free download 78 travel guides written by experts

Arta de a asculta și alte lecții de viață

Michael Caine
Editura Nemira

Vi-l imaginați pe cunoscutul Michael Caine stând la coadă pentru a încasa șomajul și în fața lui văzându-i pe Peter O’Toole și pe alți actori cunoscuți?

“Uită de bogăție și faimă. Asta nu e o carieră. Pentru puținii care reușesc – este rezultatul miraculos al unei munci grele, combinată cu un noroc extraordinar. Pentru foarte mulți oameni nu se dovedește a fi nici măcar amuzant. Nu e ceva la care să țintești.

În schimb, cel mai bun sfat al meu pentru cei aflați la început de drum – sau pentru cei care simt că au luat-o pe un drum greșit – este: găsește ceva ce vrei să faci, învață cum să o faci cât mai bine. Ia ceea ce ai la dispoziție și profită la maximum. Învață cum să faci ceva. Indiferent despre ce e vorba, fă-o pur și simplu. Indiferent ce este, când o faci, te simți minunat, simți că ai făcut tu însuți ceva. Nu toți putem să devenim actori faimoși. Dar dacă reușești să găsești ceva care să-ți placă, și dacă acel ceva o să te ajute să-ți plătești facturile, o să-ți găsești drumul spre propriul paradis.”

Arta de a asculta, Michael Caine

Citind autobiografia lui Michael Caine veți putea afla de unde a pornit acesta și cât de greu a fost de-a lungul timpului. Veți vedea că el vorbește despre fructificarea oricărei oportunități, că încurajează munca și încercarea, pentru că, în industria filmului, dacă faci multe firme e posibil să ajungi să ai și multe filme proaste la activ, dar și multe filme bune.

Veți vedea cum a te purta frumos și ea nu trata pe nimeni cu superioritate îți aduce șanse nebănuite și cum nimic nu este sigur în această industrie.

Veți întâlni nume cunoscute și întâmplări dulci-amare sau amuzante.

Dincolo de toate, veți putea descoperi lecții și învățăminte care nu sunt valabile doar pentru cei care vor să devină actori, și se potrivesc de minune pentru mulți arăți și oameni și situații.

“Am muncit din greu, am învățat meserie, am profitat de orice oportunitate și nu m-am dat bătut când alții au făcut-o.
Nimeni nu are o rețetă anume pentru succes. Nimeni nu-ți poate promite bogății și faimă – și, sincer, nici nu ți-aș recomanda să ți le dorești.”

Poți citi un fragment din carte aici. Arta de a asculta e o carte pe care o citești lejer, de plăcere, chiar dacă nu vrei să devii vreodată actor, însă vrei să îl cunoști mai bine pe Michael Caine și să pătrunzi dincolo de cortină și în spatele camerei de filmat.

“Stând pe fiecare dintre vârfurile mele personale, mi-am dat seama că trebuie să continui să urc. În primul rând, din cauza obligațiilor pe care le aveam față de alți oameni. (…)

Și, la fel de important, a trebuit să urc pentru mine. (…) Nu era vorba că voiam să rămân o celebritate, ci voiam să continui să fac munca pe care o iubeam. Nu era vorba despre priveliștea care se vede din vârf, și de plăcerea pe care o simți la fiecare pas. Așa că am continuat să învăț, să mă reinventez, să caut provocări noi, să urc în continuare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *