free download 78 travel guides written by experts

ANCOM consulta utilizarea viitoare a frecventelor radio in subbanda 2300-2335 MHz

ANCOM lanseaza o consultare publica preliminara privind posibilitatea de alocare a subbenzii 2300 – 2335 MHz pentru servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga.

Raspunsurile din partea industriei vor contribui la fundamentarea deciziei Autoritatii cu privire la utilizarea frecventelor radio in aceasta subbanda, dar si la necesitatea de a modifica in mod corespunzator Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio (TNABF) pentru a reflecta noile utilizari.

ANCOM consultare publica alocare a subbenzii 2300 - 2335 MHz pentru servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga

Banda de 2300 MHz

Banda de frecvente 2300-2400 MHz (banda de 2300 MHz), din care face parte subbanda 2300-2335 MHz, este identificata la nivel global, in toate cele trei Regiuni ale Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), pentru utilizare in serviciul mobil terestru in scopul implementarii sistemelor IMT (International Mobile Telecommunications), conform Regulamentului Radiocomunicatiilor al UIT in vigoare. Aceasta identificare nu impiedica folosirea benzii de catre orice aplicatii ale altor servicii carora le este atribuita banda respectiva, conform TNABF. Desi banda de 2300 MHz nu este armonizata la nivelul UE pentru sisteme terestre capabile sa furnizeze servicii de comunicatii electronice de banda larga, aceasta este utilizata intens pentru comunicatii mobile de banda larga la nivel global, in special in regiunea de telecomunicatii Asia-Pacific (Regiunea 3 a UIT), existand implementari substantiale ale sistemelor IMT in tari precum India, China, Indonezia, ceea ce a condus la dezvoltarea si extinderea ecosistemului de echipamente radio pentru banda de 2300 MHz.

Interesul pentru banda de 2300 MHz este in crestere in Europa, unele tari europene alocand deja sau intentionand sa aloce banda in discutie pentru comunicatii mobile de banda larga in viitorul apropiat.

In prezent, cadrul de reglementare din Romania nu permite utilizarea subbenzii 2300-2335 MHz pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul retelelor de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga, prin TNABF permitandu-se utilizarea sa pentru aplicatii de tip MMDS (numai in zone rurale), precum si pentru aplicatii de tip PMSE (in special camere de luat vederi fara cordon si legaturi video temporare pe suport radio portabile sau mobile), aplicatii de banda ultralarga si aplicatii de amator (cu statut secundar).

Chestionarul ANCOM

In analiza preliminara privind oportunitatea desemnarii si alocarii subbenzii 2300-2335 MHz (din banda 2300-2400 MHz) pentru retele de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga, ANCOM propune sa fie luate in considerare informatiile relevante in ceea ce priveste urmatoarele criterii:

  • gradul de armonizare a benzii de 2300 MHz la nivel international/european;
  • disponibilitatea echipamentelor in banda in discutie;
  • caracteristicile tehnice ale benzii de 2300 MHz;
  • situatia acordarii benzii de 2300 MHz in Europa;
  • disponibilitatea spectrului din subbanda 2300-2335 MHz in Romania, tinand seama si de aplicatiile existente in aceeasi subbanda sau in subbenzile adiacente, cu care retelele MFCN trebuie sa coexiste.

Autoritatea doreste sa obtina opinia persoanelor interesate cu privire la necesitatea si oportunitatea desemnarii si alocarii subbenzii 2300-2335 MHz pentru retele MFCN, limitarea numarului de drepturi de utilizare/licente, aria furnizarii retelei/retelelor, perioada de valabilitate a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, obligatiile de acoperire asociate licentelor, procedura de acordare a drepturilor de utilizare si taxa de licenta.

Procesul de consultare publica

Chestionarul „CONSULTARE preliminara privind posibilitatea de alocare a subbenzii 2300 – 2335 MHz pentru servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga” poate fi consultat aici.

Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 20.11.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *