free download 78 travel guides written by experts

ANCOM propune modificarea si completarea Regulamentului personalului operator

al statiilor de radiocomunicatii din Romania

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii supune consultarii publice un proiect de decizie ce are ca scop modificarea si completarea Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania, pentru a veni in sprijinul persoanelor care sunt interesate de obtinerea unui certificat de operator.

Proiectul de decizie isi propune sa modernizeze cadrul de reglementare a certificarii personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din serviciile mobil maritim si mobil maritim prin satelit, serviciile mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, precum si in serviciul radiotelefonic pe caile de navigatie interioara. Autoritatea urmareste astfel alinierea prevederilor Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania, aprobat in cursul anului 2005, cu cele mai noi evolutii pe plan european si mondial in domeniu, mentinand totodata un inalt nivel de competenta si profesionalism pentru persoanele care opereaza statii de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio.

Modificarile aduse urmaresc o reglementare mai clara a procedurii de prelungire a valabilitatii pentru certificatul de operator radio. Regulile si principiile de baza stabilite anterior privind formarea de operatori radio profesionisti raman neschimbate.

In Romania exista in prezent 11.896 operatori radio profesionisti certificati de ANCOM, printre care personalul de comanda al navelor si aeronavelor, personalul de dirijare a traficului atat naval, cat si aerian, precum si personalul din cadrul autoritatilor maritime si aeronautice.

Potrivit legislatiei in vigoare, personalul de operare al statiilor de radiocomunicatii in serviciile mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, serviciile mobil maritim si mobil maritim prin satelit, serviciul radiotelefonic pe caile de navigatie interioara si serviciul mobil terestru, cu exceptia personalului de operare al statiilor de radiocomunicatii din componenta retelelor nationale de telefonie mobila, trebuie sa posede nivelul de cunostinte necesar operarii respectivelor statii, ANCOM fiind autoritatea care certifica acesti operatori.

Bucuresti, 10.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *