free download 78 travel guides written by experts

Vladimír Špidla: “46% dintre managerii din statele UE

considera ca dizabilitatile reprezinta un dezavantaj pentru obtinerea unui loc de munca”

Scăderea dramatică a sistemului financiar global influenţează drastic economia şi piaţa muncii în ţările membre UE. Proaspeţii absolvenţi, angajaţii cu vechime şi imigranţii deopotrivă vor reuşi din ce în ce mai greu să găsească un loc de muncă sau să îl păstreze pe cel pe care îl ocupă acum. Indiferent de rasă sau originea etnică, religie sau credinţă, vârstă, dizabilităţi sau orientare sexuală, toţi cetăţenii UE trebuie să-şi cunoască drepturile şi modalităţile de combatere a discriminării la locul de muncă.

Conform Eurobarometrului, studiul privind discriminarea în Uniunea Europeană, ce analizează percepţii, experienţe şi atitudini, realizat de către Comisia Europeană în 2008, 63% din manageri consideră că aspectul fizic, ţinuta şi modul de prezentare sunt primele criterii care ar putea să dezavantajeze un candidat la un interviu. 51% dintre aceştia menţionează vârsta ca fiind un alt aspect important, 46%, rasa sau originea etnică şi dizabilităţile, 35% consideră exprimarea credinţei religioase ca fiind un astfel de criteriu; 26% sunt de părere că genul poate fi o problemă, în timp ce 22% din manageri consideră că orientarea sexuală este un dezavantaj pentru un potenţial candidat la un loc de muncă.

“Multe companii au adoptat deja diversitatea ca pe un fapt social şi o consideră un beneficiu pentru activităţile lor. În ultimii ani, din ce în ce mai multe companii au dezvoltat strategii eficiente în ceea ce priveşte diversitatea în echipele lor de management şi includerea acesteia în strategia de business generală. Dar trebuie să fim conştienţi de faptul că încă există reticenţă şi că multe companii — indiferent de dimensiune şi locaţie — încă au un drum lung de parcurs, în special în contextul crizei financiare”, spune Vladimír Špidla, Comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse.

Întrebaţi de monitorizarea procedurilor de recrutare pentru asigurarea de şanse egale pentru candidaţii aparţinând unor minorităţi etnice, în procesul de selecţie pentru un interviu sau cel de angajare, managerii din România au obţinut un punctaj de 57%, mediu, comparativ cu al managerilor din alte ţări, cele mai bune rezultate fiind obţinute de cei din Cipru (78%), Grecia (77%) şi Danemarca (71%).

“Primul pas pentru combaterea discriminării este reprezentat de cunoaşterea drepturilor şi legilor care protejează cetăţenii împotriva discriminării la locul de muncă, iar acest lucru poate fi făcut de oricine accesând www.stop-discrimination.info. De asemenea, în toate ţările membre UE, există un Organism Naţional pentru Promovarea Egalităţii, care acţionează împotriva discriminării şi poate oferi cetăţenilor mai multe informaţii şi sfaturi în ceea ce priveşte drepturile lor. În România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este organizaţia care promovează egalitatea la nivel naţional, căreia trebuie să se adreseze cetăţenii în legătură cu astfel de probleme”, a adăugat Comisarul.

„În percepţia populaţiei din România, conform ultimului dintre sondajele de opinie iniţiate de către CNCD, vârsta, originea etnică, dizabilitatea sau infectarea cu HIV sunt principalii factori care pot genera situaţii de discriminare la locul de muncă sau în momentul aplicării pentru un job. Trebuie să trecem, însă, de la teorie la practică pentru a combate această problemă. Tocmai acest lucru încearcă să realizeze Comisia Europeană, prin campania “Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării”, alături de alte organizaţii non-guvernamentale din România. De aceea, se bucură de sprijinul nostru deplin”, declară Asztalos Csaba Ferenc, Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Conform celor mai recente previziuni aparţinând Comisiei Europene, se estimează că economia UE se va contracta cu aproape 2% anul acesta. Acest aspect se va traduce prin pierderea a 3,5 milioane de locuri de muncă, ceea ce va conduce la creşteri succesive ale ratei şomajului în 2009 şi 2010. Impactul crizei financiare asupra economiei UE este imens, incluzând scăderea numărului de noi locuri de muncă, comparativ cu anii record 2007-2008, când au fost create 6 milioane de noi locuri de muncă.

Ca parte a campaniei “Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării”, Comisia Europeană a lansat a şasea ediţie a Concursului Jurnalistic, ce se adresează jurnaliştilor de presă scrisă şi online care abordează subiecte legate de diversitate şi discriminare. La nivel naţional, competiţia este organizată în parteneriat cu Asociaţia Jurnaliştilor din România, Institutul Media pentru Diversitate şi The Money Channel.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm accesaţi:

Website-ul campaniei “Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării”:

www.stop-discrimination.info

Eurobarometrul Special 296 – Discriminarea în Uniunea Europeană – Percepţii, experienţe şi atitudini

//journalistaward.stop-discrimination.info.

Bucuresti, 27.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *