Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Alimente benefice pentru creier. Recomandări de la Gianluca Mech pentru o memorie bună

Nutriționistul Gianluca Mech

Creierul reprezintă centrul de control al întregului corp, astfel că sănătatea lui este esențială pentru buna funcționare a organismului. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune ce tipuri de alimente ar trebui să consumăm pentru un creier sănătos, o memorie care funcționează la parametri optimi și o stare bună de spirit.

Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în menținerea sănătății creierului și pot ajuta la îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Nutriționistul Gianluca Mech ne recomandă să consumăm următoarele alimente, benefice pentru funcționarea creierului.

Nutriționistul Gianluca Mech
Nutriționistul Gianluca Mech

„Pește gras

Acest tip de pește include somonul, păstrăvul și sardinele, care sunt toate surse bogate de acizi grași omega-3. E impotant să știm că aproximativ 60% din creier este format din grăsimi, iar jumătate din aceste grăsimi sunt de tipul omega-3. Ele sunt folosite pentru a construicelulele nervoase, fiind astfel esențiale pentru învățare și memorie. De asemenea, grăsimile omega-3 ajută la prevenirea depresiei și a unor afecțiuni precum Alzheimer.

Cafea

Două componente principale din cafea, cofeina și antioxidanții, sunt benefice pentru sănătatea creierului. Cofeina are o serie de efecte pozitive asupra creierului, cum ar fi: vigilența crescută, îmbunătățirea stării de bine și a capacității de concentrare”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

„Afine

Afinele conțin antociani, un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. Antioxidanții acționează atât împotriva stresului oxidativ, cât și împotriva inflamației, afecțiuni care pot contribui la îmbătrânirea celulelor creierului și la apariția bolile neurodegenerative. S-a descoperit că unii dintre antioxidanții din afine se acumulează în creier și ajută la îmbunătățirea comunicării între celule.

Turmeric

Curcuma este un ingredient cheie în pudra de curry și are o serie de beneficii pentru creier. Curcumina, ingredientul activ din curcuma, s-a dovedit că traversează bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că poate intra direct în creier și poate avea efecte pozitive asupra celulelor nervoase. Ajută la îmbunătățirea memoriei, producția de noi celule nervoase și previne apariția depresiei”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

„Broccoli

Este o legumă extrem de bogată în antioxidanți. De asemenea, conține o cantitate foarte mare de vitamina K. Această vitamină liposolubilă este esențială pentru formarea sfingolipidelor, un tip de grăsime care ce se regăsește în celulele creierului.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac conțin antioxidanți puternici care protejează corpul și creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru. Fiecare dintre acești nutrienți este important pentru sănătatea creierului”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

„Ciocolată neagră

Ciocolata neagră și pudra de cacao sunt bogate în compuși care stimulează creierul, inclusiv flavonoide, cofeină și antioxidanți. Flavonoidele sunt un grup de compuși vegetali antioxidanți. Flavonoidele din ciocolată sunt benefice pentru zonele creierului responsabile cu învățarea și memoria. Cercetătorii arată că acești compuși pot spori memoria și, de asemenea, pot ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă.

Portocale

Necesarul zilnic de vitamina C poate fi obținut consumând o portocală de dimensiune medie. Acest lucru este important pentru sănătatea creierului, deoarece vitamina C este un factor cheie în prevenirea declinului mental”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

„Ouă

Ouăle sunt o sursă bună de vitamine B6 și B12, folat și colină. Colina este un micronutrient important pe care corpul îl folosește pentru a produce acetilcolină, un neurotransmițător care ajută la reglarea dispoziției și a memoriei.

Ceai verde

Ceaiul verde este o bătură ce aduce numeroase beneficii creierului. Conține L-teanina, un aminoacid care poate traversa bariera hematoencefalică și crește activitatea neurotransmițătorului GABA, care ajută la reducerea anxietății și te face să te simți mai relaxat. L-teanina crește, de asemenea, frecvența undelor alfa din creier, ceea ce te ajută să te relaxezi fără să te simți obosit”, declară specialistul.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.