free download 78 travel guides written by experts

Viitorul Europei: dna vicepresedinte Viviane Reding urmeaza sa participe la o dezbatere publica

la Londra

Viitorul Europei, drepturile cetățenilor și redresarea după criza economică sunt câteva dintre subiectele care vor fi discutate la cel de al 44-lea dialog cu cetățenii (a se vedea anexa) la care vor participa doamna Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene, domnul David Lidington, ministrul britanic al afacerilor europene, și aproximativ 400 de cetățeni, care va avea loc la Londra la 10 februarie 2014.

„Având în vedere că se apropie alegerile pentru Parlamentul European, este mai important decât oricând ca cetățenii să fie implicați și să aibă loc discuții deschise cu privire la Europa, la ce înseamnă ea în prezent și ce ar trebui să însemne mâine”, a declarat doamna vicepreședinte Viviane Reding, într-o intervenție înaintea evenimentului. „Acum, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană, personalități precum Winston Churchill, Harold Wilson și o serie de politicieni britanici aflați de ambele părți ale eșichierului politic au recunoscut de mult timp că granițele Europei nu se pot limita la vechiul continent. Sper ca Regatul Unit și cetățenii britanici pe care îi voi întâlni la Londra luni să participe activ la dezbaterile privind viitorul Europei.”

Dezbaterile vor avea loc luni, 10 februarie, între orele 14.00 și 15.45 GMT (15:00 – 16:45 CET) la Institutul Regal (Royal Institute), 21 Albemarle Street, Londra W1. Cetățenii din Marea Britanie pot participa la evenimentul organizat la Londra, care va fi moderat de redactorul politic al ziarului Financial Times, George Parker.

Evenimentul va fi urmat de o conferință de presă și poate fi vizionat în direct prin webstream, în timp ce cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, utilizând hashtagul #EUDeb8.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie 2013, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului trecut și anul acesta, care este anul alegerilor pentru Parlamentul European, membri ai Comisiei au purtat dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii desfășurate în întreaga UE.

Până acum au avut deja loc 43 de dialoguri cu cetățenii în întreaga Uniune Europeană, de fiecare dată în prezența unui comisar. Sunt planificate în total peste 47 de astfel de reuniuni (a se vedea anexa), la care vor participa politicieni de la nivel național și european.

Toate dialogurile pot fi urmărite pe internet la adresa: //ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

Conform unui sondaj de opinie Eurobarometru organizat recent , 42% dintre britanici se consideră cetățeni ai UE (media pentru cetățenii din toate statele membre fiind de 59%). Numai 34% afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE, în timp ce 48% dintre britanici ar dori să afle mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Dialogurile cu cetățenii fac parte din eforturile Comisiei de a aborda aceste aspecte.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția viitoare a Uniunii Europene, întrucât există multe opinii divergente cu privire la direcția pe care ar trebui să o adopte Uniunea. Prin urmare, este crucial ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri. Atunci când au fost întrebați dacă „opinia lor contează” în Uniunea Europeană, doar 19% dintre britanici au răspuns afirmativ, în comparație cu 29% dintre cetățenii UE, în ansamblu. Prin urmare, este mai important decât oricând să fie ascultate opiniile cetățenilor britanici și ale celorlalți cetățeni europeni.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi, totodată, pregătirea terenului pentru alegerile europene din mai 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea Raport privind cetățenia UE, care prezintă 12 noi măsuri concrete pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409).

Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile cetățenilor UE și viitorul lor.

Anexă

1. Dezbaterea privind viitorul Europei continuă…
Pagini Utile

Bucuresti, 07.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *