Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

5 idei de amenajare pentru grădina ta

Amenajarea unei grădini reprezintă începutul unei lungi aventuri în ceea ce privește organizarea tuturor detaliilor, astfel încât fiecare element să fie parte dintr-un buchet armonios, dar mai ales în privința întreținerii și a menținerii unei note permanente de prospețime.

Pentru a putea obține un rezultat optim în ceea ce privește amenajarea grădinii, ai nevoie de un set clar de idei de la care să pornești. Urmărește rândurile de mai jos pentru a le descoperi.

idei de amenajare pentru grădina ta

sursa foto

Stabilește scopul amenajării – cine și cum va folosi grădina?

Înainte de a te gândi la idei de amenajare și la modalități de implementare, trebuie să ai în vedere utilizarea spațiului. Astfel, dacă familia are copii și/sau animale de companie, este clar că ținta va fi maximizarea spațiului rezervat jocurilor, cu focalizare pe crearea unei suprafețe de gazon, mărginite eventual de elemente ornamentale – mai puține flori, care vor avea de suferit, cel mai probabil.
În situația în care dorești amenajarea unei grădini de legume, aceasta ar trebui să fie oarecum delimitată de restul spațiului, fie prin crearea unui solariu, fie prin delimitarea parcelei cu un gard de lemn.

Ponturi pentru spații reduse

În cazul unei grădini mici, fiecare centimetru trebuie utilizat și fiecare particularitate exploatată, astfel încât toate detaliile speciale să încapă în tablou, dar cu grija de a nu crea impresia de aglomerat.
Unul dintre cele mai importante aspecte ține de amenajarea căilor de acces către casă și spre zonele amenajate în grădină. Nu este neapărat necesar ca acestea să aibă o anumită dimensiune, dar este important, pentru confort, să fie suficient de late pentru a permite deplasarea în siguranță.

În mod frecvent, mai ales în grădinile mici, spațiul impune utilizarea surprinzătoare a unor elemente de construcție pentru întregirea decorului. De exemplu, gardul care delimitează proprietatea sau zidul casei poate deveni un excelent suport pentru ghivece cu flori și, dacă materialul din care sunt confecționate detaliile se află în concordanță cu arhitectura casei, cărarea are toate șansele de a fi cea mai frumoasă parte din grădină.

Propuneri pentru spații generoase

Dacă grădina nu este delimitată de un gard viu, este o idee excelentă să plantezi arbuști și plante ornamentale care să formeze gardul viu, pentru a te separa elegant de proprietățile învecinate.

O grădina mare, a cărei suprafață este neregulată, poate fi nivelată, însă această operațiune ar putea costa o mică avere. În locul unui asemenea efort, ai putea exploata neregularitățile din suprafața terenului prin crearea de terase și unirea acestora cu trepte acoperite cu gazon, integrate în peisaj. Dacă spațiul îți permite, poți izola anumite terase cu structuri din piatră sau de lemn, fără a obtura vederea de ansamblu asupra grădinii.

Este extrem de important să menții senzația de spațiu larg – ai putea lua în calcul să reziști tendinței de a crea insule de vegetație, flori sau de aglomerare a spațiului cu obiecte decorative, pentru păstra aspectul aerisit și odihnitor al grădinii.

Valoarea detaliilor în mediului înconjurător

În situația extraordinar de fericită în care grădina se învecinează cu un peisaj pitoresc sau cu o bijuterie arhitectonică, amenajarea ar trebui realizată astfel încât acest detaliu să fie pus în valoare, fie și prin simpla grijă ca vegetația să nu obtureze imaginea. Poți încerca îndrăzneala de a defini limitele proprietății cu un gard viu sau cu arbori ornamentali, creând astfel impresia unui spațiu ordonat. Această vegetație trebuie să o menții, însă, impecabilă ca dimensiuni, astfel încât să nu afecteze imaginea de ansamblu.

Găsirea echilibrului – optima finalitate

Frumusețea unei grădini rezidă, în principal, în echilibrul formelor, al dimensiunilor și culorilor. Toate acestea oferă o imagine de ansamblu ordonată și aerisită – plantele înalte vor fi poziționate în fața zidurilor și/sau în spatele suporturilor care găzduiesc flori; îmbină repetarea unor elemente, creând astfel senzația de coeziune, cu inserarea de elemente decorative noi în număr redus, pentru a evita aspectul monoton.

În definitiv, grădina ar trebui să fie un spațiu care să odihnească – privirea, starea, persoanele care o vizitează. Practic, aceasta este ținta atunci când se planifică realizarea unui astfel de proiect. La o primă vedere, poate părea dificil, dar, cu puțină documentare și răbdare în planificarea pașilor, orice idee frumoasă poate căpăta contur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *