tech week
Shadow

Sophie Fustec aka La Chica în România

Pe 1 februarie, artista franco-venezueleană Sophie Fustec aka La Chica va concerta la Sala Elvire Popesco la ora 19.00 și va susține un master-class (pian-voce) la Universitatea Națională București.

Un mix de folclor, șamanism și electro, în care vibrează două teritorii, America Latină și Paris, Belleville, în sunete de pian și voce. Sunt texturi sonore între tradițional, clasic și modern care trec peste orice normă prestabilită. Pe scurt, La Chica, un nou episod din seria concertelor de la Institutul Francez, destinate promovării diversității artistice europene și creativității artiștilor emergenți.

Dar cine este această cântăreață semi-șaman și semi-magician ce îmbină armonii într-un gen electro magnetizant? Cu tată francez și mama venezueleană, Sophie Fustec aka La Chica a crescut între Franța și Venezuela. A studiat pianul la Conservator și a acompaniat mari artiști precum Yael Naim, Christophe Maé sau Pauline Croze. Primul ei album „Cambio”, din 2019, este incisiv și brut, un contrast vizibil între bucuria cântului femeii războinice și poemul murmurat sie însăși.

Sophie Fustec aka La Chica

În 2020 apare albumul-concept „La Loba”, dedicat fratelui său, un opus intim, sincer, impregnat de magie și de ritual, în care artista construiește sonorități inedite doar din sunetul pianului și al vocii sale. În contextul actual când totul este aseptizat, când ponderea rețelelor sociale cere o perfecțiune iluzorie, La Chica transmite emoțiile într-o manieră liberă și autentică.

André Manoukian a descris-o cel mai bine: «Există ceva sacru în vocea ei. Incantațiile ei ne eliberează de gravitație, corpul ei se ondulează, antrenând prin mimetism și corpurile noastre. Un dans al sunetelor, al cuvintelor, al strigătelor, al idiomurilor și al degetelor. De pe clapele pianului, ca un șaman, ne pilotează și ne dirijează transa. Trebuie să o vezi pregătindu-se, înainte de a scoate un sunet: cu spatele drept, umerii depărtați, capul în sus, bărbia înfiptă în piept, ochii pe jumătate închiși și, deodată, se emite vibrația: senină, magică, liniștitoare.
Rând pe rând în rol de femeie războinică sau poetă, vocea ei învăluie, vrăjește, mângâie, reunește forțe uneori contradictorii într-o poveste dinamică.
Hip-hop, afro-caraibean, doo-wap, Debussy, ea a integrat toate acestea în vocea și tehnica de pian, adăugând și jocul unui sampler. Cântă în secvențe și sonorități care par împrumutate de la Horowitz pe un ritm de cumbia. La Chica, singură, cu vocea și pianul ei, e o experiență…».

Biletele la concert sunt disponibile pe https://eventbook.ro/music/bilete-concert-la-chica.

Partener media Radio Guerrilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.