free download 78 travel guides written by experts

Zilele europene ale dezvoltarii: Saracia se afla la originea celei mai grave crize globale

Ediţia din acest an a Zilelor europene ale dezvoltării va aduce în centrul discuţiei consecinţele crizei financiare asupra dezvoltării, dimensiunea locală a dezvoltării (în special rolul autorităţilor locale), progresul realizat în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, siguranţa alimentară şi foametea, schimbările climatice, volumul ajutoarelor şi impactul mass-media asupra dezvoltării.

Evenimentul are loc într-un moment de o importanţă strategică deosebită pentru europeni şi partenerii lor – şefii de stat ai G20 se reunesc la Washington, la 15 noiembrie 2008, pentru discuţii legate de criza financiară, iar ONU pregăteşte Conferinţa de revizuire de la Doha pe tema finanţării pentru dezvoltare.

În contextul crizei globale, problemele cele mai grave sunt cauzate de sărăcie, iar rezolvarea lor depinde de investiţiile în dezvoltare. În absenţa acestora, perspectivele sunt sumbre, nu doar pentru ţările din sud, ci şi pentru cele din nord. În secolul al XXI-lea, este nevoie de consens. Zilele europene ale dezvoltării deschid calea dezbaterilor, reflecţiilor şi sugestiilor.

Zilele europene ale dezvoltării: Sărăcia se află la originea celei mai grave crize globale

Printre vorbitorii şi participanţii la acest forum politic la nivel înalt se numără şefi de guvern şi miniştri din nord şi din sud, lideri politici internaţionali, reprezentanţi ai unor ONG-uri:
•José Manuel BARROSO (preşedintele Comisiei Europene)
•Jean PING (preşedintele Comisiei Uniunii Africane)
•François FILLON (primul ministru al Franţei, ţară care deţine în prezent preşedinţia UE)
•Wangari MAATHAI (laureată a premiului Nobel pentru pace în 2004)
•Jakaya KIKWETE (preşedintele Tanzaniei şi preşedinte al Uniunii Africane)
•Michelle BACHELET (preşedintele statului Chile)
•Blaise COMPAORE (preşedintele statului Burkina Faso şi preşedinte al ECOWAS – Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane  şi al UEMOA – Uniunea Economică şi Monetară a Africii de Vest)
•Amadou TOUMANI TOURE (preşedintele statului Mali)
•Josep BORRELL FONTELLES (preşedintele Comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European)
•Noerine KALEEBA (preşedintele Action Aid International)
•Anna TIBAIJUKA (director executiv al Programului ONU privind aşezările umane)
•Danny Leipziger (vicepreşedinte al Băncii Mondiale, Reţeaua pentru reducerea sărăciei şi management economic)

Încă de la ediţiile din 2006 şi 2007 (consacrate guvernării şi, respectiv, combaterii schimbărilor climatice), Zilele europene ale dezvoltării au devenit un eveniment de prim rang pe agenda europeană şi internaţională. În fiecare an, manifestarea reuneşte circa 3 000 de participanţi, reprezentând aproximativ 1 200 de organizaţii pentru dezvoltare şi instituţii ale societăţii civile din întreaga lume. 

Zilele dezvoltării oferă o platformă pentru dezbateri deschisă administraţiilor publice, parlamentelor, autorităţilor locale, societăţii civile, organizaţiilor internaţionale, universităţilor, agenţiilor de dezvoltare, instituţiilor de presă şi sectorului privat. De asemenea, evenimentul face posibilă abordarea principalelor provocări cu care se confruntă cooperarea pentru dezvoltare, precum şi lansarea de noi iniţiative.

Un alt obiectiv al manifestării este sensibilizarea publicului cu privire la aspecte legate de cooperare şi dezvoltare, prin organizarea, în paralel, a altor evenimente – expoziţii, festivaluri, concerte şi ateliere.

Câştigătorii premiului „Tinereţe şi dezvoltare” vor avea ocazia de a face o excursie în Africa. Premiul Lorenzo Natali va recompensa jurnalişti din lumea întreagă, recunoscuţi pentru eforturile depuse în slujba promovării drepturilor omului, democraţiei şi dezvoltării.

UE este cel mai important donator de ajutor pentru dezvoltare (cu 60% din suma totală). De asemenea, UE este principalul partener comercial al ţărilor în curs de dezvoltare.

Pagini Utile

* Pagina de Internet a evenimentului:
//www.eudevdays.eu/

* Programul complet:
//eudevdays.eu/Files/media/pdf/12_10_EN_EDD08_Programme_FINAL.pdf

Bucuresti, 14.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *