metalshow

Amanarea tarifelor de interconectare

Ieri, 11 decembrie 2006, la sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), a avut loc reuniunea Consiliului Consultativ in cadrul careia reprezentantii autoritatii, alaturi de reprezentanti ai principalelor companii si ai asociatiilor profesionale din domeniul comunicatiilor electronice, au dezbatut patru proiecte de decizie, printre care si cele referitoare la amanarea tarifelor pentru serviciile de interconectare practicate de Orange si Vodafone.

Ca urmare a discutiilor purtate astazi in cadrul acestei ultime etape de consultare, ANRC va comunica, in cursul lunii decembrie 2006, companiilor Orange si Vodafone nivelul maxim al tarifelor de interconectare ce vor fi practicate de cei doi operatori in anul 2007.

Una dintre observatiile primite se refera la faptul ca ANRC revine asupra deciziilor impuse Orange si Vodafone fara a mai fi efectuat un model de cost, o analiza de piata sau fara a avea date si informatii noi, care sa justifice emiterea unei astfel de decizii. Cu privire la aceste observatii, ANRC sustine in continuare corectitudinea abordarii procesului de fundamentare in functie de costuri a modelului de calculatie a costurilor si acuratetea rezultatelor acestuia, cat si necesitatea implementarii rezultatelor modelului incepand cu 1 ianuarie 2009.

Totodata, avand in vedere decalajul substantial intre nivelurile reglementate ale tarifelor de terminare a apelurilor in retelele publice mobile ale operatorilor din Romania si cele din statele europene, ANRC a propus incetinirea ritmului reducerii tarifelor de terminare a apelurilor in retelele Orange si Vodafone, astfel incat, desi va continua sa existe, acest decalaj sa fie mai mic.

Cel de-al doilea proiect de decizie dezbatut stabileste formula de control al tarifelor serviciilor cu amanuntul ale Romtelecom, pe pietele pe care aceasta companie are putere semnificativa. Formula de control se va aplica pe o perioada de 3 ani, incepand cu anul 2007, si va permite Romtelecom o crestere medie anuala maxima a tarifelor pentru serviciile cu amanuntul reglementate egala cu rata inflatiei (cresterea preturilor de consum) plus 2,09%.

In urma observatiilor primite la aceasta decizie, ANRC a inlocuit obligatia de a obtine un acord prealabil, cu obligatia Romtelecom de notificare a modificarilor tarifare, a introducerii pachetelor de servicii sau schemelor de reduceri tarifare. Pana la adoptarea formei finale a acestei decizii, Romtelecom va mai putea transmite ANRC comentarii privind modalitatea concreta de furnizare a informatiilor ce va insoti notificarea, urmand ca, in cazul in care este necesar, sa prezinte aceste comentarii in cadrul unor intalniri cu ANRC.

De asemenea, in cadrul Consiliului Consultativ a fost prezentat proiectul de Decizie privind modificarea Deciziei presedintelui ANRC nr.1250/2005, supus consultarii, in regim de urgenta, la data de 6 decembrie 2006, ca urmare a modificarii cadrului de reglementare in ceea ce priveste obligatiile ce pot fi impuse de ANRC pe pietele relevante cu amanuntul, prin OUG nr.70/2006.

In baza ultimei decizii dezbatute astazi in cadrul Consiliului Consultativ, referitoare la obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice, ANRC a propus noi masuri de protectie a utilizatorilor finali de servicii de telefonie si acces la Internet. Furnizorii de telefonie vor avea obligatia de a informa publicul, atat prin intermediul mijloacelor proprii, cat si prin intermediul ANRC, cu privire la conditiile tehnice si comerciale de furnizare a serviciilor, precum si de a pune la dispozitia abonatilor facturi detaliate, cu respectarea unui set minim de informatii. Referitor la realizarea "Ghidului utilizatorului", propusa prin proiectul de decizie, ANRC este de acord cu infiintarea unui grup de lucru prin intermediul caruia se va stabili structura aplicatiei informatice in conformitate cu setul minim de informatii precizat in anexa proiectului de decizie.

Bucuresti, 12.12.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *