Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

ANCOM emite licentele pentru telefonie si internet mobil in banda 2100 MHz

Furnizorii de servicii de comunicatii, Orange si Vodafone, au achitat fiecare astazi contravaloarea in lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licentelor pe care le detin in banda de 2100 MHz. Astfel, ANCOM a prelungit licentele detinute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licenta, in valoare totala de 60 milioane euro, sunt virate catre bugetul de stat.

In cazul RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilita la echivalentul in lei a 25 milioane Euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie sa achite taxa pana cel mai tarziu data de 30 noiembrie 2021, dupa aceea urmand a fi extinse si licentele acestora.

Ancom logo

ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licentelor existente in banda de 2100 MHz printr-o consultare publica lansata in luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM si adoptate de catre Guvern a fost determinat proportional cu durata prelungirii: echivalentul in lei a 30 milioane de euro pentru licentele Orange si Vodafone si echivalentul in lei a 25 de milioane de euro pentru licentele RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications.

Hotararea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenta pentru prelungirea unor licente de utilizare a frecventelor radio si a conditiilor privind efectuarea platii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.

Utilizarea benzii de 2100 MHz

Orange, Telekom si Vodafone utilizeaza banda de 2100 MHz pentru furnizarea de retele si servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de retele si servicii UMTS/3G si LTE/4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumatatea anului trecut, in Romania erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G si 4G, si 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *