free download 78 travel guides written by experts

Violonista Anda Petrovici într-un recital de vioară solo

Din ce în ce mai puțini sunt violoniștii care propun publicului recitaluri cu repertoriu destinat doar instrumentului solist. Efortul interpretului este uriaș căci el trebuie să capteze auditoriul cu doar forțele sale, reunite cu cele ale partiturilor care recuperează în scriitura complicată și în profunzime, ceea ce pierd prin renunțarea la un partener.

Violonista Anda Petrovici este capabilă de un asemenea efort și, în recitalul pe care îl propune la început de lună mai, este gata să ofere celor ce iubesc genul cameral, o seara de muzică pură.

Anda Petrovici este laureată a Concursurilor naționale ale tinerilor interpreți (Bucureşti, 1969 şi 1973), a Concursului internaţional Primăvara la Praga (1976) şi a celor două concursuri Vaclav Huml de la Zagreb (1977 – când a obţinut premiul special al juriului prezidat de Henryk Szeryng – şi 1981).

Imediat după terminarea studiilor superioare, ea devine membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu, iar în 1978 este unul dintre fondatorii Trioului Pro Arte, formaţie care ajunge să fie, în 2009, ansamblul cameral oficial al Filarmonicii bucureştene.

Anda Petrovici cântă pe o vioară Gennaro Vinaccia (cca. 1770).

Recital de vioară
Sâmbătă, 07 Mai 2016, ora 19:00, Sala mică

Anda Petrovici

Program:
• Johann Sebastian Bach – Sonata nr. 1 pentru vioară solo în sol minor, BWV 1001
• Serghei Prokofiev – Sonata pentru vioară solo, op. 115
• Aram Haciaturian – Sonata-Monolog

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Anda Petrovici s-a născut la Bucureşti, pe 25 martie 1954. La absolvirea cursurilor Liceului de muzică George Enescu, la clasa prof. Aniela Beldi, este şef de promoţie. În 1977, după studiile la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu din Bucureşti, la clasa prof. Ştefan Gheorghiu, este din nou şef al promoţiei de violonişti. În acelaşi an, participă la Cursurile de măiestrie de la Glasgow, unde lucrează cu renumiţii profesori Klaus Assmann şi Gustav Marschner.

Împletind în chip armonios activitatea în cadrul orchestrei cu cea de solist concertist şi de muzician de cameră, Anda Petrovici a participat la numeroase turnee şi festivaluri internaţionale în Europa şi Extremul Orient. Nu o dată, critica a consemnat elogios interpretările sale. În acelaşi timp, a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea şi Televiziunea Română, discuri LP pentru Electrecord, discuri compact pentru BMG şi DVDs pentru AIX Records.

Din 1989, Anda Petrovici este concertmaestru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu, fiind prima femeie în această funcţie de la înfiinţarea orchestrei în urmă cu peste 140 de ani.

În anul 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul cultural în grad de Comandor.

În iunie 2009, Anda Petrovici a primit titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, susţinând Teza de doctorat intitulată Concertmaestrul: perspectivă diacronică şi postulat artistic.

Sponsori: Cognistudio, Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart, PHM, Liternet, Metropolis
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *