free download 78 travel guides written by experts

Viitorul Europei: vicepresedintele Viviane Reding urmeaza sa dialogheze cu cetatenii la Vilnius

Viitorul Europei, drepturile cetățenilor și redresarea după criza economică sunt subiectele care vor fi discutate la cel de al 41-lea dialog cu cetățenii (a se vedea anexa) pe care vicepreședintele Viviane Reding îl va purta cu 200 de cetățeni la Vilnius vineri, 13 decembrie 2013.

„Anul viitor, luna mai va fi importantă pentru lituanieni – nu veți alege numai un nou președinte, ci veți alege și un nou Parlament European și vă veți face astfel auzită vocea privind calea pe care Uniunea noastră va continua în anii care vin,” a afirmat vicepreședintele Reding și comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Dialogul de mâine va fi o ocazie unică de a pregăti terenul pentru aceste alegeri, prin faptul că putem discuta față în față aspectele cele mai importante pentru lituanieni, aspecte care vor contura viitorul Uniunii Europene.”

Cetățeni de pretutindeni din Lituania vor participa la dialogul de la Vilnius, alături de politicieni, lideri din sectorul întreprinderilor și personalități culturale din Lituania. Primarul orașului Vilnius, Artūras Zuokas, va lansa dezbaterea alături de vicepreședintele Reding. Dialogul va fi moderat de Edmundas Jakilaitis (de la canalul național de televiziune LRT).

Dezbaterea va avea loc la 13 decembrie, între orele 12:00 și 14:00 (11:00-13:00 CET), în primăria orașului Vilnius, va fi urmată de o conferință de presă și poate fi urmărită live prin webstream. Cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, pe Twitter, utilizând hashtagul #EUDeb8, și pe Facebook.

În aceeași zi, dna vicepreședinte Reding va participa la conferința de închidere a Anului european al cetățenilor 2013, găzduită de președinția lituaniană a Consiliului Uniunii Europene.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei au purtat dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii desfășurate în întreaga UE.

Până în prezent, au avut deja loc 40 de dialoguri cu cetățenii în întreaga Uniune Europeană, de fiecare dată în prezența unui comisar. Sunt planificate în total peste 50 de astfel de reuniuni (a se vedea anexa) și la toate participă politicieni de la nivel național și european. Urmăriți toate dialogurile aici.

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE. Un sondaj Eurobarometru recent arată că 65% dintre lituanieni se simt europeni (media pentru cetățenii UE fiind de 62%). Cu toate acestea, numai 52% afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE. În același timp, 58% dintre lituanieni vor să știe mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii s-au aflat în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru direcția pe care o va adopta Uniunea Europeană, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. În plus, procesul de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca niciodată ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea raport al său privind cetățenia UE, care prezintă 12 noi acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile cetățenilor UE și viitorul lor.

ANEXĂ:

1. Dialogurile cu cetățenii: dezbaterea privind viitorul Europei continuă


2. 65% dintre lituanieni se simt cetățeni ai UE, iar 58% ar dori să afle mai multe despre drepturile lor


Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 – mai 2013

3. Lituanienii consideră că libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor este realizarea cea mai importantă a UE


Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 – mai 2013

4. Lituanienii consideră că UE este cea mai în măsură să combată efectele negative ale crizei financiare și economice


Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 – mai 2013

Pagini Utile

Bucuresti, 12.12.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *