free download 78 travel guides written by experts

Volvo Trucks si Mentor Graphics au finalizat cu succes proiectul AUTOSAR

Mentor Graphics a anunţat finalizarea cu succes a proiectului demonstrativ AUTOSAR realizat împreună cu Volvo® Trucks. AUTOSAR este o asociaţie de standardizare care lucrează la crearea unui standard deschis pentru arhitectura de proiectare în domeniul auto, Mentor şi Volvo fiind membri Premium ai acestei organizaţii. Proiectul a necesitat reproiectarea în totalitate a sistemului de control al mediului ambiental folosind tehnologia AUTOSAR, iar obiectivul său a fost cunoaşterea mai bună a AUTOSAR de către membri grupului Volvo, precum şi evaluarea viabilităţii comerciale a conceptului AUTOSAR însuşi.

În luna ianuarie 2007, AUTOSAR a lansat primul set de specificaţii care să stea la baza dezvoltării produselor. Producătorii OEM şi furnizorii sunt interesaţi de posibilitatea folosirii tehnologiei AUTOSAR, ca fundament pentru produsele şi sistemele lor. Totuşi, parteneriatul AUTOSAR a stipulat de la început că vehiculele comerciale nu trebuie să fie luate explicit în consideraţie la dezvoltarea conceptului AUTOSAR. AB Volvo, ca producător de vehicule comerciale (camioane, autobuze, utilaje de construcţie şi ambarcaţiuni maritime) şi membru Premium al AUTOSAR a hotărât să verifice conceptul AUTOSAR din punctul de vedere al unui producător de vehicule comerciale pentru a verifica dacă standardul poate răspunde cerinţelor specifice ale acestui domeniu, fără să creeze incompatibilităţi.

Mentor Graphics a fost principalul contractor al acestui proiect, compania fiind responsabilă cu dezvoltarea şi integrarea software-ului de bază necesar; platforma middleware AUTOSAR, de exemplu, cu sistemul de operare şi generatorul mediului run time, fiind furnizată de compania Live Devices, membră a grupului ETAS.

Un element esenţial al dezvoltării aplicaţiilor Mentor Graphics pentru acest proiect l-a reprezentat adaptarea VNA (Volcano Network Architect) la fluxul de proiectare, permiţând comunicarea previzibilă prin reţea prin intermediul CAN (Controller Area Network), chiar şi în contextul AUTOSAR.

După cinci luni de la începerea proiectului, prototipul a fost integrat cu succes şi testat pe un camion real. "Perioada de timp necesară companiei Mentor pentru implementare ne-a ajutat să ne realizăm la timp obiectivul", declară Joakim Ohlsson, Senior Software Architect la Volvo 3P. "Prototipul a inclus suport pentru protocoalele specifice vehicului comercial (SAE J1587, de exemplu), precum şi controlul avansat al actuatoarelor, cum sunt, de exemplu, motoarele pas cu pas. Aplicaţia a fost de asemenea împărţită în diverse moduri prin unităţi de control electronice (ECU – electronic control unit) pentru a testa trasferabilitatea funcţiilor (componente software minuscule, SWC) în reţea".

Rezultatele proiectului demonstrativ arată că: (i) majoritatea conceptelor AUTOSAR funcţionează; (ii) este posibilă soluţionarea cerinţelor specifice ale vehiculelor comerciale; (iii) componentele şi instrumentele AUTOSAR sunt suficient de bine puse la punct pentru a demara studierea conceptelor pentru dezvoltarea produsului.

"Expertiza Mentor în AUTOSAR şi atenţia acordată clientului în implementarea la timp a produselor şi în suportul tehnic de integrare au condus la finalizarea cu succes a proiectului într-un interval de timp foarte scurt", declară Serge Leef, director general al diviziei Mentor Graphics System Level Engineering“. "Suntem convinşi că investiţiile şi implicarea noastră în acest domeniu vor conduce la obţinerea de beneficii impresionante de către clienţii noştri. Rezultatele obţinute recent reprezintă un reper important în direcţia implementării comerciale a standardelor AUTOSAR".

AUTOSAR (AUTomotive Open System ARchitecture) este o asociaţie mondială care reuneşte producători, furnizori şi companii specializate în electronică, semiconductoare şi software pentru industria auto. Printre aceştia se află: BMW Group, Bosch, Continental, DaimlerChrysler, Ford, Opel, PSA Peugeot Citroën, Siemens VDO Automotive, Toyota şi Volkswagen, precum şi aproximativ 50 de membri Premium care joacă un rol important în acest parteneriat.
Începând din 2003, aceste companii colaborează la dezvoltarea şi impunerea unei arhitecturi software standardizate, deschise, pentru industria auto. Facilitând înlocuirea şi modernizarea software-ului şi hardware-ului, AUTOSAR va fi o tehnologie care va face posibilă administrarea complexităţii crescânde a arhitecturii electrice şi electronice pentru vehiculele auto şi va îmbunătăţi eficienţa costurilor fără să fie compromisă calitatea.

Specificaţiile AUTOSAR pot fi utilizate gratuit de companiile care fac parte din această asociaţie.

Bucuresti, 25.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *