și cel mai notabil avertizor de integritate financiar din istorie, care a primit din partea Agenţiei de Administrare Fiscală SUA o recompensă în valoare de 104 milioane de dolari.

În calitate de bancher privat internațional, Birkenfeld a dezvăluit modul în care UBS, cea mai mare bancă din lume, a ajutat americanii foarte bogați să comită fraude de ordinul miliardelor de dolari.

Guvernul SUA a obținut de atunci peste 25 de miliarde de dolari datorită eforturilor sale istorice. Birkenfeld este autorul cărții Lucifer’s Banker UNCENSORED, urmarea ediției sale originale din 2016, în care a expus și mai mulți politicieni și miliardari corupți și documente niciodată publicate.

Noerr a organizat ediția din acest an Conferinței Anuale de Fraudă în parteneriat cu Corporate Intelligence Agency, una dintre companiile de top de business & competitive intelligence din România, la care au luat parte numeroși participanți din diferite sectoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *