free download 78 travel guides written by experts

Virtualizare, Cloud Computing, Software as a Service, Totul ca serviciu

In 11 octombrie, Agora Group a organizat conferinta de tehnologie cu tema Virtualizare, Cloud Computing, Software as a Service, Totul ca serviciu la sediul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO din Bucuresti.

Stim deja ca prin virtualizare – decuplarea logicii computationale de infrastructura fizica – se pot pot obtine reduceri importante de costuri, prin achizitia a mai putine echipamente fizice si prin utilizarea acestora la o incarcare mai mare, se poate obtine flexibilitate, o siguranta sporita in utilizare si se pot reduce timpii de implementare.

Am inceput sa ne obisnuim deja sa cumparam software ca serviciu, adica sa nu mai cumparam software la pachet ci sa platim o taxa lunara pentru utilizarea acestuia. Fenomenul va lua amploare in perioada urmatoare, in mod special datorita modului in care SaaS este promovat de apropate toti gigantii software, cum ar fi Microsoft, Adobe sau Autodesk.

Va creste si numarul companiilor care vor achizitiona IaaS (Infrastructure as a Service) si PaaS (Platform as a Service). De fapt aceasta este directia spre care evolueaza industria, din ce in ce mai multe lucruri vor fi achizitionate pe baza de abonament, ca serviciu. IBM vorbeste deja si despre MaaS (Marketing as a Service).

Pe de alta parte desi viitorul va fi aproape sigur in Cloud, fie el public, privat, mixt sau hibrid, exista inca retineri, nu in intregime nejustificate, in adoptarea noii paradigme.

Se pun inca intrebari legate de disponibilitate si ce se intampla daca serviciul devine indisponibil pentru o anumita perioada de timp. Sa nu uitam ca astfel de probleme au avut aproape totii gigantii activi pe aceasta piata.

Se mai pun intrebari, la fel de justificate, despre securitatea datelor si locul in care acestea sunt stocate. Anumite date, sensibile, nu pot fi stocate inafara granitelor unei tari.

La fel de important este si gradul de dependenta de furnizorul de servicii de cloud computing. Ce se intampla in cazul in care doresc sa schimb un furnizor de servicii? Pot s-o fac? Cat este de complicat?

Conferinta “Virtualizare, Cloud Computing, Software as a Service, Totul ca serviciu”, si-a propus sa raspunda unor astfel de intrebari si sa faca o radiografie a pietei romanesti de profil, pentru a vedea care este gradul de implementare si utilizare a unor astfel de servicii si in Romania.

Andrei Ionut Damian, Public Sector Cloud Advisor, a vorbit despre “Tendinte in Cloud Computing”, subliniind importanta alegerii corecte a furnizorului de solutie, in functie de serviciile oferite, de costuri dar si de alti parametri. A mai fost subliniat faptul ca este importanta minimizarea riscului si complexitatii in cazul integrarii de servicii de cloud multiple, reducerea riscurilor de securitate si minimizarea problemelor operationale.

Andrei Balcu, Consultant Tehnic HP Romania, a vorbit despre “Infrastructura Convergenta in cadrul Solutiilor de Cloud HP”, punand accentul pe ceea ce HP denumeste compania “instant-on”, in care toate si toti sunt permanent conectati, in care toata lumea astepata raspuns si rezultate instant, in care se poate reactiona instantaneu la oportunitati si la provocari si pe faptul ca aceste servicii vor fi furnizate prin intermediul unor solutii hibride.

Costin Jiurjiu, Oracle Core Technology PreSales Consultant, Oracle Romania, a vorbit despre “Oracle Cloud Strategy”, subliniind faptul ca Oracle poate oferii solutii complete de cloud computing, atat hardware cat si software, aproape in orice domeniu.

Anca Cazacu, Marketing Manager Bit Software a vorbit despre “Flexibiliate si costuri reduse cu solutiile in cloud de la BITSoftware” si a prezentat SocrateCloud, prima solutie ERP completa disponibila in cloud iar Alexandru Enache, Sales Developer Bit Software, a prezentat GoogleApps.

Grega Zoubek, System Engineer for South Eastern Europe, Citrix Systems, a facut o demonstratie practica despre modul in care desktop-ul si aplicatiile pot fi livrate la cerere.

Dan Garlasu, Vicepresedinte ANIS, a sustinut o prezentare despre Cloud Computing, principalele aspecte pe care aceasta noua abordare le implica, mai ales despre influenta asupra costurilor si trecerea de la cheltuieli de capital, la cheltuieli operationale.

Toate prezentarile din cadrul conferintei pot fi vizionate la //www.agora.ro/conferinta/virtualization-cloud-computing-everything-a-service#program.

Bucuresti, 22.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *