free download 78 travel guides written by experts

5 sfaturi ca să te pregătești pentru o operație

O intervenție chirurgicală stârnește deseori senzația de teamă, diferită ca intensitate în funcție de severitatea bolii și zona operată. „Cum mă voi simți?”, „Cât de tare mă va durea post-operator?”, „Cum va fi recuperarea?” sunt numai câteva dintre întrebările unui pacient înainte de o operație.

Dacă urmează să treci printr-o intervenție chirurgicală, trebuie să ai în vedere anumite aspecte importante. Astfel, operația nu va fi o experiență atât de neplăcută pe cât îți imaginezi.

5 sfaturi ca să te pregătești pentru o operație

sursa foto

Înainte de operație

Înainte de o intervenție chirurgicală, sunt necesare anumite investigații:

  • analize de sânge de rutină: hemoleucograma, VSH, grup sanguin etc.;
  • electrocardiograma – înregistrarea activității electrice a inimii prin aplicarea unor electrozi pe piept, încheieturi și glezne;
  • în funcție de tipul intervenției chirurgicale, pot fi necesare: ecografia, radiografia, RMN, tomografia computerizată, consultul unui nutriționist etc.

De asemenea, înaintea unei intervenții chirurgicale, pacientul trebuie să discute cu medicul anestezist. În cadrul acestei întâlniri, pacientul trebuie să ofere informații cu privire la istoricul său medical personal și familial, alte afecțiuni, obiceiuri, stil de viață, alergii, intervenții chirurgicale anterioare. Este important să fii sincer în legătură cu aceste informații și să nu omiți nici un aspect. În acest fel, anestezistul poate stabili care este tipul potrivit de anestezie pentru fiecare pacient.

Înainte de intervenție, pacientul trebuie să semneze un consimțământ prin care este de acord cu operația și cu posibilele riscuri.

Cum te pregătești pentru o intervenție chirurgicală?

Pregătirea pentru operație presupune atât pregătirea fizică, cât și cea emoțională. Acestea au o influență importantă asupra succesului intervenției și recuperării post-operatorii.

1. Informează-te cu privire la serviciile medicale oferite!

Este important să te informezi în legătură cu experiența echipei medicale (medici, anesteziști) și la costurile aferente. Pentru a evita facturi suplimentare, trebuie să verifici ce servicii acoperă asigurarea ta, în funcție de tipul acesteia.

Informarea cu privire la boală și la ce implică intervenția chirurgicală (tehnică, durată, complicații, beneficii, durata spitalizării) este utilă pentru starea psihică și pentru înlăturarea temerilor – află despre serviciile de chirurgie la Arcadia. Cel mai indicat este să discuți cu echipa medicală în vederea acestor informații.

2. Ai grijă la câteva aspecte!

Unele obiceiuri pot afecta procesul de recuperare sau calitatea actului medical, crescând riscul de complicații.

  • Evitarea fumatului, drogurilor și alcoolului – acestea pot afecta efectul anesteziei sau recuperarea postoperatorie. Fumatul poate cauza dificultăți de respirație și o recuperare mai lentă.
  • Dietă sănătoasă bogată în fructe și legume, dar și în proteine.
  • Activitate fizică regulată – menținerea forței este importantă pentru recuperare.
  • Evitarea medicamentelor anticoagulante (aspirina), în funcție de recomandările medicului.

3. Discută cu medicul despre nelămuririle și temerile tale!

Fie că discuți cu medicul chirurg care va efectua operația, fie că discuți cu anestezistul, este important să punctezi anumite aspecte. Pregătește-ți o serie de întrebări care te pun în dificultate și îți accentuează starea de anxietate.

Fii sincer în legătură cu starea ta emoțională! Medicul îți va da răspunsurile de care ai nevoie și te va ajuta să privești într-un mod pozitiv această experiență medicală. Astfel, teama va fi ameliorată, iar perioada de recuperare va fi mai ușoară.

4. Urmează dieta preoperatorie recomandată de medic!

În funcție de tipul intervenției și de tipul anesteziei utilizate, poate fi nevoie să eviți anumite alimente, băuturi și medicamente în ziua operației sau cu o zi înainte. Spre exemplu, în cazul unei anestezii generale, medicii recomandă să nu bei și să nu mănânci după miezul nopții, în noaptea dinaintea operației.

De asemenea, în cazul persoanelor cu diabet, poate fi nevoie de modificarea dozelor de insulină. Medicul te va ajuta în această privință.

5. Cheamă pe cineva drag să te susțină!

O persoană apropiată este de mare ajutor în momentele dificile. Discută cu echipa medicală, pentru a afla dacă este permisă vizita aparținătorilor înainte de operație sau imediat după intervenție.

De asemenea, în cazul intervențiilor cu spitalizare de o zi, vei avea nevoie de cineva care să te ducă acasă, deoarece conducerea unui autovehicul este interzisă după intervenție.

Perioada postoperatorie

În funcție de tipul intervenției, recuperarea postoperatorie poate fi diferită. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că aproape orice intervenție chirurgicală provoacă durere după ce trece efectul anesteziei. Însă aceste dureri pot fi combătute prin medicamente administrate de asistente.

Perioada de recuperare implică un program de recuperare fizică și o dietă care să accelereze vindecarea țesuturilor. Medicul chirurg îți va oferi toate informațiile solicitate.

Ține cont de aceste sfaturi, pentru a trece cu bine peste operație!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *