Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Aleasa Dragonului

Naomi Novik
Editura Nemira

“Dragonul nu mănâncă fetele pe care le ia cu el, în ciuda poveștilor care se spun la noi în Vale. (…)

Nu le devorează cu adevărat, doar că așa pare. Duce o fată în turnul lui și după zece ani îi dă drumul, numai că ea se întoarce o cu totul altă persoană. Straiele îi sunt prea elegante, vorbește ca o doamnă de la Curte și, pe deasupra, a locuit totuși singură cu un bărbat vreme de zece ani, deci normal că este o ruină, deși toate fetele spun cp el nu s-a atins de ele nici măcar cu un deget.” (p. 5)

aleasa dragonului

Dragonul în cauză nu este un dragon obișnuit. De fapt, nu e un dragon deloc. Este numele luat de un vrăjitor, atunci când a fost confirmat ca vrăjitor. Mai mult, el este un vrăjitor bun – pentru că în Codru trăiesc tot soiul de ființe înfricoșătoare.

Agnieska este o tânăra selectată acum de Dragon. Iar acest lucru îi ia pe toţi prin surprindere. Dar trebuie să accepte alegerea vrăjitorului şi să facă faţă încercărilor următorilor zece ani. Agnieska dorește să devină o vrăjitoare, dar acest lucru nu este ușor (nici măcar nu e luată în serios de consoliul menit a decide dacă o persoană poate fi considerată vrăjitor sau nu). Cititorii o vor însoți pe Agnieska în călătoria sa de la Turnul Dragonului, în Codru și apoi la Curtea regelui din Polnya și vor fi martorii evoluției sale. De altfel, trebuie precizat că toate personajele incluse în acest roman evoluează, într-un fel sau altul.

Relația dintre eroină și Dragon este una care cucerește. Situațiile dificile ori mai triste sunt compensate cu schimburi de replici cu ironii fine ori cu umor de situație. Naomi Novik îmbină în mod interesant elemente și ființe din câteva basme cu lucruri din prezent şi elemente tipice literaturii zoung adult. Romanul abundă în detalii (mai ales în ceea ce priveşte vrăjile), dar se citeşte uşor, iar povestea este captivantă. Romanul a fost deja recompensat cu premii importante şi urmează a fi ecranizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *