free download 78 travel guides written by experts

Zero Waste International Meeting – No Bury, No Burn

Towards Zero Waste Romania 2030

În 19 și 20 Octombrie, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, a găzduit prima conferința internațională pe tema Zero Waste/Zero Deșeuri (preventia si eliminarea deseurilor) organizată de către Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, Asociația Ecologistă Floare de Colț și Institutul de Ecotehnologie și Cercetare Aplicată (ECA) cu sprijinul Zero Waste Europe Network.

Evenimentul a reunit experți internaționali, ministerul mediului, activiști de mediu, arhitecți, specialiști în sustenabilitate, agenți de salubrizare, autorități publice locale, profesori universitari și reprezentanți ai industriei.

Tema principală a fost sustenabilitatea privită per ansamblu, pe baza conceptului Zero Deșeuri/Zero Waste. Titlurile prezentărilor au inclus: Zero waste și Ecolabel; Contextul legal actual în ceea ce privește managementul deșeurilor în România; Zero Waste în 10 pași și implementare practică a strategiei Zero Deșeuri/Zero Waste.

Secțiunea de bune practici a cuprins prezentarea primului proiect pilot Zero Waste din România, implementat în cadrul ansamblului rezidențial Studium Green Campus din Cluj Napoca, ecorenovarea cu aproape zero deșeuri (cradle to cradle design ) a biroului RoGBC Transilvania, scutece lavabile Trezy, permacultura, transformări interioare, reconectarea cu comunitatea, sate ecologice, toate acestea completate de produsele tradiționale servite în cadrul evenimentului, alături de politica anti-PET.

Discuțiile au subliniat faptul că incinerarea reprezintă un instrument ineficient în managementul deseurillor, iar arderea deșeurilor in cuptoarele fabricilor de ciment reprezintă un pericol real „Nu susțineți transformarea deșeurilor în energie calorică! Arderea deșeurilor casnice produce compuși de dioxina, substanțe foarte toxice, de 500 de milioane de ori mai cancerigene decat clorura de vinil. Sursele principale includ arderea de PVC și a deșeurilor medicale. Problema, din punct de vedere a mediului, este că toxinele ajung pe iarbaƒ, animalul manancムiarbă, asimileaza o cantitate uriasaƒ de dioxine, iar noi consumăm produse din carne. Dioxinele se concentrează în țesutul adipos și nu pot fi eliminate din organism decât în cazul femeilor, care la naștere transferă intoxicația fetusului.” a declarat Dr. Paul Connett, Emeritus Professor of Saint Lawrence University, Founder & Honorary President Zero Waste Italy.

Concluziile evenimentului au subliniat că România are un potențial deosebit pentru implementarea sistemului Zero waste/Zero Deșeuri. În plus, managementul deșeurilor este un proces flexibil și întrucât incinerarea nu poate fi eliminată în totalitate, alternativele includ crearea centrelor de „Reparare, Refolosire și Reciclare’’, construirea de spații de compostare și creearea unor oportunități mai bune pentru oamenii care trăiesc din colectarea deseurilor. Astfel, conceptul Zero Waste nu se referă doar la recuperarea materialelor ci si a oamenilor.

În cadrul conferinței a fost lansată mișcarea Zero Waste România, au fost stabilite obiective și o direcție initiala in atingerea targetului de prevenție si eliminare a deșeurilor Zero Waste România 2030. Mai multe detalii gasiti aici (www.zerowasteromania.org).

„Zero Waste este democrație în acțiune! Oameni care preiau controlul comunității în care trăiesc și care se reconecteaza între ei.’’ Rossano Ercolini (ZW Italy Coordinator)

Conceptul Zero Waste a fost implementat cu succes in Europa, Africa, America, Asia si Australia. Zero Waste Romania face parte din Zero Waste Europe Network, alaturi de Ungaria, Italia, Slovacia, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Definiţia Zero Deşeuri adoptată de Zero Waste International Alliance:
“Zero Deşeuri este un obiectiv care este în acelaşi timp pragmatic şi vizionar, ce îndeamnă oamenii să imite ciclurile naturii, unde toate materialele scoase din uz sunt resurse ce pot fi utilizate de alţii. Zero Deşeuri înseamnă proiectarea şi administrarea de produse şi procese pentru a reduce volumul şi toxicitatea deşeurilor şi a materialelor, a păstra şi a recupera toate resursele, şi nu a le arde sau a le îngropa. Punerea în aplicare a politicii zero deşeuri va elimina toate degajările pe teren, în apă sau în aer care ar putea fi o ameninţare asupra sănătăţii planetei, oamenilor, animalelor sau plantelor.”

Bucuresti, 23.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *