free download 78 travel guides written by experts

Villeroy & Boch: Angajament pentru mediu – responsabilitate pentru viitor

Protecţia mediului este un angajament pe care Villeroy & Boch şi l-a luat în mai multe privinţe, uneori chiar în domeniul artelor. Pentru iniţiativa WWF „Global 200”, artistul Stefan Szczesny a desenat un puzzle din ceramică, care a fost apoi produs în fabrica de mozaic. Compus din plăci de 8 x 3 metri, este cel mai mare puzzle pe pământ cu 137,000 de piese, expus la „Expo 2000” la Hanovra, în Germania. Scopul iniţiativei WWF este protejarea a peste 200 de regiuni ecologice din lume.

Oricine investeşte 100 euro în acest scop, va avea numele înscris pe una dintre piesele puzzle-ului. Până acum sunt inscrise 22,280 de nume pe puzzle-ul din ceramică, care se află astăzi în parcul Mânăstirii din Mettlach, Germania. Acest lucru înseamnă că WWF a primit până acum  peste 2 milioane de euro pentru acest proiect, doar prin intermediul puzzle-ului „Living Planet”.

Industria şi protecţia mediului nu sunt lucruri pe care compania fondată în 1748 să le perceapă separate. Angajamentul multiecologic şi orientarea către sustenabilitate sunt înrădăcinate într-o lungă tradiţie de responsabilitate socială la Villeroy & Boch. Inovaţiile din linia de producţie (1830 – tehnologie de eficientizare a consumului de energie pentru cuptoare) sau din domeniul social (asigurare socială pentru muncitori – 1820) sunt doar câteva exemple ale responsabilităţii timpurii a companiei faţă de mediu şi faţă de generaţiile următoare.

Angajament faţă de mediu

Astăzi, protecţia mediului reprezintă un proces intergrat, producţia în spiritual protejării mediului şi proiecte legate de cercetare fiind ţinta principală a angajamentului Villeroy & Boch. Centrul de mediu la Mettlach, în Germania, înfiinţat recent, controlează toate procesele legate de mediu ale celor 24 de fabrici şi analizează în mod cantitativ datele despre mediu provenite de la aceste fabrici. Se pune accentul pe eficientizarea consumului de energie, protecţia resurselor  prin imbunătăţirea procesului de producţie, şi mai ales, prin reducerea consumului de apă şi a emisiilor de dioxid de carbon, în toate fazele procesului de producţie. Mai mult decât atât, fiecare muncitor în parte are rolul său în procesul de reducere a impactului producţiei asupra mediului. Villeroy & Boch îşi îndeamnă angajaţii să fie responsabili faţă de mediu atât în activitatea lor din cadrul companiei cât şi în afara acesteia.

Proces intergrat de protecţie a mediului

Protecţia mediului începe din stadiul dezvoltării produselor, cel mai important fiind procesul de producţie în sine. În parte, utilizarea tehnologiei moderne permite procesului de producţie să fie ecologic fără metode de întreţinere, cum ar fi folosirea chimicalelor, a filtrelor sau a fabricilor de tratare a apelor menajere.
Cu scopul optimizării procesului de producţie, Villeroy & Boch a dezvoltat noi materiale care reduc consumul de energie şi apă, înlocuind astfel cuptorul tradiţional.

În ceea ce priveşte facilităţile oferite de fabrica de la Mettlach, din Germania, pentru tratarea apelor menajere, compania a reuşit, în 2007, să reducă deversările de apă menajeră în râul Saar de la 407,000 m3 la 230,000 m3, fără a fi redusă totuşi cantitatea de producţie, datorită tehnologiei de ultimă oră, destinată protecţiei mediului înconjurător. De asemenea, implementarea tehnologiei avansate de protecţia mediului în procesul de producţie permite recuperarea materialelor neprelucrate din apa menajeră, lucru eficient pentru sănătatea mediului. Acest lucru este valabil la Mettlach, de exemplu, unde se foloseşte cea mai nouă tehnologie pentru recuperarea suspensiilor de email neamestecate.

În producţia de obiecte sanitare de la Mettlach, emisiile de dioxid de carbon pot fi reduse considerabil, printr-un concept inteligent, care poate menţine şi capacitatea înaltă de producţie. În consecinţă, aproximativ 2,500 tone de CO2 sunt economisite într-o perioadă de trei ani.

Produse ecologice

Tendinţa de consum este îndreptată către produse eco-friendly, cu ajutorul cărora cumpărătorul ştie că poate contribui la protejarea mediului. Economisirea resurselor şi eficientizarea consumului de energie sunt esenţiale în decizia de cumpărare a unui produs.

Reducerea consumului de apă joacă un rol important în procesul de fabricaţie a toaletelor. Villeroy & Boch este unul dintre primii fabricanţi de vase de toaletă cu rezervor de 4,5 l, creat special pentru a econimisi cât mai multă apă – „Aquareduct”. O formă inovatoare de sifon reduce cantitatea obişnuită de apă de 2 sau 3 litri până la 0.8 litri. În prezent, se stabilesc standardele ideale pentru pisoare, iar cercetările sunt în continuă desfăşurare.

De asemenea, faptul că un produs este uşor de întreţinut înseamnă că este ecologic: nu necesită multă apă sau agenţi de curăţare. Printr-un proiect inovativ, Villeroy & Boch a dezvoltat suprafaţa ceramică CeramicPlus, care oferă valoare adăugată din punct de vedere ecologic tuturor produselor sanitare. Pentru aproape toate produsele ceramice, se foloseşte email fără plumb, procedeu standard la Villeroy & Boch de ani de zile, tocmai pentru că este un element decisiv în combaterea poluării.

Deja acum 15 ani, cercetătorii companiei au reuşit să dezvolte alternative pentru emailul fără plumb pentru produsele sanitare din ceramică, emailurile din silicon alcalin, care este un material ecologic şi care nu diminuează nivelul de calitate impus pentru toate produsele Villeroy & Boch.

Pentru a găsi cât mai multe inovaţii legate de mediu şi pentru a le implementa în procesul de producţie, Villeroy & Boch face cercetări intense în domeniu. O serie de cercetări şi proiecte au fost promovate de către Ministerul pentru Educaţie şi Cercetare din Germania. Printre acestea se numără şi proiectul „Komplett” care a avut parteneri din difertite domenii de activitate economică şi al cărui management a fost preluat în totalitate de către Villeroy & Boch. Proiectul era o campaniei de informare asupra efectelor consumului excesiv de apă şi asupra beneficiilor reciclării de materiale. Prin acest proiect oamenii erau îndemnaţi să închidă apa atunci când nu o folosesc şi să recicleze. Campania a vizat atât ţările puternic industrializate cât şi tările a căror populaţie nu are acces la apă curentă de băut. În cadrul acestui proiect,  apa menajeră asigura un proces de reciclare eficient şi în acelaşi timp se ţine seama şi de calitatea apei. Sistemele de reducere a consumului de apă şi produsele sanitare din ceramică cu efect igienic, dezvoltate la Villeroy & Boch, sunt parte a proiectului “Komplett”.

Certificări

Fabrica de la Vargarda a fost certificată în concordanţă cu ISO 14001 şi a fost validat cu succes potrivit EMAS*. Mai mult, această locaţie a câştigat Premiului UE EMAS acordat de către Comisioa EU- EMAS. Prin acest premiu, juriul internaţional a recunoscut excelenţa programului de “management al deşeurilor” datorită reciclării eficiente a materialelor, cât şi reducerea cantităţii de deşeuri. În fabrica de produse sanitare din Mettlach, un sistem integrat de management al deşeurilor este în curs de implementare: sistemul de management al calităţii actual, potrivit normelor ISO 9001, va fi extins prin adăugarea componentei de mediu şi siguranţă în muncă, potrivit ISO 14001, conform EMAS şi OHSAS 18001**.

*    Eco-Management and Audit Scheme

**    Occupational Health and Safety Assessment Series –

Bucuresti, 01.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *