free download 78 travel guides written by experts

“Viitor pentru trecut”

Teledonul Realitatea TV a strâns 150.000 de euro pentru Biserica Evanghelică din Bistriţa, iar liniile telefonice speciale pentru donaţii rămân deschise încă o lună

Teledonul organizat vineri seară de Realitatea TV la Bistriţa a reuşit să adune peste 150.000 de euro, potrivit primelor estimări, bani care vor fi utilizaţi pentru reconstrucţia Bisericii Evanghelice din oraş. Edificiul, datând din secolul al XIV-lea, a fost grav afectat de un incendiu produs vara trecută.

Evenimentul de vineri a dat startul campaniei „Viitor pentru trecut” şi s-a desfăşurat chiar în incinta lăcaşului de cult, reunind reprezentanţi marcanţi ai comunităţii locale, personalităţi originare din Bistriţa, cetăţeni de onoare ai oraşului. Au răspuns apelului civic lansat de Realitatea TV politicieni – actualul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, foştii miniştri ai Culturii Răzvan Theodorescu si Adrian Iorgulescu, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedintele comisiei pentru cultură din Senat, Sergiu Nicolaescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, parlamentari şi politicieni locali -, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri care au intrat în direct de la faţa locului, prin telefon sau din studioul de la Bucureşti şi au anunţat donaţii.
   
La suma strânsă au contribuit şi telespectatorii care au sunat la numerele de telefon speciale, linii care vor rămâne în continuare deschise pentru donaţii, timp de o lună. Astfel, cei care doresc să sprijine demersul pentru reconstrucţia Bisericii Evanghelice din Bistriţa pot suna la 0 900 900 311 – pentru donaţii de 1 Euro; 0 900 900 313 – pentru 3 Euro; 0 900 900 315 – pentru 5 Euro; 0 900 900 310 – pentru 10 Euro. În acelaşi scop au fost deschise şi conturile RO72BTRL00601205D8665202 – RON şi RO26BTRL00604205D8665201 – Euro la Banca Transilvania Bistriţa, fiind administrate de Asociaţia Bistriţa Medievală.
   
Lăcaşul de cult a fost construit în secolul al XIV-lea şi a fost renovat succesiv, până în secolul al XVI-lea. A luat foc în ziua de 11 iunie a anului 2008, iar reparaţiile costă 4,7 milioane euro. După reconstrucţie, turnul acestei biserici va adăposti noile clopote, precum şi o belvedere turistică, edificiul urmând sa fie amenajat şi ca muzeu şi ca spaţiu cultural comunitar. Este cel mai înalt turn de piatră din Transilvania, având 74 de metri.
   
Campania „Viitor pentru trecut” iniţiată de Realitatea TV este un program de responsabilizare socială care urmăreşte să atragă sprijinul reprezentantilor mediului de afaceri, al politicienilor şi al societăţii civile pentru reconstrucţia monumentelor de patrimoniu afectate de timp, dar şi de nepăsarea autorităţilor şi de lipsa fondurilor de întreţinere.

Bucuresti, 15.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *