free download 78 travel guides written by experts

WALL-E in premiera si in exclusivitate la HBO Romania

Duminică, 26 iulie, 2009

Unul dintre cele mai premiate lung metraje de animaţie ale ultimilor ani, WALL-E (r. Andrew Stanton, SUA, 2008), soseşte pe micile ecrane din România, în premieră şi în exclusivitate la HBO. Astfel, duminică, 26 iulie, de la ora 20:00, telespectatorii Home Box Office vor putea să urmărească super-producţia marca Disney-Pixar, răsplătită cu peste 40 de distincţii ale festivalurilor de film şi asociaţiilor de cineaşti în 2008.

WALL-E este cel mai recent căştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film de lung metraj – animaţie. Pe lângă trofeul care a încununat impresionantul bilanţ al peliculei, filmul a fost nominalizat la alte cinci categorii importante ale Premiilor Academiei Americane de Film, printre care se numără Cel mai bun scenariu (Andrew Stanton, Jim Reardon, Pete Docter), Cea mai bună muzică originală (Thomas Newman) sau Cea mai bună melodie originală (Down to Earth – Peter Gabriel şi Thomas Newman). Globul de Aur, Premiul BAFTA sau Grammy nu lipsesc nici ele din  palmaresul lui WALL-E.
 
O combinaţie de science fiction, love story şi film-profeţie, realizat într-o cheie vizuală impresionantă, povestea lui WALL-E (prescurtarea de la Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) este plasată în anul 2700, când micul robot gunoier construieşte, disciplinat, zgârie nori din deşeurile rămase în urma existenţei rasei umane.

Rutina de ani de zile a lui WALL-E este răvăşită într-o bună zi de apariţia unei nave nou nouţe, de pe care coboară fascinata EVE  (Extraterrestrial Vegetation Evaluator), o roboţică trimis în căutarea unor eventuale semne de viaţă pe Pământ. Îndrăgostit iremediabil de EVE, WALL-E va ajunge, împreună cu planta abia înmugurită găsită printre gunoaiele de „acasă”, direct pe staţia spaţială locuită de o populaţie aflată în vacanţă permanentă de câteva generaţii încoace. Oraşul utopic în care se află urmaşii celor care au locuit cândva pe Pământ este o imensă staţiune balneară, parodie plină de umor la adresa societăţii de consum, unde ultimul robotul gunoier de pe Terra va descoperi o lume cu totul diferită de cea pe care o văzuse în imaginile din vechiul televizor depozitat în rulota personală.

Lăudat la unison de critica internaţională şi apreciat de spectatori  de toate vârstele din lumea întreagă, WALL-E nu impresionează numai prin realizarea tehnică cu totul deosebită. care ajută personajele filmului să devină icon-uri ale animaţia contemporană de la Hollywood, ci şi prin scenariul regizat şi co-scris de Andrew Stanton, realizatorul altui lung metraj de animaţie antologic, Finding Nemo.

„Faptul că Wall-E funcţionează în mare parte fără dialog este cu atât mai uimitor: filmul poate trece cu uşurinţă barierele de limbă, ceea ce nu poate fi decât în avantajul său, având în vedere că e vorba despre o poveste care priveşte întreaga planetă” scrie Roger Ebert, reputatul critic de film de la Chicago Sun-Times.

„Sînt atîtea gaguri şi detalii în fiecare cadru încît ne e imposibil să prindem totul dintr-o singură vizionare; dar, indiferent cîţi roboţei mişună prin cadru şi cîte chestii fac, niciodată nu ratăm acel lucru pe care regizorul vrea să-l vedem. Atunci cînd ne dă cîte un cadru de debandadă văzută de sus, el nu mai vrea să vedem acţiuni şi personaje, ci aranjamente artistice, uşor hipnotice, de forme şi culori mişcătoare” spune Andrei Gorzo, cunoscutul  editorialist de la Dilema Veche. 

Telespectatorii români au parte, aşadar, de una dintre premierele de neratat ale acestei veri, duminică, 26 iulie, de la ora 20:00, când HBO îl prezintă, în direct şi în exclusivitate în România, pe irezistibilul WALL-E. Filmul va fi difuzat  în varianta dublată în limba română.

Bucuresti, 22.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *