Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Vitrina de curiozități

Preston&Child
Editura Rao, volum disponibil pe Libris.ro

Înainte de apariția muzeelor de istorie naturală au existat vitrine de curiozități. Acestea conțineau tot soiul de obiecte, din domenii variate, și animale împăiate sau bucăți din anumite ființe unicat. Sigur, unele erau false, altele însă erau valoroase, așa că au fost achiziționate de muzee. Unii dintre cei care au avut asemenea vitrine le-au donat ei înșiși unor muzee.

Acțiunea romanului Vitrina de curiozități începe în forță. Într-o zonă a New York-ului are loc o demolare. Pe acel loc, un important om de afaceri și susținător financiar al actualului primar, (care dorea să câștige un nou mandat la alegerile care aveau loc în acel an) urma să construiască un ansamblu de lux. Excavările duc însă la o descoperire neașteptată: schelete umane.

Agentul FBI Pendergast vine la angajata Muzeului de Istorie Naturală din New York și o roagă să meargă cu el pentru că experiența ei de arheolog este necesară imediat. Ajung la locul excavării și au foarte puțin timp la dispoziție să afle detalii despre acel sit. Descoperă 36 de schelete. Sunt curând înlăturați și trebuie să se mulțumească cu ce au descoperit deja.

vitrina de curiozitati

Pendergast, agent FBI în New Orleans, pare a nu fi fost desemnat să se ocupe de caz. Scheletele sunt curând îngropate. Dar Pendergast vrea să afle adevărul. Alături de Nora, de politistul Patrick Murphy O’Shaugnessy și de William Smithback Jr., reporter la New York Times și iubitul Norei, agentul va continua cercetările.

Când cadavrele unor persoane sunt descoperite în New York-ul zilelor noastre, prezentând acelasi modus operandi precum în cazul crimelor din trecut, poliția merge pe ideea unui copiator.

Pendergast crede însă că e vorba despre același criminal. Da, la distanță de peste 100 de ani. Se pare că persoana care a ucis cei 33 de oameni cu un secol în urmă a descoperit elixirul vieții. Așa să fie oare?

Vitrina de curiozități este un roman amplu în care suspansul este bine dozat. De fiecare dată când ai impresia că ți-ai dat seama cine e criminalul și care era scopul său final, un nou detaliu apare. Misterul se adâncește.

Personajele sunt deosebit de interesante. Pendergast, de pildă, e un agent care are un Rolls Royce cu șofer. Personal, nu plătit de FBI. Prezentarea vitrinelor de curiozități este foarte bine realizată, așa cum foarte bine este redată și viața din New York din urmă cu 100 de ani.

Vitrina de curiozități este cel de-al treilea roman al seriei Pendergast, însă nu veți avea nicio problemă dacă veți începe seria citind acest roman. Sunt câteva trimiteri la acțiuni din trecut, dar nimic care să nu poată fi înțeles ușor și care să răpească farmecul lecturii acestui roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *