metalshow

Voci feminine la superlativ domină scena Balkanik Festival #7

Cea de-a șaptea ediție a evenimentului de world music Balkanik Festival are loc între 8-10 septembrie la Gara Regală Băneasa din București, cu intrare liberă! Scena este dominată de voci feminine extraordinare, printre care Yasmine Hamdan, Mónika Juhász Miczura, Dikanda, Surorile Oșoianu și solistele trupelor Barcelona Gypsy BalKan Orchestra, Kolektif Istanbul.

În cele trei zile de festival vor avea loc concerte, un târg meșteșugăresc care reunește meseriași din toată România, proiecții de filme culte, precum și expoziții de fotografie.

Balkanik Festival #7

Cap de afiș al acestei ediții, fermecătoarea Yasmine Hamdan (Beirut, Liban) a făcut furori încă de la momentul lansării albumului său de debut Ya Nass (2013), atât în Europa, America, cât și în nordul Africii și Orientul Mijlociu — unde s-a bucurat de statutul de icon underground încă din perioada trupei Soapkills, duetul pe care l-a fondat în Beirut și printre primele trupe de indie/electronic din Orientul Mijlociu. Yasmine concertează constant pe patru continente, printre care o serie de reprezentații live cu ocazia lansării filmului lui Jim Jarmusch Only Lovers Left Alive, în care Yasmine încântă una din scenele memorabile ale filmului. Deși la nivel vocal se simt tradițiile muzicii arabe (pe care o abordează într-un mod neconvențional și original), artista se folosește de elemente din muzica electronică, pop și folk contemporană.

În premieră în România, Fanfara Ciocârlia își unește forțele cu chitaristul canadian Adrian Raso în spectacolul de jazz manouche Devil’s Tale

Background-ul lui Adrian Raso, în muzica Western și muzica balcanică a Fanfarei Ciocârlia fuzionează într-un rock’n’roll energic, swing din anii ’30, în spiritul lui Django Reinhardt. O călătorie nebună din New Orleans, peste Oceanul Atlantic, neobosiți prin inima Balcanilor, prin străzile Detroitului și înapoi în civilizatul Toronto. În tot acest timp, Fanfara Ciocârlia îl urmează pe chitaritul Adrian Raso cu o extraordinară ușurință stilistică. Îl asistă, sporesc presiunea, domolesc energia, preiau controlul, intensifică pletora sunetelor și elaborează diversiunile ironice. Pactul muzical încheiat de Fanfara Ciocârlia atinge genialitatea.

Mitsoura (Mónika Juhász Miczura) este considerată una dintre cele mai bune cântărețe rome din întreaga lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru producțiile cinematografice Gadjo Dilo, Vengo, Je suis né d’une cigogne și Swing, a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings, Bratsch și Fanfara Ciocârlia. După o pauză de 4 ani, Mitsoura a revenit pe piața muzicală cu un proiect nou, împreună cu artistul tunisian Jawhar, cunoscut pentru vocea inconfundabilă și pop-ul său oriental.

Dikanda este o trupă de world music de notorietate internațională, născută în orașul Szeczin, în Polonia. Concertele Dikanda reprezintă călătorii emoționante printre sunete etnice, întâlniri picante pline de carismă, energie și sentimente autentice. Dikanda promovează, prin muzica lor, autenticitatea stilului. Inspirația lor vine din sunetele tradiționale ale Orientului, din Balcani, prin Israel, Kurdistan, Belarus, spre India. Dikanda cântă din 1997 și au înregistrat până acum 7 albume. Au susținut sute de concerte, majoritatea în Germania, Austria și Elveția, dar și în Rusia, India și Statele Unite. În 2005, albumul lor Ushtijo a fost numit Discul Anului de către revista germană Folker.

Pentru Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, trupă născută în 2012 la Barcelona, muzica balcanică reprezintă un set de tradiții muzicale și culturi multietnice care depășesc granițele geografice și pătrund în profunzime, către tradițiile istorice care și-au făcut casă în aceste ținuturi: evrei așkenazi și sefarzi, romi, otomani, arabi. Influențele muzicale sunt numeroase, de la Klezmer, Jazz Manouche, la muzică balcanică. O inspirație pentru muzica lor o reprezintă și sunetele Americii Latine, Spaniei și Orientului Mijlociu.

Cvintetul Surorile Oșoianu a fost fondat în anul 1980 în Chișinău de către bine cunoscutul etnomuzicolog Andrei Tamazlacaru. Formația Zdob și Zdub a făcut cunoștință cu Surorile Oșoianu în anul 2003, iar împreună au înregistrat două piese: DJ Vasile și Miorița. Una dintre cele mai cunoscute piese ale lor, Trece-un nouraș pe sus, a putut fi auzită pe genericul filmului Ana, mon amour, regia Călin Peter Netzer.

Kolektif Istanbul s-a format prin întâlnirea mai multor muzicieni din satele Turciei, gayda (cimpoi bulgăresc), clarinet, saxofon, acordeon, tuba, percuție, tobele fiind instrumentele care se unesc armonios într-o mare bogăție a sunetelor și combină dinamismul fanfarelor balcanice cu profunzimea blues-ului anatolian. Intensitatea și emoția colectivului sunt amplificate de vocea artistei Asli Dogan, care poartă întreaga expresivitate și sensibilitate a cântecului tradițional turcesc.

Superstar Orkestar, formată din suflători din Stockholm, vine cu un repertoriu de cântece de petrecere din Balcani trecut prin filtrul nordic. Inspirația orchestrei vine de la muzica fanfarelor din Serbia și Macedonia, țări unde membrii trupei călătoresc împreună cu muzicieni din Balcani, precum clarinetistul Ferus Mustafov.

Artiștii lituanieni din Vilnius, Baltic Balkan se inspiră din punk-rock-ul iugoslav, din festivalurile de world music din Europa și din filmele cu spirit balcanic și baltic. În muzica lor se întâlnesc sunete balcanice, baltice și klezmer, iar pe EP-ul Balkantinnitus se regăsesc colaborări cu Fanfara Transilvania din România și Dubioza Kolektiv din Bosnia.

Îmbinând emoția melodiilor balcanice și Klezmer cu puterea rock-ului și metal-ului, KermesZ à l’Est este o fanfară unică, de o vivacitate contagioasă. Înarmată cu jachete din piele și legendarul lor spirit de petrecere, trupa formată din opt belgieni și un francez transformă publicul într-o mare de dansatori. După 8 ani și mai mult de 700 concerte în toată Europa, energia lor este explozivă te poartă într-o călătorie pentru care ar fi bine să te țină călcâiele.

Informații complete despre artiști pe www.balkanikfestival.ro.

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis
Partener principal, proiect cultural susținut de: Primăria Sectorului 1, București
Sprijinit de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Arcub (în programul București – Oraș participativ)
Sponsor: Gambrinus
Parteneri instituționali: Ambasada Suediei, Institutul Polonez, Ambasada Spaniei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *