Shadow

5 simptome comune ale citomegalovirusului

Citomegalovirusul (CMV) este un patogen des întâlnit, care odată intrat în organism, rămâne în el pe tot parcursul vieții. După infectarea inițială virusul rămâne în corp în stare latentă, însă se poate activa la anumite perioade, formând astfel un ciclu de activitate-inactivitate.

CMV este un virus herpetic care nu reprezintă, de obicei, o problemă severă pentru persoanele sănătoase. Cu toate acestea, virusul poate cauza probleme ale dezvoltarii fetusului în cazul femeilor însărcinate și poate duce la complicații severe în rândul persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

5 simptome comune ale citomegalovirusului Sursa foto: Shutterstock via drmax.ro
Sursa foto: Shutterstock via drmax.ro

În funcție de persoana infectată, simptomele citomegalovirusului pot varia.

Simptomele prezentate de persoanele sănătoase

Majoritatea persoanelor cu un sistem imunitar sănătos nu prezintă simptome în urma infectării cu CMV. Atunci când acestea sunt prezente însă, ele pot include:

 • oboseală extremă;
 • dureri musculare;
 • ganglioni limfatici inflamați;
 • cefalee;
 • durere în gât.

Aceste simptome tind să fie prezente în timpul infecției inițiale, reactivarea ulterioară a virusului fiind de obicei asimptomatică.

Simptomele prezentate de persoanele cu sistem imunitar compromis

Dacă ai un sistem imunitar slăbit, poți să te infectezi cu o altă tulpină de citomegalovirus sau poți reactiva CMV-ul prezent deja în corpul tău, întrucât organismul nu va avea puterea să îl combată așa ușor.

Semnele și simptomele prezentate depind de regiunea infectată și pot include:

 • febră;
 • greutate în respirație, tuse, oboseală și dureri musculare – atunci când este vorba de pneumonie cauzată de CMV;
 • vedere încețoșată sau pierderea vederii – în cazul retinitei cauzate de CMV;
 • durere abdominală, greață, vărsături, scaune cu sânge și diaree – atunci când gastrita sau colita este cauzată de infectarea cu citomegalovirus;
 • convulsii, durere de cap și stare de confuzie – asociate de obicei cu encefalita CMV.

Întrucât complicațiile citomegalovirusului pot fi severe, este recomandată o consultație medicală specializată cât mai curând posibil, dacă prezinți simptome specifice și ai un sistem imunitar slăbit.

Semnele și simptomele citomegalovirusului congenital

CMV-ul congenital (prezent la naștere) apare atunci când virusul este transmis de la mamă la copil. Este posibil ca unii bebeluși să nu prezinte simptome la naștere, acestea devenind evidente însă mai târziu în viață. Cele mai comune simptome prezente la naștere includ:

 • probleme asociate cu dezvoltarea funcțiilor motorii;
 • dimensiune mică a craniului (microcefalia);
 • creșterea în volum a ficatului (hepatomegalie);
 • creșterea în volum a splinei (splenomegalie);
 • pierderea auzului.

Alte simptome pot include icter, greutate mică la naștere, convulsii etc, unele dintre ele putând fi tratate.

Nou-născuții afectați de CMV vor rămâne internați până când organele încep să funcționeze normal sau până la remedierea tuturor problemelor. Medicul specialist va decide tratamentul și perioada de internare în funcție de fiecare caz.

Transmiterea citomegalovirusului

CMV-ul este un virus herpetic caracterizat prin cicluri de activitate-inactivitate. Dacă persoana infectată este sănătoasă, atunci virusul vă rămâne mai mult în stare latentă.

Atunci când virusul este activ, el poate fi transmis altor persoane prin lichide corporale cum ar fi sânge, urină, salivă, spermă, lacrimi și lapte de la sân. Câteva metode de contractare ale virusului includ:

 • atingerea ochilor sau interiorul nasului sau a gurii după contactul cu lichidele corporale ale unei persoane infectate;
 • contactul sexual cu o persoană infectată;
 • consumul laptelui de la sânul mamei infectate;
 • transfuzii de sânge contaminat;
 • transmiterea virusului de la mama însărcinată la bebeluș.

Este bine de cunoscut metodele de transmitere ale CMV-ului pentru a putea asocia simptomele apărute cu potențiale activități sau contacte avute recent și pentru a putea lua măsurile necesare de protecție.

Întrucât citomegalovirusul poate avea complicații severe în rândul anumitor persoane, discută cu un doctor specialist dacă prezinți simptome specifice și ai un sistem imunitar slăbit sau dacă ești însărcinată, pentru a putea obține atenția medicală necesară!

Referințe:

“Cytomegalovirus (CMV) Infection.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358. Data accesării: 20.01.2023
“Cytomegalovirus (CMV) Infection: Causes & Symptoms.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21166-cytomegalovirus Data accesării: 20.01.2023.
“About Cytomegalovirus and Congenital CMV Infection.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/cmv/overview.html. Data accesării: 20.01.2023
“Cytomegalovirus: Symptoms, Treatments, and Types.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/173811. Data accesării: 20.01.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *