Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

VIER PFOTEN muta iepurii de carne din custi in sisteme de crestere in grupuri la sol

In Germania, eticheta VIER PFOTEN garanteaza cresterea la sol, in timp ce carnea de iepure vanduta in Romania provine din sisteme cu conditii inumane

Peste 4000 de supermarketuri din Germania, apartinand lanturilor de retail Kaufland, Real, Edeka, Norma, Netto si Tegut au inceput sa puna la vanzare numai carne de iepuri crescuti la sol. Fermele furnizoare sunt verificate de un organism independent de inspectie, iar VIER PFOTEN realizeaza supracontroale. Produsele vor purta eticheta “Sistem controlat de crestere la sol”, emisa de organizatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN. In acelasi timp Kaufland Romania comercializeaza doar carne de iepure provenita din sisteme de crestere in custi unde conditiile sunt inumane.

VIER PFOTEN a dezvoltat in colaborare cu universitati si institute de cercetare din Germania si Austria standarde alternative la clasicele custi de dimensiuni extrem de mici. In custi animalele nu pot sari, nu pot alerga, nu vad lumina zilei, labutele le sunt ranite de podeaua din sarma, iar nivelul extrem de ridicat al amoniacului din excremente le afecteaza sanatatea (vezi video). Mortalitatea in astfel de sisteme super intensive este ridicata. In schimb, sistemul de crestere la sol initiat de VIER PFOTEN este un pas inainte pentru bunastarea animala. Aici iepurii pot socializa in grupuri de pana la 100 de animale, au spatiu suficient ca sa alerge si sa sara, au o podea din lemn sau plastic perforat pentru evacuarea excrementelor si o parte din aceasta este acoperita cu fan, au posibilitatea de a se ascunde, au lumina naturala si sunt hraniti cu alimente nemodificate genetic.

„Daca se conformeaza acestor standarde, o companie poate aplica pentru efectuarea unui audit, astfel incat sa-si poata trece pe produse eticheta „Sistem controlat de crestere la sol”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii al VIER PFOTEN. „Acesta este un proiect international si suntem foarte bucurosi sa-l inauguram in Germania, unde consumatorii sunt in mod evident preocupati de bunastarea animalelor. Vrem sa le oferim certitudinea ca bunastarea animalelor este asigurata. Conformarea la standarde va fi verificata prin controale neanuntate, realizate de organisme de inspectie certificate si independent, si supravegheata de VIER PFOTEN”, a mai spus Gabriel Paun.

Compania germana de comert BreFood a fost prima care a semnat un contract prin care se angajeaza sa impuna tuturor furnizorilor sa respecte standardele VIER PFOTEN. BreFood importa carnea de iepure de la ferme din China si este furnizor pentru lanturile de supermarketuri din Germania amintite mai sus.

Primul pas a fost acela de a aplica standardele pentru iepurii crescuti pentru carne, iar schimbarile au fost finalizate in totalitate pana astazi. In a doua etapa, fermele isi vor imbunatati standardele si pentru conditiile in care sunt tinute iepuroaicele folosite pentru inmultire. In noul sistem, iepuroaicele pot socializa pentru prima oara, iar femelele dispun astazi de un spatiu de cel putin 1,6 metri patrati, fata de 0,4 metri patrati inainte.

Primul lant de supermarketuri care a aplicat noul standard a fost Kaufland. Alte lanturi au renuntat treptat la a mai vinde carne de iepuri crescuti in custi, trecand la cea de iepuri crescuti la sol. Schimbarea a inceput acum doi ani dupa ce VIER PFOTEN a expus public adevarul din spatele custilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria si China.

„Cresterea in custi a unor animale delicate precum iepurii nu este un lucru normal. De aceea producatorii ascund aceasta informatie fata de consumatori. Singurul mod prin care consumatorii pot evita aceste produse este de a alege carnea de iepure a carei eticheta garanteaza ca animalul a fost crescut la sol, deci nu in cusca. Pretul este mai mare, insa este pretul corect platit pentru bunastarea animalelor, pentru mai bune conditii de igiena si pentru o mai buna calitate”, arata Gabriel Paun.

In Romania nu exista productie de carne de iepure in scopuri comerciale, ci doar gospodarii mici pentru consum propriu, mai ales in Transilvania. In ultimii ani, carnea de iepure si-a facut aparitia si pe rafturile supermarketurilor romanesti precum Kaufland si Cora, o mare parte din productie provenind de la import sisteme de crestere in custi din China, Ungaria si Franta. „Este timpul pentru lanturile de supermarketuri internationale sa renunte la standardele duble si sa comercializeze si in Romania doar carne de iepure din sisteme de crestere la sol”, a incheiat Paun.

Bucuresti, 20.09.2012

{mosloadposition user9}
By Alina E. Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.