free download 78 travel guides written by experts

Ziua Debussy la Filarmonica “George Enescu”

Filarmonica "George Enescu" în colaborare cu Institutul Francez anunţă în seara zilei de marţi, 9 octombrie a.c., ora 19, în Sala Mare a Ateneului Româun recital cameral extraordinal dedicat marelui compozitor francez Claude Debussy de la naşterea căruia lumea muzicală aniversează 150 de ani.

Recital de pian
Marți, 09 Octombrie 2012, 19:00 – 21:00
Grande Journée Debussy

Program:

SHANI DILUKA – pian şi poezie
Stéphane Mallarmé – Suspin
Claude Debussy – Suite Bergamasque: * Prélude
Paul Verlaine – Marionete * Menuet
Paul Verlaine – Clair de Lune * Clair de lune
Paul Verlaine – În surdină * Passe-pied
Stéphane Mallarmé – Apariție
Claude Debussy – Rêverie
Stéphane Mallarmé – Alt evantai (al Domnișoarei Mallarmé)
Claude Debussy – Estampes: * Pagodes
Charles Baudelaire – Armonie în amurg * Soirée à Grenade
Charles Baudelaire – Jet d’eau (fragment) * Jardin sous la pluie

ANDREI LICAREȚ – pian cu participarea sopranei CRISTINA RADU și a violoncelistului OCTAVIAN LUP
Claude Debussy – Cântece: Beau soir (P. Bourget), Paysage sentimental (P. Bourget), Nuit d’étoiles (Th. Banville)
Claude Debussy – Sonata pentru violoncel și pian (Prologue,Serenade et Final)
Claude Debussy – Etude pour les quartes
Claude Debussy – Préludes (Deuxième Livre): Brouillards, Feuilles Mortes, Ondine, ”General Lavine” – eccentric

Recital organizat în colaborare cu Institutul Francez

Shani Diluka, pianistă. Încă de la vârsta de 12 ani este remarcată de dirijorul Lawrence Foster, care, impresionat de talentul acestei tinere muziciene, o sfătuiește și o încurajază să-și urmeze studiile la cel mai înalt nivel. Întâlnirea cu Leon Fleisher, dar și cu Maria Joao Pires, Menahem Pressler sau Murray Perahia îi vor marca apoi în mod definitiv cariera, deja promițătoare. In 2005 intră la prestigioasa Fundație de la Come (Italia) condusă de Martha Argerich.

Invitată să susțină concerte la Concertgebouw din Amsterdam, la Salle Pleyel sau la Cité de la Musique din Paris, Shani Diluka colaborează constant cu Orchestra Filarmonică a Radio France, cu Sinfonia Varsovia, cu Orchestra Filarmonică din Monte-Carlo… și concertează sub bagheta unor dirijori precum L. Foster, V. Fedosseïev, E. Gullberg Jensen, K. Ryan…

Interpretă pasionată de muzica de cameră, colaborează constant cu cvartetele Prazak, Ebène, Modigliani, dar și cu muzicieni precum V. Erben, S. Shoji, S. Gabetta, T. Bergenza, N. Dessay…

Încă din 2007 albumele sale au suscitat entuziasmul presei de specialitate, fiind desemnată Înregistrarea anului de către ARTE, Choc de către revista Monde de la Musique și 10/10 de către Classics Today, în 2011 obținând chiar distincția "5 Diapasons" și premiul revistei Gramophone.

Andrei Licareț. De la debutul său în 1993 cu orchestra „Jeunesses Musicales”, Andrei Licareț a acumulat un vast repertoriu, de la baroc până la muzică contemporană. A susținut deja numeroase recitaluri și concerte cu reputate orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi ș.a.. Din 2000, a susținut recitaluri la Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic și, desigur, Paris.

Vădind de timpuriu certe aptitudini muzicale, Andrei Licareț începe studiul pianului sub îndrumarea tatălui său, binecunoscutul pianist și organist Nicolae Licareț. Instrucția sa muzicală parcuge apoi etapele firești alături de renumiți profesori : Viciniu Moroianu, și Dan Dediu (compoziție) la Universitatea Națională de Muzică București, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris și Berlin, Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg, Leon Fleisher la Peabody Conservatory din Baltimore. Andrei Licaret a înregistrat în repetate rânduri pentru posturi de radio și televiziune din România.

Aparițiile tânărului pianist Andrei Licareț în sălile de concert din România și din străinătate l-au făcut cunoscut publicului și criticilor de specialitate care au apreciat elogios arta sa pianistică și l-au impus ca un reprezentant de valoare al generației sale.

Sponsori: ING Bank, Volksbank, Lions Club, Apanova, Cognistudio, Generali
Parteneri: Art Line, Editura Anima, Art Act Magazine
Parteneri media: Bucharest Herald, TVR Cultural, Sapte Seri, LiterNet, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Allgemeine Deutsche Zeitung, Port.ro, Cronica Romana, SiSC, ArtClue, Salut Bucureşti

Bucuresti, 03.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *