Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

7 proceduri care se pot realiza în timpul unei ședințe de fizioterapie

Fizioterapia, terapia fizică sau medicina fizică este o ramură medicală care utilizează factorii fizici în scop terapeutic. Numeroase afecțiuni pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul procedurilor fizioterapeutice, acestea având rolul de a restabili echilibrul funcțional în organism.

Fizioterapia se adresează mai ales durerilor și afecțiunilor aparatului locomotor (afecțiuni spinale, musculo-scheletice, articulare), corectând deficiențele motorii, dar tratează și multe alte tipuri de afecțiuni, fiind benefică atât înainte, cat și după o intervenție chirurgicală. Există o mare varietate de proceduri fizioterapeutice. Iată 10 proceduri care se pot realiza în cadrul unei ședințe de fizioterapie.

1. Galvanoterapia

Curentul galvanic este utilizat cu scop analgezic și vasodilatator, îmbunătățind circulația sangvină la nivelul pielii și mușchiului. O ședință de galvanizare presupune atașarea unor electrozi de tegumentul pacientului, în zona de tratat. Procedura nu este dureroasă. Pacientul simte doar o senzație de furnicătură sau de vibrație în funcție de efectul urmărit.

2. Electrostimulare TENS (Transcutaneous Electrical Neuromuscular Stimulation)

Electrostimularea neuromusculară transcutanată este utilizată, de obicei cu scopul de a reduce durerea. Procedura activează mecanismele fiziologice (naturale) împotriva durerii (nevralgii, dureri musculo-scheletale și postoperatorii). Metoda presupune aplicarea unor electrozi pe zona dureroasă sau la distanță de aceasta, iar curentul electric este simțit ca o furnicătură plăcută.

O altă formă de electrosimulare neuromusculară este NMES (Neuromuscular Electrical Stimulation). Aceasta are rolul de a „învăța” mușchiul să funcționeze din nou, în cazul unor afecțiuni care afectează contractilitatea musculară, cum ar fi în cazul parezei. Sau are rol de a grăbi procesul de creștere tonus muscular.

3. Masoterapie

Masoterapia sau terapia prin masaj

sursa foto

Masoterapia sau terapia prin masaj presupune o serie de manevre realizate asupra țesuturilor moi (mușchi, tegumente). Mobilizarea țesuturilor moi prin masaj are rolul de a ameliora durerile și contractura musculară, de a îmbunătăți drenajul limfatic circulația sanguină, dar și de a induce o stare de relaxare fizică și psihică. Masajul terapeutic poate fi realizat manual sau cu ajutorul unor aparate.

4. Fototerapia

Fototerapia (terapia cu lumină) folosește energia radiantă luminoasă naturală sau artificială. Aceasta poate utiliza radiații infaroșii sau ultraviolete în scop terapeutic. Terapia cu radiații infraroșii poate presupune expunerea tegumentului la un radiator (lampă) de radiații infraroșii sau introducerea corpului/unui segment al corpului (cu excepția capului) într-un dispozitiv din lemn (băi de lumină). Terapia cu radiații ultraviolete poate utiliza sursa naturală de radiații (helioterapie – expunere la razele soarelui) sau sursa artificială (lampă cu vapori de mercur).

5. Laserterapia

Laserterapia este o procedură non-invazivă care utilizează energia laser în scop terapeutic (analgezic, antiinflamator, vasodilatator, regenerator). Procedura presupune aplicarea unor sonde speciale direct pe tegument, corespunzător zonei afectate.

6. Ultrasonoterapia

Ultrasonoterapia se referă la terapia prin ultrasunete (formă de vibrații mecanice). Ultrasunetele pot fi aplicate subacvatic (prin apă) sau direct pe zona de tratat, folosind un gel special. Ultrasunetele combat rigiditatea musculară, au efecte antiinflamatoare, analgezice, spasmolitice, favorizează procesele reparatorii și absorbția unor substanțe medicamentoase la nivelul pielii (ultrasonoforeză).

7. Termoterapia

Termoterapia presupune terapia prin căldură. Aceasta poate presupune aplicarea de comprese calde, unei perne electrice, împachetări cu parafină sau cu nămol, cataplasme.

Așadar, fizioterapia înglobează o varietate de proceduri terapeutice, care se pretează la orice afecțiune. Procedurile anterior menționate se pot efectua în centrele de recuperare medicală, cum ar fi în cadrul departamentului de fizioterapie al clinicii KINOMED.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *