metalshow

Viitorul investitiilor in Romania

Vazuta ca o destinatie atractiva pentru investitie, Romania are cateva industrii importante in care sa se investeasca in urmatoarea perioada: real estate si constructii, IT si retail, asigurari. Saptamanalul de limba engleza Business Review a realizat o analiza a sectoarelor care au inregistrat cea mai mare crestere a investitiilor si a explorat cateva trenduri in acestea. Nivelele actuale ale veniturilor de pe piata de real estate romaneasca sunt cu siguranta apreciate de multi investitori. “Cresterea va continua deoarece inca exista o mare nevoie de birouri noi, spatii comerciale si rezidentiale, precum si de o infrastructura potrivita”, spune Nicoleta Roman, Senior Manager of Transaction Advisory Services la Ernst & Young Romania. Consolidarea sectoarelor IT si distributie in Romania este, de asemenea, o atractie.

“Romanii sunt acum in fata unor decizii importante pentru viitorul lor: planul pensiilor private. Fiecare dintre noi vom cauta sa investim in conformitate cu profilul riscului, cunostinte si varsta, alegand un plan potrivit. Acest lucru este perceput ca o oportunitate imediata pentu fondurile de pensii nou create, companiile de asigurari si brokeri de a actiona si a asigura multi clienti”, spune Cornelia Bumbacea, Transaction Advisory Services Partner la Ernst & Young Romania, pentru Business Review.

Afacerile de nisa neacoperite usor de industria locala, dar care a inceput sa fie o tinta pentru investitori, sunt in domeniul combustibililor, unde planurile de investitii specifice deja au aparut. “Investitia in energie alternativa, mai cu seama vantul, soarele si bio-combustibilii, par sa fie urmatorul val de oportunitati din Romania. Aici exista mai mare interes pentru investitiile in derivatii biologici ai combustibilului alternativ, cum ar fi etanolul ca substitut al petrolului si un substitut bio-diesel pentru combustibilul diesel”, adauga Bumbacea.

Managerii fondurilor de investitii si ai capitalurilor cu risc vor sa-si recupereze investitiile si sa-si faca iesirea intr-un termen scurt si mediu. Casele de fonduri de investitii s-au axat in principal pe segmentul food&beverage, retail si materiale de constructie. Investitiile pe piata de retail din Romania (Carrefour, Ikea, Altex, Artima s.a.) se potriveau in urma cu 3 – 5 ani, spune Roman.

Matei Paun, Managing Partner la BAC Investment Bank Romania, plaseaza telecomunicatiile printre cele mai atractive sectoare din punct de vedere al investitiei recuperate. Tot el spune ca si constructiile, energia, real estate si software sunt de asemenea bune. “ In mod normal, serviciile in general, ca si consultanta sau medierea de tranzactii, sunt foarte profitabile”, spune Paun.

Perioada marilor privatizari se apropie de sfarsit, cu doar cateva companii de top pe care statul le va vinde in viitorul apropiat. Planurile statului de a procura mai multi bani din noile privatizari necesita cateva schimbari importante ale strategiilor curente, spune Paun.

Comaprativ cu vecinii, Paun crede ca Romania are o valoare a investitiilor insuficienta, avand in vedere ca Bulgaria se afla la acelasi nivel, daca nu chiar mai ridicat.

Structura diversificata a industriilor a fost folositoare in atragerea investitiilor straine in domeniile traditionale – metalurgie, materiale de constructii, procesarea lemnului, farmaceutica si textile – si domenii noi ca energia neconventionala, spune Monica Barbuletiu, VP la Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS).

“Sectorul cu cea mai mare crestere in ultimul an a fost real estate. Altul a fost bancile si serviciile financiare, a carui dezvoltare a fost ajutata de cresterea din real estate”, spune Maria Stancu, Marketing Director la KPMG. “De cand multe investitii provin din multinationale, este destul de dificil de stabilit o imagine completa a originii investitiei.” Anul trecut am putut sa vedem investitii ale marilor branduri in Romania incurajate de cresterea economica, aderarea la UE si apartenenta la Piata Unica Europeana. Trendul trebuie sa continue.

Dar cele mai mari posibilitati vin din turism, care are un imens potential neexploatat. Bill Bowman, Deputy Senior Partner la KPMG Romania si seful biroului din Timisoara al companiei, vede un potential considerabil de crestere in acest sector: “Chiar daca aici sunt lucruri de imbunatatit – si care tari nu le au? – eu sunt un suporter puternic al Romaniei ca un loc de vizitat”.

Conform raportului realizat de Ernst & Young si furnizat de Barbuletiu, 58% dintr-un esantion de 200 investitori considera Romania ca o tara atractiva pentru implementarea proiectelor de investitii. Comparativ, Bulgaria atrage 49% din respondenti si Turcia 44%.

Cele mai mari investitii straine directe (80%) provin din tarile europene.”Tarile care au dezvoltat o traditie din implementarea proiectelor de investitii locale sunt statele membre ale Uniunii Europene, cu 65% din totalul actiunilor FDI”, spune Barbuletiu. Primele 10, clasificate de ONRC, cuprind tari ale UE ca Olanda, Austria, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Grecia si Cipru. De cand Romania a aderat, a fost vizata de tari noneuropene, ca Japonia, China, India si Korea, ca si de tarile vecine ca Ungaria, Republica Ceha si Polonia (care au aderat la UE in 2004).

Inainte de 2007 FDI au crescut cu 3.5 miliarde EUR, conform Monicai Barbuletiu. Estimarile plaseaza volumul total al FDI pentru intreg anul 2007 in jurul a 6.5-7 miliarde EUR. Comparativ, anul trecut FDI au atras in Romania in jur de 9.1 miliarde, cu 74% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2005.

Un studiu al Economist Inteligence Unit si al Universitatii Columbia a descoperit ca peste 5 ani volumul cumulat al investitiilor straine va creste cu 28.5 miliarde euro. Intre 2007 si 2011, investitiile inregistrate vor cumula 5 miliarde euro pe an.

Din punctul de vedere al FDI Romania se claseaza dupa Polonia. “Imaginea spectaculoasa este rezultatul cresterii increderii ca Romania evolueaza datorita stabilitatii si predictibilitatii climatului investitional, unei politici fiscale competitive, activitatilor calificate, costurilor scazute si aderarii la UE. Acest lucru ii ofera posibilitatea Romaniei sa acceada la Piata Unica Europeana”, spune Barbuletiu.

Bucuresti, 4.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *