free download 78 travel guides written by experts

Agent Green protesteaza in magazinul IKEA impotriva poluarii cu mercur

Voluntari ai organizaţiei Agent Green protestează astăzi în IKEA Bucureşti deoarece magazinul nu a putut demonstra că îşi reciclează becurile uzate care conţin mercur. Doi voluntari care îmbracă acelaşi tricou uriaş imprimat cu mesajul ”IKEA: Opreşte poluarea – Reciclează-ţi becurile!” se plimbă în magazinul IKEA pentru a atrage atenţia clienţilor magazinului şi mai ales conducerii acestuia că becurile economice trebuie reciclate şi nu aruncate la gunoi. La intrarea în magazin alţi voluntari oferă clienţilor magazinului ghidul informativ ”Green my light” pentru promovarea becurilor economice şi a reciclării acestora. ”Suntem surpinşi că IKEA nu a putut garanta că este responsabilă faţă de mediu şi sănătatea oamenilor. Le-am scris de două ori şi nu ne-au răspuns. Am auzit că în alte ţări unde vând becuri le reciclează pe cele uzate. Sper că nu consideră românii drept cetăţeni de clasa a doua. Poluarea cu mercur are consecinţe grave şi cerem companiei să garanteze imediat în public că îşi reciclează becurile”, a spus Gabriel Păun, coordonator media şi campanii, Agent Green.

Legea obligă producătorii de echipamente electrice să îşi recicleze becurile fie individual, fie participând la un sistem colectiv [nota 1]. IKEA nu a răspuns cererilor scrise din partea Agent Green de a garanta că îşi reciclează becurile. De aceea magazinul riscă să fie sancţionat de Garda de Mediu cu amendă de până la 20 000 RON şi cu suspendarea temporară a activităţii [nota 2]. De asemenea magazinul nu afişează timbrul verde la raft pentru becurile economice şi containerul pentru colectarea becurilor uzate este unul singur şi prea mic. Legea obligă înfiinţarea a minim 6 puncte de colectare în municipiul Bucureşti [nota 3]. Conform ghidului ”Green my light” în situaţii asemănătoare se află şi magazinele Auchan, Carrefour, G’Market, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA şi Ataş.

Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi rezistă până la 10 ani. Totuşi acestea conţin mercur şi pot polua mediul dacă se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeşte hidrargirie şi contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice şi renale. De aceea aceste surse de lumină trebuie reciclate şi nu aruncate la gunoi. Această cerinţă trebuie regăsită pe toate becurile economice sub forma desenului care arată pubela barată [nota 4]. Pentru publicul larg garanţia că un bec nou achizitionat va fi reciclat corespunzător o reprezinta aplicarea timbrului verde afişat vizibil la raft. Este bine de ştiut că orice magazin care vinde becuri este obligat să primească în raport de schimb 1 la 1 un bec uzat pentru fiecare bec nou cumpărat de clienţi.

Agent Green cere:

– IKEA România să garanteze imediat în public că reciclează becurile economice şi tuburile fluorescente uzate
– Gărzii Naţionale de Mediu să ia măsurile legale ce se impun în cazul reciclării becurilor de către IKEA

Bucuresti, 07.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *