creative night talks
Shadow

Ariston România: Pompele de căldură înregistrează cea mai mare creștere pe segmentul tehnologiei de asigurare a confortului termic

Cererea de centrale termice se menține la un nivel crescut. Două treimi dintre cumpărători înlocuiesc centralele existente.

  • Vânzările pompelor de căldură au crescut cu 25% la nivelul pieței din România, în primele nouă luni ale lui 2021, potrivit estimărilor Ariston.
  • Ariston devine prima companie din România care primește certificatul de Furnizor de Soluții pentru Locuințe Verzi din partea RoGBC pentru pompe de căldură.
  • Centralele termice în condensare dețin în continuare cea mai ridicată pondere în vânzările Ariston, de aproximativ 65%.
  • Ariston estimează că, până la finalul acestui an, piața centralelor termice din România se va apropia de pragul de 3 milioane de unități

Aproximativ 65 % din noile achiziții de centrale termice Ariston în primele 9 luni ale anului au avut ca scop înlocuirea centralelor vechi. Centralele termice în condensare au rămas segmentul cu cea mai mare pondere în totalul vânzărilor Ariston, de aproximativ 65%. Pompele de căldură reprezintă, însă, tehnologia de asigurare a confortului termic cu cea mai mare rată de creștere a vânzărilor. Astfel, primele 9 luni ale anului au adus o majorare de peste 25% a vânzărilor de pompe de căldură pe piața din România, față de perioada similară a anului trecut, conform estimarilor Ariston.

Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston Romania
Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston Romania

“Interesul crescut pentru pompele de căldură este îmbucurător având în vedere că acestea reprezintă o tehnologie nouă, modernă, prietenoasă cu mediul și cu un consum foarte eficient. În contextul în care statele membre UE și-au asumat obiective ambițioase pentru reducerea poluării, ne așteptăm ca, pe termen mediu și lung, acestea să devină tot mai mult opțiunea preferată pentru consumatori, inclusiv pentru cei autohtoni. Totuși, deși procentual creșterea vânzărilor la pompele de căldură este semnificativă, nivelul de penetrare a acestora în piață rămâne deocamdată mic, iar statul poate juca un rol decisiv în susținerea acestei tehnologii, prin acordarea de subvenții”, a declarat Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston Romania.

Pompele de căldură sunt produsele de asigurare a confortului termic care cunosc cea mai rapidă creștere a nivelului de penetrare, datorită consumul eficient și faptului că sunt instalații prietenoase cu mediul.
Estimările Agenției Internaționale a Energiei (IEA) arată că, la nivel mondial, în 2030, 22% din achizițiile de sisteme de încălzire vor fi reprezentate de pompe de caldură. În ultimii ani această tehnologie a înregistrat o creștere semnificativă: de la 5% în 2019 se estimează că ponderea pompelor de căldură în totalul achizițiilor sistemelor de confort termic urmează să se tripleze până în 2025, ajungând la 15%.

Ariston devine prima companie din România care primește certificatul de Furnizor de Soluții pentru Locuințe Verzi din partea RoGBC pentru pompe de căldură

Certificatul de Furnizor de Soluții pentru Locuințe Verzi (Green Homes Solution Provider) acordat Ariston atestă că pompele de căldură din gama Nimbus S Net contribuie la proiectarea și construcția cu succes a unei locuințe certificate Green Homes și confirmă performanțele companiei în ceea ce privește dezvoltarea de soluții prietenoase față de mediul înconjurător. Certificarea este acordată de România Green Building Council (RoGBC) și este recunoscută la nivel internațional de către World Green Building Council.

Certificarea Green Homes este completată de Green Mortgage, instrument care facilitează accesul la finanțare preferențială atât pentru cei care construiesc, cât și pentru cei care cumpără locuințe mai bune, mai eficiente energetic și mai prietenoase cu mediul. Implementat în 2008 în România de către RoGBC, programul Green Homes Green Mortgage este cea mai adoptată schemă de certificare verde din România pe segmentul rezidențial.

Centralele termice în condensare rămân opțiunea preferată pentru asigurarea confortului termic al locuințelor

În paralel, centralele termice dețin în continuare cea mai ridicată pondere în vânzările Ariston, de peste aproximativ 65%.

“După cum am anticipat la începutul acestui an, piața centralelor termice din România a continuat să crească și estimăm că se va apropia de pragul de 3 milioane de unități până la finalul anului. În ceea ce privește vânzările Ariston, ne aflăm în plin sezon de vânzări și facem eforturi pentru a ne asigura că produsele sunt livrate la timp, în pofida turbulențelor care afectează lanțurile de aprovizionare la nivel internațional”, a declarat Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston Romania.

Estimările Ariston aferente primelor 9 luni ale anului mai arată că aproximativ 20% dintre centralele termice vândute în acest an au fost pentru dotarea proiectele noi rezidenţiale, iar aprox. 10-15% din cerere a provenit din debranșări.

Cele mai recente date ANRE (aferente anului 2020) arată că tendința de debranșare de la sistemul centralizat s-a menținut, cu o creștere ușoară față de anul 2019. Astfel, la nivel național în 2020 se înregistrau un număr total de 1,13 milioane consumatori de energie termică alimentaţi din sistemul centralizat, față de 1,15 milioane la finalul lui 2019. Bucureștiul rămâne orașul cu cei mai mulți consumatori alimentați din sistemul centralizat.

Ariston a înregistrat cele mai multe cereri pentru achiziții de centrale termice în regiunea Munteniei, unde s-au livrat circa 30% din echipamente, urmată de Transilvania cu 20%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *