free download 78 travel guides written by experts

5 motive pentru care nu poți economisi bani

Majoritatea oamenilor consideră că a economisi bani este un lux pe care nu și-l pot permite. De la câștigurile mici și până la cheltuielile peste bugetul permis, găsim o mulțime de motive care ne împiedică să punem ceva deoparte. Însă, obiceiurile individuale joacă un rol important în procesul de economisire.

Dacă venitul tău constant este însoțit de o gestionare defectuoasă a banilor, datorii neplătite și alegeri financiare incorecte, s-ar putea să fii un administrator teribil. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine de ce nu reușești să salvezi nimic din salariul lunar, am subliniat câteva dintre motivele care conduc la ineficiența echilibrării balanței dintre venituri și cheltuieli. Dacă înțelegi unde ai greșit, vei putea să îndrepți lucrurile. Iată cinci motive posibile pentru care nu poți economisi bani.

economisire

sursa

1. Nu îți planifici bugetul

Evidența finanțelor reprezintă una dintre principalele probleme din cauza cărora nu poți salva suficient. Te-ai gândit de ce toate firmele au un contabil și bugete alocate pentru fiecare departament în care trebuie să se încadreze? Deoarece este necesar să controlezi banii. Probabil că nu ai pus niciodată pe hârtie câștigurile și cheltuielile din fiecare lună.

Înainte de a-ți da seama cât mai ai din salariu și pe ce anume s-au dus banii, vei observa că mai sunt mulțime de lucruri de făcut. În rutina fiecărui om întâlnim patru tipuri de cheltuieli. Vorbim de costurile cu utilitățile, cele curente legate de necesitățile zilnice, costurile pentru deplasare și cheltuielile ocazionale, de exemplu ieșiri în oraș sau achiziționarea unor produse noi. Efectuarea unui buget asupra acestor categorii de costuri înseamnă un control eficient asupra fiecărui bănuț, astfel încât economiile să nu aibă de suferit.

2. Nu îți setezi obiective financiare

Atunci când ai o țintă pe care încerci să o atingi, vei rămâne concentrat asupra a ceea ce încerci să faci. Nu poți pune bani deoparte dacă nu îți stabilești anumite obiective pe termen scurt, mediu și lung. Atunci când nu știi pentru ce să economisești sau cum să utilizezi banii, este mult mai ușor să lași prioritate altor lucruri. Poate fi vorba de achiziția unei case sau a unei mașini, bani pentru o vacanță ori plata ratelor. Cu cât ești mai specific în ceea ce vrei să faci, cu cât mai ușor va fi să creezi un plan pentru a ajunge acolo. Setează-ți prioritățile și vezi la ce ești dispus să renunți pentru a le atinge!

3. Folosești creditul în mod iresponsabil

Dacă nu poți economisi bani din veniturile obținute, este recomandat nici să nu cheltuiești mai mult decât câștigi. Atunci când obișnuiești să te folosești de credite peste salariu pentru a-ți extinde cheltuielile, trebuie să folosești banii în mod responsabil. Dacă bugetul tău a ajuns la final, poți găsi aici o variantă ajutătoare. Însă, dacă optezi pentru un împrumut ca să îți cumperi o haină scumpă și nu îți permiți să plătești facturile la timp, atunci întâmpini o problemă. Există diferențe între nevoi și dorințe, de aceea trebuie să știi cum să cheltuiești banii pe care îi câștigi sau cei pe care îi împrumuți.

4. Ignori regula de bază pentru economisire

De obicei, oamenii încearcă să salveze ceva bani la sfârșitul lunii. Această strategie nu funcționează dacă cumperi tot ce vrei sau cheltui mai mult decât ai. Obiectivele tale de economisire trebuie să fie realiste și să deduci o anumită sumă din câștigul lunar pentru acestea. Persoanele văd banii pe care vor să îi pună deoparte ca o cheltuială fixă în buget au mai multe șanse de a realiza acest lucru. Varianta “plătește-te pe tine mai întâi” este o regulă principală pentru administrarea finanțelor proprii. De îndată ce ai încasat salariul, pune separat un anumit procent pentru economiile tale.

5. Cumperi mai mult decât ai nevoie

Obiceiurile sunt cele care îți conduc viața într-o direcție pozitivă sau negativă. Acestea se formează cu ajutorul lucrurilor sau al unor persoane pe care le lași să îți inducă anumite valori. Dacă nu mergi la cumpărături cu o listă înainte pregătită, vei achiziționa mult mai multe produse de care s-ar putea să nu ai nevoie. Chiar dacă ieși la o plimbare prin mall, nu trebuie să cumperi lucruri din impus. Comparația cu cei din jur este unul dintre factorii care contribuie la creșterea cheltuielilor și scade șansa de a economisi.

Întotdeauna observi la ceilalți ceva care crezi că arată mai bine decât ceea ai tu și s-ar putea să faci achiziții care nu îți sunt necesare. Abilitatea de a strânge bani nu apare peste noapte, de aceea trebuie să îți analizezi modul de viață pentru a observa unde trebuie să intervii pentru a-ți gestiona câștigurile eficient.

Primul lucru pe care orice persoană trebuie să îl facă atunci când vine vorba de îmbunătățirea situației financiare este să realizeze ce blocaje întâmpină. Dacă nu știi care sunt problemele, atunci va fi greu să faci o schimbare pozitivă. Chiar dacă începi procesul de economisire cu sume mici, acestea te vor ajuta să construiești fundația pentru un viitor financiar solid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *