metalshow

Alergiile de primăvară – cum le poți trata în cel mai scurt timp

Primăvara este anotimpul renașterii naturii, dar și un moment propice pentru ca alergiile să pună stăpânire pe cei mai mulți dintre noi. Pe măsură ce florile eliberează polen, milioane de oameni din întreaga lume încep să acuze simptome specifice alergiilor de primăvară, numite și rinite alergice.

Așadar, principalul factor care declanșează problemele alergice din acest anotimp este polenul. Copacii, ierburile și alte nenumărate plante eliberează particule în aer în procesul lor de fertilizare. Când acestea ajung în apropierea căilor noastre respiratorii, granulele de polen, invizibile cu ochiul liber, pot inflama serios mucoasele nazale, dând naștere la alergii.

Pentru că sistemul imunitar percepe polenul drept un pericol, el eliberează anticorpi care atacă alergenii. Astfel, sunt eliberate în sânge substanțele chimice numite histamine. Histaminele sunt cele vinovate pentru nasul înfundat, mâncărimile ochilor, dar și alte simptome care sunt familiare celor care suferă de alergii.

Polenul este purtat de vânt zeci, poate chiar sute de kilometri, așa că nu doar plantele care cresc în zona în care locuiești pot fi principala cauză a alergiilor cu care te confrunți primăvara. Manifestările alergice sunt mai puternice în aer liber și mult mai atenuate în locuințe, unde reușim să stăm departe de factorii alergeni.

Alergiile de primăvară - cum le poți trata

sursa imagine

Iată mai jos câteva detalii esențiale despre simptomele unei alergii, dar și tratamentul acesteia!

Care sunt simptomele unei alergii?

Simptomele alergiilor sezoniere variază în funcție de gravitatea acestora, de complexitate și manifestare. Mai exact, efectul expunerii la un alergen este de obicei imediat, iar simptomele pot fi ușoare sau severe. Pacientul poate prezenta prurit ocular, rinită, eczeme, conjunctivită, bronhoconstricție, vărsături și diaree, dar și anafilaxie.

Bineînțeles, manifestările variază atât în funcție de alergenul implicat, cât și de vârsta persoanei în cauză. De exemplu, în primii trei ani din viață, alergiile alimentare sunt des întâlnite. După vârsta de trei ani, alergia la particulele inhalate devine predominantă.

Fiecare persoană este diferită, însă iată care sunt cele mai comune simptome ale alergiilor de primăvară: dureri de cap, congestie nazală, tuse seacă, eczemă, inflamație oculară sau conjunctivită, greutate în respirație, senzația de presiune toracică, urticarie. Cel mai grav caz este reacția anafilactică.

Cum depistezi o alergie?

Alergenul implicat în declanșarea unei reacții alergice este depistat datorită testelor alergologice. Aceste teste sunt de trei feluri: cutanate (tehnica prick), serologice și hematologice.

Testarea cutanată prick este cea mai ieftină și mai rapidă, dar și cea mai utilizată. Rezultatele ei se obțin în 15-20 minute.

Testarea alergologică din sânge este indicată pacienților la care nu se pot respecta condițiile unei testării cutanate corecte. Același principiu este valabil și în cazul testărilor serologice.

Pentru o bună interpretare a testării, este necesar să se întrerupă administrarea tratamentelor antialergice cu minimum trei zile anterior efectuării testării.

În cazul în care ai nevoie de o testare alergologică, medicul alergolog îți va pune câteva întrebări despre istoricul medical și simptomele pe care le ai, inclusiv ziua când au început și de cât timp persistă.
Nu omite să îi precizezi dacă simptomele sunt prezente în fiecare anotimp, ori dacă se agravează în anumite momente ale anului.

Cum se tratează o alergie?

Ca și în cazul altor alergii, cel mai bun tratament este acela de a evita alergenul. Cu toate acestea, polenul este foarte greu de evitat. Ideal este să poți minimiza expunerea la polen (evită ieșirile în aer liber, între 10:00-15:00. Acesta este intervalul de maximă circulație a polenului în aer).

Dacă ai lentile de contact, iar mâncărimile de ochi nu îți dau pace, folosește picături oftalmice aplicabile pe lentile de la Lentiamo.ro. Acestea hidratează și protejează ochiul de influențele externe, precum polenul. Mai mult decât atât, dacă ai ochii roșii din cauza alergiilor, optează pentru picăturile oftalmologice special concepute pentru a trata această problemă.

De asemenea, poți încerca și soluțiile naturale, pentru tratarea alergiilor. De exemplu, bea zilnic două-trei căni de infuzie din urzică, mesteacăn, păpădie, brusture și coada-șoricelului, timp de două-trei săptămâni.

O dietă echilibrată poate reduce manifestările alergice. Așadar, este bine să consumi alimente bogate în antioxidanți și în acizi grași esențiali Omega 3.

Alergiile de primăvară afectează tot mai multe persoane de la an la an. Simptomele specifice acestora, cum ar fi nasul înfundat sau strănuturile repetate, sunt extrem de neplăcute. Din fericire, există nenumărate tratamente care te pot ajuta să treci mai ușor peste această perioadă grea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *