free download 78 travel guides written by experts

Visează androizii oi electrice?

Philip K. Dick
Editura Nemira

Recent, Editura Nemira a publicat o nouă ediţie a capodoperei lui Philip K. Dick, „Visează androizii oi electrice?”. Bine aţi venit în viitor.

Pământul a fost zguduit de Marele Război Mondial. Atmosfera a ajuns atât de poluată încât cei mai mulţi oameni au plecat şi au format colonii pe alte planete. Dar au mai rămas câţiva şi pe pământ. Oameni obişnuiţi, dar şi „speciali”, cei cu probleme de dezvoltare mintală.

Cei rămaşi s-au dus spre locurile mai puţin afectate. Şi încearcă să îşi ducă o viaţă obişnuită. Numai că nu este una aşa cum o ştim noi de acum, ci una în care atmosfera a făcut ca animalele să fie pe cale de dispariţie. Aşa că să fii proprietarul unui animal real este un lucru special. Există şi androizi. Există şi animale electrice. Şi există şi un aparat căruia îi poţi cere ce emoţii doreşti să simţi, ce dispoziţie doreşti să ai: să fii deprimat, să doreşti să te uiţi la televizor, să fii o soţie care consideră că soţul are mereu dreptate etc.
Visează androizii oi electrice? Philip K. Dick

Eroul cărţii lucrează la o firmă specială care trebuia să identifice oamenii de roboţi. Din cauza unui accident suferit de un coleg, el trebuie să identifice cu exactitate şase androizi care au scăpat de la compania producătoare. Numai că această companie, Rosen, nu doreşte să ajute prea mult. Şi s-ar părea că nici testul de empatie utilizat nu este foarte relevant – decât dacă este aplicat cu o deosebită atenţie.

Intrigii i se mai adaugă o fată care a fugit, fiica lui Rosen, într-o clădire abandonată unde mai locuia doar un special care încerca să îşi ascundă condiţia.

Dincolo de povestea SF, este interesant modul în care Philip K. Dick aduce în atenţie anumite probleme ale umanităţii şi răspunsurile (sau întrebările) oferite. „Visează androizii oi electrice?” este un roman SF captivant, musai de citit de iubitorii genului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *