Shadow

30 de ateliere non-formale și sesiuni de grup au fost organizate de Fundația Te Aud România în programul ,,Integrare fără frontiere”, care sprijină refugiații ucraineni pe teritoriul județului Suceava

Pe parcursul a trei luni de zile, în perioada septembrie-noiembrie 2022, la nivelul județului Suceava s-au implementat 15 ateliere non-formale pentru copiii refugiați ucrainieni, 8 sesiuni de consiliere de grup pentru mamele ce fug din calea războiului, 7 sesiuni de grup mame-copii, dar și trei tabere de integrare, în programul ,,Integrare fără frontiere”, implementat de Fundația Te Aud România și sprijinit de Fundația United Way.

Fiecare dintre cele trei tabere s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile, pe tematici precum artă și sport, integrare prin sport și învățarea limbii engleze.

În cadrul proiectului, au fost sprijiniți în total un număr de 338 de copii refugiați ucrainieni, 82 de mame, dar și 48 de copii din comunitatea suceveană, pentru a facilita integrarea în comunitate.

Te Aud Romania - Integrare fara frontiere

,,Ne-am dorit foarte mult prin intermediul acestor acțiuni să aducem împreună copiii din Ucraina cu copiii din comunitate. Acum, pe final de proiect, reiterez că limba nu este o barieră în calea emoțiilor copiilor și poate cea mai sigură și de lungă durată cale de integrare socială e prin empatie și conectare. Am trăit momente extraordinare alături de acești copii, care au reușit în timp record să schimbe păreri, gânduri, dar și promisiuni de revedere. Din punct de vedere strategic, am demonstrat încă o dată că sportul, dar și extrapolarea acestuia către alte domenii e un important pol de schimbare socială în varii problematici sociale”, declară Gabriela Popescu, președintele Fundației Te Aud România.

Proiectul „Integrare fără frontiere” a deschis porțile către o serie de acțiuni replicabile și în alte comunități ce vizează sprijinirea copiilor ce fug din calea războiului și schimbul intercultural.

,,Viziunea United Way România este aceea a unei comunităţi prospere, capabile de a-şi susţine membrii să-şi atingă potenţialul maxim. În acest an, mai mult decât oricând, ne-am văzut în fața provocării de a integra în comunitatea noastră un număr mare de persoane vulnerabilizate de război, care, pentru a-și salva viața, și-au părăsit țara. În acest sens, inițiativa Te Aud România, de a aduce laolaltă copiii ucraineni și copiii din Suceava, pentru a interacționa, a ajutat grupul de refugiați să nu se mai simtă atât de străini într-o țară a cărei limbă nu o vorbesc. Acești copii au demonstrat că prietenia, bunăvoința și încrederea nu cunosc granițe, limitări lingvistice sau de orice alt fel. Ei sunt un bun exemplu pentru noi toți că împreună putem construi un nou”acasă” pentru cei care l-au pierdut”, declară Adriana Dobrea, Director Executiv United Way Romania.

În sprijinul proiectului au fost și direcțiile de asistență socială din județ, Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului și Asociația Creative Sports.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *