free download 78 travel guides written by experts

Vinurile din Republica Moldova – acces liber pe piata europeana de la 1 ianuarie 2014

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, salută deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru importurile de vin din Republica Moldova de la 1 ianuarie 2014.

"Mă bucur că propunerea Comisiei Europene de a acorda acces neîngrădit pe piața UE pentru vinurile din Republica Moldova va deveni realitate de la 1 ianuarie 2014. Rapiditatea cu care a fost adoptată, votul unanim de azi din Consiliul de Miniștri, dar și larga susținere de care s-a bucurat în Parlamentul European – și aici doresc să subliniez contribuția domnul Iuliu Winkler, raportorul PE pentru acest dosar – arată că, dincolo de semnale politice, Uniunea Europeană este solidară cu partenerii ei, prin măsuri cu impact economic concret.

Sunt convins ca vinurile moldovenești își vor găsi locul pe piața europeană, o piață de peste 500 de milioane de consumatori, interesați de calitate, de diversitate, de tradiție, o piață deschisă cu reguli clare și transparente. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova și sper că oportunitățile oferite de accesul neîngrădit pe piața UE vor fi însoțite de investiții în producția de vin de calitate, dar și în promovarea lui.”, a declarat comisarul european Dacian Cioloș după adoptarea propunerii Comisiei Europene de către Consiliul UE pentru agricultură.

La data de 25 septembrie 2013 Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA). DCFTA prevede liberalizarea completă, fără restricții, a pieței UE pentru importurile de vin din Republica Moldova și revocă regimul actual de Preferințe Comerciale Autonome (ATP) (care prevede o cotă de 240.000 de hectolitri de vin pe an). Prin adoptarea propunerii Comisie Europene, revocarea regimului ATP a fost devansată și va fi aplicată de la 1 ianuarie 2014.

Bucuresti, 16.12.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *