Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Ziua internationala impotriva abuzului si a traficului ilicit de droguri:

Comisia Europeana solicita interzicerea la nivelul intregii UE a drogului de sinteza „5-IT”

Comisia Europeană a propus, înainte de Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, o interdicție la nivelul întregii UE a „5-IT”, o substanță de sinteză cu efecte de stimulare și halucinogene. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia. 5-(2-aminopropil) indol (alias 5-IT) face deja obiectul unor măsuri de control în cel puțin șapte state membre ale UE (Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia și Suedia), precum și în Norvegia. Numai între aprilie și august 2012, această substanță a fost considerată cauza a 24 de decese în patru țări din UE.

„5-IT este o substanță psihoactivă dăunătoare și se știe că este letală”, a declarat dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție. „Fac apel la statele membre să adopte rapid propunerea Comisiei ca această substanță să facă obiectul unor măsuri de drept penal.”

Până acum au fost raportate cel puțin 24 de decese în patru state membre (Germania, Ungaria, Suedia și Regatul Unit), unde substanța 5-IT a fost detectată în eșantioanele prelevate post-mortem, fie singură, fie în combinație cu alte substanțe. Au fost raportate încă 21 de cazuri de intoxicații care nu s-au soldat cu decesul, asociate cu această nouă substanță psihoactivă.

Propunerea adoptată de Comisie ar interzice producția și comercializarea substanței 5-IT, prevăzând sancțiuni penale pentru aceste fapte în întreaga Europă. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

O nouă legislație privind substanțele psihoactive

În ultimii ani au apărut, într-un ritm fără precedent, noi substanțe psihoactive: 73 de astfel de substanțe au fost notificate anul trecut, cifră de trei ori mai mare decât cea privind substanțele notificate în 2009.

„Răspândirea rapidă a noilor substanțe psihoactive este una dintre provocările cele mai mari ale politicii în materie de droguri. În contextul unei piețe interne fără frontiere, avem nevoie de norme comune la nivelul UE pentru a face față acestei probleme”, a adăugat doamna vicepreședinte Reding. „Intenționez să prezint, în următoarele luni, o legislație mai fermă la nivelul UE cu privire la noile substanțe psihoactive, astfel încât UE să poată oferi un răspuns mai rapid și mai eficace."

Între timp, în jur de 40 de organizații ale societății civile care activează în domeniul drogurilor s-au întâlnit, în perioada 24-25 iunie, cu reprezentanți ai Comisiei, pentru a discuta despre modalitățile de a răspunde noilor provocări în ceea ce privește combaterea drogurilor. Forumul UE al societății civile în materie de droguri furnizează Comisiei informații privind problemele majore care sunt abordate în cadrul politicii de combatere a drogurilor, inclusiv modul de a diminua cererea de droguri, în același timp contribuind la dezbaterea internațională cu privire la eficacitatea sistemului mondial de control al drogurilor.

Context

5-(2-aminopropil) indol (5-IT) este o substanță de sinteză cu efecte de stimulare și halucinogene. Această substanță se găsește, în cea mai mare parte, sub formă de pudră, dar și sub formă de tablete sau de capsule, fiind disponibilă pe internet și în magazinele specializate în substanțe psihotrope („head shops”) și se comercializează, de obicei, ca „substanță chimică utilizată în cercetare”. A fost detectată, de asemenea, în eșantioanele unui produs psihoactiv legal („legal high”) numit „Benzo Fury” și în tablete asemănătoare celor de ecstasy.

O evaluare a riscurilor efectuată de comitetul științific al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a demonstrat că substanța 5-IT poate avea efecte nocive grave, cum ar fi tahicardia și hipertermia, și poate cauza, de asemenea, midriază, agitație și spasme. 5-IT nu are nicio valoare medicală demonstrată și nicio utilizare legitimă cunoscută. Este o substanță reglementată în cel puțin șapte state membre ale UE (Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia și Suedia) și în Norvegia.

Propunerea Comisiei urmează unei proceduri de evaluare a riscurilor și de control al noilor substanțe psihoactive, prevăzută în Decizia Consiliului 2005/387/JAI. La 22 ianuarie 2013, Consiliul a solicitat evaluarea riscului asociat substanței 5-IT.

În 2010, Comisia a propus și a obținut interzicerea la nivelul UE a mefedronei, un drog similar cu ecstasy (MEMO/10/646), și la începutul anului 2013, a substanței 4-MA, un drog similar cu amfetamina (IP/13/75). La 25 octombrie 2011, Comisia Europeană a anunțat o revizuire generală a normelor UE privind noile substanțe psihoactive care imită efectele unor droguri periculoase, precum ecstasy sau cocaina, și care constituie un motiv de îngrijorare crescândă în toată Europa (IP/11/1236). Este așteptată o propunere legislativă în cursul anului 2013.

În 2012, UE a identificat un număr record de 73 de astfel de substanțe, față de 24 în 2009. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet și s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăți în acțiunile menite să împiedice vânzarea lor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2011, noile substanțe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5 % dintre tinerii europeni declarând că au consumat asemenea substanțe. Cele mai mari procente se înregistrează în Irlanda (16 %), urmată de Polonia (9 %), Letonia (9 %), Regatul Unit (8 %) și Luxemburg (7 %). Sondajul Eurobarometru a arătat că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani sunt în favoarea interzicerii acestor substanțe.

Pagini Utile

Bucuresti, 26.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *