free download 78 travel guides written by experts

Vineri, 2 mai, Stefan Besan pleaca la Viena

pentru a reprezenta România la EYM 2008

Tânărul violonist Ştefan Beşan, marele câştigător al selecţiei naţionale şi reprezentantul României la Concursul Eurovision pleacă pe 2 mai spre capitala Austriei, unde, pe 9 mai, are loc finala Eurovision Young Musicians. El va fi însoţit de o echipă a TVR (realizatoarea Adriana Rogovschi, redactorul Valentina Băinţan şi operatorul Vlad Micu), dar şi de violonistul Alexandru Tomescu, cel care l-a asistat şi îndrumat la repetiţiile din ţară. De altfel, Alexandru Tomescu va şi comenta pentru telespectatorii TVR Cultural, în direct de la Viena, finala EYM.  Imediat după sosirea la Viena, Ştefan va intra într-un program de ore de studiu clar stabilit: pe 2 mai după-amiază, ca şi pe 3 şi 4 mai, elevul Liceului de Muzică ,,George Enescu", din Bucureşti (Ştefan Beşan) are deja fixate ore de studiu cu corepetitor (pianist) la Conservatorul din Viena, unde au fost închiriate sălile de studiu pentru copii. [Ştefan s-a născut la Chişinău în 1990 şi de doisprezece ani studiază vioara. A debutat pe scenă, la Tulcea, pe data de 25 mai 1995, compozitorul său favorit fiind C. Saint-Säens.]

Semifinalele Eurovision Young Musicians au fost stabilite în acest an pentru 4 şi 5 mai, în cele două runde urmând să participe concurenţi din 16 ţări, printre care: Austria, Croaţia, Cipru, Germania, Grecia, Finlanda, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Rusia, Slovenia, Suedia, Ucraina, Marea Britanie. Reprezentantul României este programat să intre în concurs pe 4 mai, la ora 16.20 (ora Vienei). Nicio ţară din Europa nu va transmite în direct imagini de la semifinale, singura televiziune care poate înregistra câteva imagini de la semifinale fiind televiziunea publică austriacă ORF. Echipa TVR prezentă la Viena va transmite scurte corespondenţe video în care veţi găsi informaţii zilnice despre cum se prezintă concurentul român la EYM pe //www2.tvr.ro/eym2008, dar şi în fiecare ediţie a Jurnalului Cultural de la ora 22.30.

Repertoriul lui Ştefan Beşan pentru concursul de la Viena cuprinde trei lucrări: Gheorghe Neaga – Miniatură, George Enescu – Lăutarul (din Suita Impresii din copilărie) şi Camille Saint Säens – Introducere şi Rondo Capriccioso op.28. Aceste lucrări vor fi interpretate la semifinala din 4 mai, iar în cazul în care Ştefan se califică printre cei 7 finalişti, va interpreta, pe 9 mai, lucrarea lui Felix Mendelssohn Bartholdy – Rondo (din Concertul în Mi minor op.64).

Finala Eurovision Young Musicians 2008 se desfăşoară pe 9 mai în Piaţa Primăriei din capitala austriacă, unde se construieşte o imensă estradă cu toate facilităţile, inclusiv grilă de lumini şi sonorizare. Cabinele de costume, machiaj, coafură, sălile de catering, comandamentul festivalului sunt aplasate în clădirea primăriei vieneze. În partea stângă a scenei vor fi localizate cabinele de comentatori, în cea destinată României aflâdu-se, în seara finalei, violonistul Alexandru Tomescu, invitatul special al TVR Cultural, şi realizatoarea TVR Adriana Rogovschi, secondaţi, de la Bucureşti, de Daniela Zeca Buzura. Finaliştii vor cânta în spaţiu deschis, accesul publicului în acestă locaţie destinată muzicii fiind liber.

TVR Cultural va transmite în direct finala Eurovision Young Musicians în data de 9 mai, timp de 100 de minute, începând cu ora 22.20. Din 2002, am fost reprezentaţi la Eurovision Young Musicians de Cristian Andrei Fătu – vioară, la Berlin, urmat în 2004 de Octavian Alin Lup – violoncel, la Lucerna şi de Alina Elena Bercu – pian la Viena, în 2006.

Bucuresti, 30.04.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *