free download 78 travel guides written by experts

Ana Blandiana face o pledoarie pentru scrisul de mână

Scrisul de mână este o expresie simplă a lucrurilor temeinice, care contează și contribuie definitoriu la educația fiecăruia dintre noi. Astăzi, de Ziua scrisului de mână, PiArt Vision transmite mai departe mesajul scriitoarei Ana Blandiana, care face o pledoarie pentru scrisul de mână.

„Există un dicton intrat în patrimoniul universal, care este o propoziție aparținând unui mare naturalist și scriitor francez din secolul XVIII, Buffon, „stilul e omul”. Ei, bine, scrisul de mână este omul într-un fel și mai profund”, spune Ana Blandiana, care mărturisește că niciodată nu a scris vreun text literar direct la mașina de scris sau la computer. „Asta înseamnă că ceea ce e important și mai ales ceea ce e personal pentru mine nu trebuie să fie mecanic”, spune scriitoarea.

Ana Blandiana mai spune că „scrisul este ca amprenta. Scrisul este caracterul, firea, sentimentele noastre. Toate trec acolo. Acolo se vede că suntem oameni”.

PiArt Vision logo

Mesajul Anei Blandiana continuă cu o pledoarie către elevi: „Singura lege pe care trebuie să nu o încălcați vreodată este să fiți voi înșivă. Să gândiți cu capul vostru, să nu preluați niciodată de-a gata altceva. Adică trebuie să treceți totul prin spiritul vostru critic. Ei, această lege se adaugă și scrisului de mână. Sper, din toată inima, că el nu va dispărea”.

„Sper din toată inima să mă credeți că trebuie să ne luptăm să rămânem ființe care contăm, să fim fiecare noi înșine. Inclusiv prin scrisul nostru”, spune Ana Blandiana în finalul mesajului făcut public de agenția PiArt Vision.

Ziua scrisului de mână se sărbătorește în Statele Unite ale Americii din anul 1977, la inițiativa Asociației Producătorilor de Instrumente de Scris. Data de 23 ianuarie a fost aleasă după ziua de naștere a lui John Hancock, primul semnatar al Declarației de Independență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *