Om cu Om – Festival de Cartier aduce împreună locuitorii din cartierele Buzești, Icoanei și Mântuleasa
Om cu Om – Festival de Cartier va aduce împreună oamenii care locuiesc, lucrează sau studiază în cartierele Buzești, Icoanei și Mântuleasa, prin ateliere de cunoaștere, implicare civică și artă comunitară care vor avea loc în toate weekend-urile lunii octombrie. Misiunea evenimentului, aflat la prima ediție, este de a cultiva spiritul civic, îmbinând activități plăcute și creative cu imboldul de a forma o rețea de vecinătate care să revitalizeze cele trei cartiere.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București Acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa https://arcub.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
Ideea festivalului a pornit de la dorința de a forma comunități reale, în contextul în care interacțiunile digitale predomină mai mult ca oricând, în detrimentul socializării fizice. Festivalul se adresează celor care locuiesc, lucrează sau studiază în apropiere de locurile de desfășurare a activităților, pentru a readuce conceptul de comunitate în rândul acestora prin intermediul unor experiențe mai directe și mai concrete.
„Cine nu își dorește să aibă o zi mai bună? Unul dintre felurile în care poți avea o zi mai bună este să împărtășești gândurile și ideile tale cu alți oameni. Personal, am constatat că ce ne aduce cel mai ușor laolaltă, chiar și cu oameni noi, sunt jocurile, plimbările, arta și cultura”, a declarat Monica Anastase, fondatoarea festivalului Om cu Om și președinte al Asociației Tam-Tam.
Proiectul este organizat de Asociația Tam-Tam și va fi găzduit de Centrul EKA – Centrul Stării de Bine (Buzești), Teatrul Improteca (Icoanei) și Centrul Shakti (Mântuleasa).
Facilitatorii atelierelor, sociologi, antropologi și artiști, vor crea un spațiu ghidat în care locuitorii își pot cunoaște vecinii de cartier, descoperind lucruri pe care le au în comun și oportunități de a crea noi proiecte și inițiative împreună. Evenimentul se adresează adulților și copiilor mai mari de 10 ani, vizând atât familii, cât și persoane vârstnice sau tineri care vor avea ocazia să descopere cu adevărat cartierele în care locuiesc.
„Merităm orașe mai bune atât pentru oameni cât și pentru mediu. Schimbarea poate începe aproape de casă, regândind viața cartierului și creând momente pentru interacțiuni sănătoase cu vecinii noștri”, spune Diana Dobrin, sociolog care facilitează și activează cadre de schimbare pozitivă în cartiere și comunități la Asociația pentru Tranziție Urbană, fiind ghid pentru atelierul de implicare civică din Mântuleasa.
Programul festivalului:
7-8 octombrie: atelier de cunoaștere la cele trei centre
- Buzești – Centrul EKA, str. Horațiu nr. 28
- Icoanei – Teatrul Improteca, str. Comănița nr. 9
- Mântuleasa – Centrul Shakti, str. Părintele Stăniloaie nr. 7
Prezentarea echipei:
- Buzești – Anca și Matei Stănculescu (moderatori; coach și psihoterapeuți), Andra Mitia Krysta (antropolog), Denisa Popescu (artist vizual, Antistatic), Vlad Benescu (artist performativ, EKA)
- Icoanei – Andrei Bratu (moderator; actor), Raluca Boisteanu (sociolog), Bogdan Costea (actor), Lavinia Falcan (pictoriță)
- Mântuleasa – Monica Anastase (moderator; actriță), Diana Dobrin (sociolog), Alina Ușurelu (artist multivalent), Bela Zoltan (artist vizual)
Atelierul va cuprinde jocuri de cunoaștere coordonate de moderatori: jocul nou-lansat Om cu Om, cu întrebări de cunoaștere jucăușe, ce provoacă imaginația.
14-15 octombrie: atelier de implicare civică la cele trei centre și prin cartier
Plimbare ghidată prin cartier, pe un traseu propus de moderator și sociolog. Participanții vor fi încurajați să împărtășească observații, amintiri, povești despre locurile prin care trec. Debrief la centru, atelier de implicare civică despre cum se pot transforma observațiile în acțiuni benefice pentru locuire.
21-22 octombrie: atelier de artă comunitară la cele trei centre
Ghidați de artiști, participanții creează obiecte de artă comunitară:
- Buzești: plăcuțe ceramice cu modele desenate de participanți, inspirate din relația cu „acasă” (ghidate de Denisa Popescu și Vlad Benescu)
- Icoanei: pictură de mari dimensiuni (mural ghidat de Lavinia Falcan) + happening-uri în spațiul public (ghidate de Bogdan Costea)
- Mântuleasa: upcycling de obiecte găsite sau de acasă (Bela Zoltan) + fotografie/poezie/desen inspirat din locuri din cartier (Alina Ușurelu)
28-29 octombrie: final de proiect, expunerea obiectelor de artă
- Buzești: Centrul EKA
- Icoanei: locațiile vor fi decise de către participanți
- Mântuleasa: treasure hunt cu hartă pe care se află locurile partenere din cartier, unde vor fi distribuite obiectele create de participanți și poveștile acestora
Finalul proiectului, de pe 28-29 octombrie, este deschis publicului larg, fără limită de participare. Participarea este gratuită, cu înscriere prin intermediul acestui formular sau la numerele de telefon 0757 228 813 (Buzești), 0727 554 875 (Icoanei), 0721 376 712 (Mântuleasa), disponibile și prin Whatsapp.
Pe termen lung, Festivalul Om cu Om dorește să planteze semințe de bună vecinătate și comunitate în cât mai multe cartiere din București și din țară, pentru o societate cât mai sănătoasă. Anca și Matei Stănculescu (Centrul EKA) și Andrei Bratu (Improteca) vor juca rolul de gazde pentru noile rețele de vecinătate ce vor fi formate.
După eveniment, participanții vor avea și un spațiu online, un grup de Facebook prin care vor putea păstra legătura mai ușor. Jocul Om cu Om, care va fi lansat în cadrul primului atelier al proiectului, va fi disponibil în curând și în librăriile Cărturești.
Raluca Boisteanu, sociolog și coordonator proiect în cadrul Centrului de Resurse pentru Participare Publică, subliniază efectul benefic pe care îl are timpul petrecut alături de cei care locuiesc în același spațiu.
„În munca mea la firul ierbii am văzut de multe ori puterea comunității atunci când oamenii s-au unit să dea o față nouă cartierului/satului/orașului lor. Într-un mod creativ și artistic picturi murale inspiraționale au prins viață, petreceri în tramvai menite să apropie vecinii au fost posibile, foișoare pentru stat la vorbă au devenit realitate iar spații de colectare a gunoiului – trash art – și-au îndeplinit rolul pentru care au fost create. Dacă vrei să te conectezi mai bine la cartierul tău, să cunoști abilitățile vecinilor tăi și să construiești relații durabile te așteptăm să ni te alături în cele 4 weekend-uri din luna octombrie. Avem nevoie de tine să dăm viața cartierului!”, spune Raluca Boisteanu.
Parteneri: Asociația pentru Tranziția Urbană, DiFine PR, Itsy Bitsy, Radio România Internațional, Radio România București fm, Aiciastat, Antistatic
Parteneri locali: Prăjitoria Buimac, Simbio, Anca Poterașu Gallery, Salina cu Bulgări, 20 Grams Coffee Roasters, Alambik, Ginoteca, Grădinița Montessori Edu, Zori pe Dimineții, Shakespeare School, L’Amphitheatro, Robescu 14.
Om cu Om – Festival de Cartier, aflat la prima ediție, își propune să deschidă un spațiu ghidat în care localnicii au ocazia să se cunoască unii pe alții în cadrul unor activități plăcute, creative și să formeze rețele de vecinătate, cultivând comunități fizice care susțin o societate sănătoasă și implicată civic.