Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Zece curiozităţi despre bucătăria italiană

Italia este o ţară faimoasă pentru arhitectură, artă, istorie, cultură, şi evident, pentru gastronomie. De-a lungul timpului, bucătăria italiană s-a extins în întreaga lume, însă reţetele de bază au rămas aceleaşi, cele mai populare preparate fiind în continuare pastele şi pizza. Ţinând cont că bucătăria italiană se bucură de un asemenea succes la nivel internaţional, ne-am gândit că te-ar interesa să afli mai multe curiozităţi despre ea!

1. Un italian mănâncă în jur de 23 de kilograme de paste, într-un an, spre deosebire de un american, care consumă anual doar 6 kilograme de paste. Italienii mănâncă paste zilnic, iar pentru ei acest fel de mâncare nu a devenit niciodată unul plictisitor, deoarece există sute de reţete şi metode în care acestea pot fi preparate.

2. În italiană, termenul spaghetti se traduce prin cuvântul „frânghii”, însă la început, italienii au botezat pastele „maccheroni”, de unde vine şi celebra denumire de macaroane.

3. Printre ingredientele considerate esenţiale în bucătăria italiană se numără uleiul de măsline, busuiocul, oregano, mozzarella, ricotta, parmigiana, fructele de mare şi roşiile.

4. Italienii nu se dau în vânt după reţetele complicate de pizza, ei preferând reţetele clasice şi simple. Pizza lor preferată este Margherita, care conţine doar mozzarella, roşii şi busuioc.

5. Pizza este probabil cel mai renumit fel de mâncare din Italia, iar acest preparat a fost inventat la Napoli, de brutarul Raffaele Esposito, în secolul al XVIII-lea. Apoi, reţeta a fost dusă mai departe de italieni, în Spania, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite, însă a devenit celebră abia după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial.

6. Cel mai popular desert din Italia este prăjitura Tiramisu. Reţeta acestei prăjituri provine din Veneţia, iar numele „tiramisu” înseamnă în traducere „ridică-mă”, deşi în trecut acest desert era numit „Supa regelui”.

7. Consumatorii cunosc de obicei două categorii de paste – pasta corta, adică pastele scurte, şi pasta lunga, cele lungi, însă în bucătăria italiană există aproape 600 de feluri de paste şi o mulţime de sosuri pentru acestea.

curiozităţi bucătăria italiană

sursa foto: Unsplash

8. În fiecare regiune din Italia, locuitorii consumă pastele în mod diferit. Spre exemplu, în Roma se consumă cel mai des pastele carbonara şi cacio e pepe, cu brânză şi piper.

9. Italienii petrec destul de mult timp la masă, iar uneori, o cină poate să dureze chiar şi cinci ore. De asemenea, în Italia nu este respectuos să mănânci în timp ce mergi, aşa că trebuie să stai mereu la masă.

10. Italienii consideră că trebuie să apreciezi efortul celui care a gătit, iar cel care mănâncă, trebuie să savureze preparatul, să râdă alături de prieteni şi familie şi să se simtă bine.

În Italia există peste 300 de soiuri de struguri, iar ţara se clasează pe locul doi, în ceea ce priveşte industria vinurilor, primul loc fiind ocupat de Franţa.

Acestea sunt doar o parte dintre curiozităţile pe care probabil nu le ştiai despre bucătăria italiană, care este extrem de vastă şi care cuprinde o mulţime de reţete delicioase. Dacă ţi-am făcut poftă de pizza, paste sau tiramisu, ţine minte că poţi comanda rapid orice fel de mâncare utilizând o aplicaţie de catering. Spre exemplu, poţi comanda pizza cu livrare imediată în Cluj Napoca prin aplicaţia Food Panda, şi te poţi bucura instant de o cină italiană, ca într-o vacanţă la Roma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *