free download 78 travel guides written by experts

Apartament la bloc sau casă cu curte? Avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune

A venit momentul să-ți cumperi propria ta locuință, dar ce să alegi: o casă cu curte sau un apartament? Decizia nu este deloc ușoară: există avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune. Argumentul legat de costuri sau de confort nu este valabil, pentru că poți găsi apartamente foarte scumpe și luxoase, dar și case cu curte la un preț accesibil. Prin urmare, înainte de-a lua o decizie trebuie să analizezi bine mai multe aspecte, ca să nu-ți pară rău după ce ai semnat deja contractul.

Avantaje și dezavantaje ale unui apartament

De cele mai multe ori, oamenii refuză ideea unui apartament, pe motiv că au camere mici, înghesuite. Există însă și multe apartamente foarte luxoase și spațioase, duplexuri cu scară interioare sau penthouse-uri cu terase uriașe. În plus, spațiul mic dintr-o încăpere nu va fi o problemă dacă știi să amenajezi inspirat mobila. Poți să apelezi la sfaturile unui designer de interior.

Un avantaj important al unui apartament este acesta: blocurile sunt construite de obicei în zone mai bune, centrale, cu acces la numeroase facilități și, desigur, vei avea toate utilitățile funcționale.
Vecinii pot fi o problemă serioasă, mai ales dacă vrei să ai mereu liniște. Însă e posibil să dai peste vecini de treabă, care să-ți respecte intimitatea și nevoia de odihnă. Prin urmare, acest aspect rămâne o loterie.

Un avantaj care poate fi important pentru mulți cumpărători îl reprezintă siguranța, iar la acest capitol blocurile stau mult mai bine. Hoții vor fi mai puțin tentați să dea o spargere într-un bloc unde locuiesc mulți oameni. În plus, multe blocuri au paznic, astfel încât nu poate intra oricine la tine pe scară.

Blocurile moderne sunt dotate cu camere de supraveghere în exterior și pe scară și cu interfon, iar partea bună e că nu trebuie să te ocupi tu de toate aceste aspecte, ci dezvoltatorul sau asociația de proprietari.

Un dezavantaj clar al apartamentelor de bloc devine evident atunci când vrei să ții un animal de companie. Vecinii pot fi deranjați de lătratul câinelui tău, iar în cazul unui animal mare, spațiul de care va beneficia nu va fi suficient. Desigur, poți să-ți iei o pisică sau un câine mai mic, care se vor simți bine chiar și la bloc, dar aici este clar vorba de preferințe personale.

Avantaje și dezavantaje ale unei case

casa curte

sursa foto

Avantajele unei case sunt destul de evidente: ai mai multă intimitate, nu ai conflicte cu vecinii, ai loc de parcare în fața casei sau chiar propriul tău garaj, poți face oricând un grătar în curte, iar animalul tău de companie va se simți în largul lui alergând prin iarbă. O casă cu o curte generoasă este ideală pentru petrecerile alături de prieteni, dar și pentru o familie cu copii, fiindcă micuții se pot juca oricând în aer liber.

În plus, poți planta flori, copaci sau chiar câteva legume și fructe în curtea ta, dacă ai spațiu suficient. Poți construi o piscină, un loc de joacă pentru copii sau un foișor unde să iei masa dimineața și seara. Ai putea chiar să amenajezi aici o bucătărie de vară.

Ai multe opțiuni la dispoziție și partea bună este că poți găsi case la un preț accesibil. Caută în oferta agențiilor imobiliare case de vânzare în Cluj sau în alt oraș unde ți-ar plăcea să locuiești și vei găsi cu siguranță o locuință pe bugetul tău.

Un alt avantaj al casei cu curte este că, dacă ai nevoie de mult spațiu, poți găsi vile cu 5, 6 sau chiar 8 camere. În cazul apartamentelor, foarte greu poți găsi unele mai mari de 4 sau 5 camere. Prin urmare, dacă ai o familie foarte numeroasă, casa este cea mai bună alegere.

Există, desigur, și dezavantaje în cazul în care alegi să cumperi o casă. Va trebui să te ocupi singur de orice reparație va fi nevoie, pentru că nu există o asociație de proprietari care să te ajute. La fel, pentru a fi în siguranță, trebuie să-ți montezi tu sisteme de alarmă, interfon și camere de supraveghere.

De asemenea, întreținerea unei case mari este mult mai dificilă ca în cazul unui apartament: curățenia durează mai mult, facturile la utilități sunt de obicei mai mari și va trebui să te ocupi și de grădină.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care ar fi bine să ții cont atunci când vrei să-ți cumperi o locuință. Analizează atent fiecare detaliu, ca să fii sigur că ai ales cea mai bună variantă pentru tine și familia ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *