free download 78 travel guides written by experts

Vitezele serviciilor de internet din Romania in primele 3 trimestre ale anului

– statistici Netograf.ro

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat astăzi pe Netograf.ro statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România pentru trimestrele I-III ale anului 2015. Acestea au fost generate pe baza unui număr de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori de la începutul anului și până în prezent, dintre care aproximativ 100.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale, fiind eliminate acele măsurători identificate drept erori sau tentative de influențare a rezultatelor.

Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2015, Netograf.ro – aplicația ANCOM pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet – arată că operatorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii reale de download: Orange România – 27,83 Mbps indoor și 39,21 Mbps outdoor, RCS & RDS – 2,62 Mbps indoor și 2,85 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications – 10,25 Mbps indoor și 13,45 Mbps outdoor, Vodafone România – 15,78 Mbps indoor și 26,77 Mbps outdoor.

Internet mobil

Viteza reala download-indoor

Viteza reala download-outdoor

Orange Romania

27,83 Mbps

39,21 Mbps

RCS&RDS

2,62 Mbps

2,85 Mbps

Telekom Romania Mobile Communications

10,25 Mbps

13,45 Mbps

Vodafone Romania

15,78 Mbps

26,77 Mbps

Primii cinci furnizori de internet fix* au oferit în același interval următoarele viteze medii reale de download: Digital Cable Systems – 47,42 Mbps prin fir și 26,25 Mbps wireless, Nextgen Communications – 63,57 Mbps prin fir și 35,53 Mbps wireless, RCS & RDS – 98,95 Mbps prin fir și 43,48 Mbps wireless, Telekom România Communications – 31,10 Mbps prin fir și 16,68 Mbps wireless și UPC Romania – 57,19 Mbps pe fir și 31,27 Mbps wireless.

Internet fix

Viteza reala download-fir

Viteza reala download-wireless

Digital Cable Systems

47,42 Mbps

26,25 Mbps

Nextgen Communications

63,57 Mbps

35,53 Mbps

RCS & RDS

98,95 Mbps

43,48 Mbps

Telekom Romania Communications

31,10 Mbps

16,68 Mbps

UPC Romania

57,19 Mbps

31,27 Mbps

* (în funcție de numărul de utilizatori, prezentați în text în ordine alfabetică)

Deși toate testele realizate de utilizatori se înregistrează în baza de date a Netograf.ro, pentru ca statisticile să fie corecte și relevante și pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, anumite teste sunt excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite. Se exclud astfel automat testele:
· efectuate de la același IP, în cazul în care sunt efectuate teste multiple în aceeași zi;
· în care utilizatorul selectează un alt furnizor decât cel detectat pe baza IP-ului;
· nefinalizate (viteza download, viteza upload sau întârzierea au valoarea 0);
· efectuate de la un IP proxy;
· a căror viteză de download sau upload depășește viteza nominală/maximă specificată în oferta furnizorului (testele vor fi eliminate complet în cazul serviciului de acces la internet mobil și doar pentru oferta respectivă pentru serviciul de acces la internet fix).

De asemenea, în scopul reflectării corecte a situației din piață, în ceea ce privește statisticile trimestriale, ANCOM își rezervă dreptul de a analiza în detaliu informațiile asociate testelor efectuate și după caz de a opera și alte excluderi pentru a elimina eventuale tentative de influențare a acestora.

Netograf.ro este aplicația oficială de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și accesibil gratuit.

Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”.

Prin efectuarea unui test pe Netograf.ro, utilizatorii pot să verifice dacă serviciul de internet contractat se ridică la calitatea din ofertă și să compare valorile înregistrate ale parametrilor cu cele obținute de abonații altor furnizori. În plus, utilizatorii care își creează cont în aplicație pot urmări și alte aspecte, precum evoluția performanței propriei conexiuni de internet în timp, respectiv îmbunătățirea sau degradarea calității serviciului folosit.

Furnizorii autorizați de servicii de acces la internet prin intermediul rețelelor publice fixe sau mobile de comunicații electronice au obligația de a-și introduce în aplicație datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfețe web, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011, dar și să includă în contracte parametrii asumați în relația cu utilizatorii (precum vitezele nominale/maxime de download și upload) și de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alți parametri administrativi.

Bucuresti, 15.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *