metalshow

Peste 8.000 de participanți au fost prezenți la prima ediție a proiectului „Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici”

Peste 8.000 de participanți de la 74 de școli din 5 județe ale țării au participat, sâmbătă, 2 aprilie, la activități de împădurire, plantări, ecologizări, precum și la proiecte sociale și culturale – ca parte a primei ediții a proiectului de voluntariat „Ziua Bună!

Ziua Voluntarilor Mici”, organizat de Asociația Tășuleasa Social, Die Johanniter şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Evenimentul a avut loc cu susținerea companiei Coca-Cola HBC România, ca parte a platformei DupăNoi.ro.

Elevii, profesorii și părinții prezenți la eveniment au plantat pomi fructiferi și copaci ornamentali în 25 de locații, rezultatul zilei fiind 20.000 puieți și 1.000 de plante ornamentale plantate pe o suprafață totală de aproximativ 5 hectare de teren. În același timp, ei au lucrat la ecologizarea și amenajarea curților școlare și a parcurilor din zonă, curățând, în total, un număr de 63 de locații. Concomitent, voluntarii care au luat parte la acest proiect au contribuit la 5 proiecte culturale (spectacole, piese de teatru, concurs de povestiri) și 13 proiecte sociale (ajutorarea persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități).


„Ziua Bună! Ziua Voluntarilor mici este un proiect unic, pornit din comunitate, pentru comunitate. Copiii au identificat nevoile comunităţilor lor, fiind ajutaţi în etapa de implementare de către voluntarii Tăşuleasa. Ne bucurăm să vedem o maturizare a mentalităţii comunităţilor locale în care ne-am implicat. Acest proiect, derulat alături de partenerii noştri de la Tăşuleasa Social, continuă educaţia despre voluntariat şi implicarea responsabilă în comunitate, teme pe care am început să le dezvoltăm încă de acum 10 ani.”, a declarat Irina Ionescu, Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola HBC România.

„Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici a fost un proiect cu ani buni de pregătire. Este proiectul pe care voluntarii Tășuleasa l-au conceput și coordonat, care s-a desfășurat în 63 de locuri diferite. Voluntarii Tășuleasa au folosit tot ce au învățat informal în proiectele pe care asociația le-a făcut. Fără un partener cum este Coca-Cola HBC, care ne este alături de 9 ani, nu am fi avut maturitatea organizațională să îl putem implementa. Ziua Bună a fost cu adevărat bună si cred ca va dura multă vreme până să se termine!”, adaugă Alin Uhlmann Ușeriu, președinte Tășuleasa Social.

Participanții la ediția de anul acesta a proiectului „Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici” au venit în mare parte din județul Bistrița-Năsăud (58 de școli), dar și din Suceava (10 școli), Mureș (4 școli) Maramureș și Neamț (câte o școală). Elevi și profesori coordonați de 90 dintre voluntarii Tășuleasa Social au conceput proiecte de voluntariat pe care le-au implementat în comunitatea din care fac parte. Aceștia au predat „lecția voluntariatului” prin exemplul personal și au contribuit la motivarea și educarea comunităţilor rurale de a organiza singure acțiuni de mediu. Toate proiectele au fost jurizate de către persoane specializate, iar la sfârșit, trei elevi au fost premiați cu o vizită de o zi a Pădurii Ecologice din campusul Tășuleasa.


Invitatul special de anul acesta a fost câștigătorul ultramartonului 6633 Ultra Arctic, Tiberiu Ușeriu, care a și luat parte la câteva dintre proiectele propuse, încurajându-i pe elevi să-și dezvolte motivația personală și să devină un exemplu pentru ceilalți.

„Ziua Bună! –Ziua Voluntarilor Mici” a fost o experiență unică pentru elevi. Tinerii au socializat și au lucrat în echipe, dar s-au și distrat, ceea ce a constituit o motivaţie în plus de a participa la alte activități de acest gen în viitor. Scopul acestui proiect a fost acela de a-i ajuta pe micii voluntari să conștientizeze rolul și responsabilitatea civică pe care le au în comunitatea lor, contribuind la o înţelegere mai bună a modului în care fiecare dintre noi poate schimba ceva în bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *