free download 78 travel guides written by experts

VIER PFOTEN International dezvaluie ilegalitatile din productia de oua din Franta

Un material video prezinta conditiile inumane in care sunt tinute gainile

Fundatia VIER PFOTEN dezvaluie practicile ilegale ale unei ferme avicole din Bretagne, Franta, unde gainile ouatoare sunt tinute in custi neimbunatatite, interzise de la 1 ianuarie in spatiul UE.

Un material video obtinut de VIER PFOTEN, din surse care tin sa-si pastreze anonimatul, infatiseaza animale moarte, ranite si tinute in conditii chinuitoare in interiorul fermei. Aceasta in contextual in care, saptamana trecuta, Asociatia  franceza a crescatorilor de pasari a anuntat ca s-a conformat total interdictiei UE privind comercializarea oualor provenite de la gaini tinute in custi neimbunatatite.

“VIER PFOTEN solicita autoritatilor franceze sa ia sub control situatia si sa inchida toate fermele care inca mai folosesc custi neimbunatatite”, a declarat Heli Dungler, presedinte al VIER PFOTEN International.

Materialul video realizat saptamana trecuta si obtinut ieri de VIER PFOTEN contine dovezi clare privind data si localizarea fermei. In unele custi, gainile au un spatiu de numai 464 cm2 fiecare, fiind inghesuite cate 9 intr-o cusca de 4.176 cm2. Ferma face parte dintr-o cooperativa care furnizeaza oua unei companii ce exporta in Germania, Olanda, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Spania si tarile scandinave.

Franta se numara printre cele 14 state aflate pe lista UE a statelor care nu s-au conformat inca Directivei care interzice custile neimbunatatite, de la 1 ianuarie 2012. Pe 26 ianuarie, Comisia Europeana a impus un termen limita de conformare pentru 14 state, inclusiv Romania, solicitand autoritatilor sanitar-veterinare noi controale.

VIER PFOTEN si-a exprimat la inceputul acestui an dezamagirea fata de amanarea implementarii Directivei in fermele din Romania. VIER PFOTEN tine totusi sa remarce si sa salute inasprirea controalelor organizate in ultimele zile de autoritatile romane impotriva importului de oua produse ilegal. Totodata, Fundatia isi exprima sustinerea fata de acele ferme care au investit in schimbarea custilor neimbunatatite pana la 1 ianuarie, dar care acum sunt afectate de concurenta neloiala din partea producatorilor care nu s-au conformat.

Custile conventionale sau neimbunatatite au fost scoase in afara legii de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu asigura gainilor ouatoare conditii minime de bunastare. Spatiul foarte mic (doar 550 cm², cat o coala A4), lipsa luminii naturale sau a oricaror imbunatatiri conduce in foarte multe cazuri la imbolnavirea, ranirea si chiar moartea pasarilor.

De-acum inainte vor fi permise doar custile imbunatatite, care ofera un spatiu de cel putin 750 cm² pentru fiecare gaina. VIER PFOTEN considera insa ca nici aceste sisteme nu pot oferi conditii de bunastare gainilor ouatoare. Consumatorii care doresc sa contribuie la reducerea numarului de animale chinuite o pot face alegand din raft doar ouale a caror ștampila incepe cu cifrele „0” sau „1” (crescute in aer liber) . Indicativul „3” este doar pentru custi inghesuite in hale uriase.

Lamballe, regiunea Bretagne, Franta / Bucuresti, 02.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *