free download 78 travel guides written by experts

Vii la spectacol si primesti un extra burger!

Un spectacol de dans la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti.

Cu ocazia ceremoniei Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2009 care va avea loc la Bucureşti pe 25 iunie, Fundaţia ERSTE organizează spectacolul de dans „Vii la spectacol şi primeşti un extra burger!”, ce va avea loc pe 24 iunie, ora 8 pm, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti.

Acest spectacol de dans contemporan românesc reprezintă un exerciţiu de exprimare a realităţilor sociale în care trăim; căutarea unor noi dimensiuni de interacţiune şi expresie ce probabil vor deschide noi perspective ale existenţei noastre în societate.

Prezentat în peste şase limbi străine la festivaluri din Polonia, Franţa, Germania, Portugalia, Italia, Austria şi Olanda, spectacolul reprezintă confesiunea publică a autorului care se poziţionează critic faţă de problemele pe care le are societatea de astăzi şi în special cele ale artei dansului şi ale spaţiului cultural în general. Autorul Mihai Mihalcea ridică semne de întrebare în legătură cu arta dansului, balansînd permanent între dans şi descrierea acestuia. Nu fără o notă de ironie, autorul se lasă purtat de subiectivismul său extrem, încalcă regulile şi convenţiile scenice şi îi dezvăluie publicului amănunte despre culisele lumii dansului şi despre evenimentele care i-au marcat formarea ca dansator.

You come to see the show and you’ll get an extra burger!” este un anti-spectacol, după cum îl numeşte autorul său. Este o lucrare în perpetuă transformare, diferită de la o reprezentaţie la alta, care lasă impresia unei repetiţii care are loc în faţa publicului. Creatorul amestecă fără reţineri planuri temporale şi sentimente de ultimă oră, şi încearcă să creeze un spaţiu propice pentru întrebări şi reflecţii, lansate prin vocea actriţei Mihaela Sîrbu. Spectacolul reprezintă o dispută personală a autorului cu arta dansului sau poziţia sa de artist. De asemenea, pune în discuţie creaţia sa coregrafică precum şi diferenţele dintre ideea artistică şi implementarea sa şi frica artistului „de a avea succes”.

După reprezentaţiile avute la Centre National de la Danse din Paris, criticul de dans Marie-Christine Vernay, scria în ziarul „Liberation” din 12 decembrie 2002: „Vii la spectacol şi primeşti un extra burger!” al românului Mihai Mihalcea este un spectacol inteligent, emoţionant şi plin de umor”.

Spectacolul a avut premiera la Viena în 1999 şi de atunci a traversat istoria recentă a dansului contemporan românesc devenind cea mai longevivă piesă de dans contemporan care încă se joacă pe diverse scene. “A cunoscut diverse versiuni datorită conceptului deschis, care mi-au permis ca deasupra fundalului constituit din povestea unui eşec artistic transformat într-un relativ success, să abordez diverse teme relevante pentru spaţiul social, politic şi cultural în care mă manifest ca artist. Balansez permanent între derizoriu şi grav, între amănunt şi generalităţi, jucîndu-mă şi reinventîndu-mă cu aceeaşi poftă ca acum 10 ani” declară Mihai Mihalcea, autorul spectacolului.

Concept, text şi coregrafie: Mihai Mihalcea & Solitude Project
Interpreţi: Mihaela Sirbu & Mihai Mihalcea
Invitaţi: Eduard Gabia, Ion Dumitrescu şi Mihai Sîrbu
Colaj muzical: Eartha Kitt, Josef Haydn, Kurt Dahle, Jérôme Soudan, Adolphe Adam
Un spectacol produs de Solitude Project

Mihai Mihalcea, dansator şi coregraf, trăieşte si lucrează în Bucureşti, România. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Coregrafie. În 1992, a fondat grupul de dans contemporan “Marginalii” împreună cu Cosmin Manolescu, Florin Fieroiu şi Irina Roncea. În 2000, Mihai Mihalcea a devenit membru fondator al centrului Multiart Dance Centre, iniţiat de Vava Ştefănescu, unde a fost director de programe din 2000 până in 2002. A iniţiat şi organizat un festival al tinerei generaţii de artişti coregrafi români, “IndepenDANS”, în Bucureşti. A fondat asociaţia culturală Solitude Project. Asociaţia încurajează cercetarea şi experimentul în teoriaşi practica artei cotemporane şi susţine crearea unui spaţiu de dialog, reflecţie şi dezbatere. Asociaţia a preluat producţia, managementul şi organizarea spectacolelor artistice ale lui Mihai Mihalcea. Câteva din creaţiile sale includ: Simple Balance (1994), Memory of the Secret Body (1998), Hammam/ Prisoner in the Thorax Cage (2000), Memory for sale (2002) and “Stars High in Amnesia’s Sky” (2003). Mihai Mihalcea a dansat şi a creat spectacole şi lucrări coregrafice prezentate în: Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ukraina, Portugalia, Polonia, Ungaria, Olanda, Belgia, Elveţia şi Slovenia. Din 2006 Mihai Mihalcea este directorul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, iar pentru activitatea sa a primit Marele Premiu al revistei “Cuvântul”. În 2006 a fost nominalizat la “Paris-Europe Prix 2006” de către Maison d’Europe et d’Orient, Paris.

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a fost fondat în iulie 2004, în urma unei intense campanii menite să atragă atenţia autorităţilor române şi susţinută mai mult de cinci ani de scena independentă de dans din Bucureşti. Astfel, casa dansului a fost amplasată în apropierea kilometrului zero al libertăţii câştigate în Piaţa Universităţii în 1989. Centrul Naţional al Dansului este conceput ca un spatiu deschis, care doreste să producă un reviriment permanent la nivelul sensului pe care îl poate avea o astfel de instituţie în contextul coregrafic internaţional. Programele şi proiectele CNDB încurajează poziţionarea critică, cercetarea şi experimentul în câmpul practicilor şi teoriilor din arta contemporană, şi susţine crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecţiei şi dezbaterii. Centrul este partener asociat la Reţelei internaţionale IDEE iniţiată de Tanzquartier Viena, alături de Centrul Naţional al Dansului-Paris, The Place-Londra, Dansens Hus–Stockholm, Mercat de les Flors–Barcelona şi alte instituţii partenere din Norvegia, Portugalia, Elveţia, Grecia şi Estonia.

Folosind instrumentele şi facilităţile de care dispune pentru a susţine valoarea şi inovaţia, dinamizând întregul peisaj coregrafic şi interferenţele cu celelalte arte, Centrul Naţional al Dansului a devenit în scurt timp de la apariţia sa unul dintre cele mai generoase spaţii de creaţie, dezbatere şi reflecţie artistică din Bucureşti.

Bucuresti, 25.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *